Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Enheten för måltider serverade samma slags soppa som barnen ätit i skolan. Receptet var inte utskrivet men fås på begäran.
Foto: Tharos Gröning

Krisberedskapsveckan lockade många nyfikna

AVESTA. Beredskap och hur man klarar av maten med knappa resurser var temat för årets krisberedskapsvecka i Avesta kommun. Under hela veckan har barn och elever ätit beredskapsmat i matsalen. – Det gick jättebra. Enheten måltider kommer nog att öva varje krisberedskapsvecka i framtiden, säger kriskommunikatör Kerstin Eriksson.

Maten som serverades var enkel mat lagad av lokala råvaror. En av sopporna serverades även till allmänheten när Enhet Måltider ställde ut tillsammans med lokala matproducenter på onsdagen. Frivilliga resursgruppen visade upp en krislåda och talade om hur man kan förbereda sig om krisen kommer. Kent Rabb, FRG, är nöjd med veckan som gått.
– Som helhet har veckan varit bra. Folk har varit jätteintresserade och så invigde vi “Hälsans stig”, säger Kent Rabb.

Kerstin Eriksson tycker att Avestaborna har visat stort intresse för krisberedskapsveckan och att eleverna varit duktiga som tagit sig an den ändrade matsedeln. Foto: Tharos Gröning

Många är som sagt intresserade av hur man klarar av en kris och hur man ska förbereda sig. Kriget i Ukraina och Rysslands hot och lögner har gjort att folk vill göra sig redo. Avesta kommun ligger verkligen i framkant tycker medlemmarna i FRG.
– Vi har en bra säkerhetssamordnare och vi upplever att de verkligen tar det här på allvar, säger Liselotte Steiner, FRG.
Det viktigaste att ha hemma när krisen kommer är mat och vatten. Man kan inte lita på att samhällsfunktioner som el, vatten och avlopp fungerar som det ska. Därför ska man se till att ha mat hemma som man inte behöver laga, eller mat som kan lagas med enkla medel.
Pulversoppor och konserver är ett utmärkt sätt att förbereda sig. Det är bra att ha ljus och ficklampor hemma samt varma filtar och kläder. Många har säkert ett gammalt triangiakök hemma som drivs med gas eller etanol, sådana är utmärkta till att koka vatten och ha med sig om man behöver evakueras.

Torrvaror och konserver är mycket bra att ha hemma. När krisen kommer kan det vara svårt att hålla mat färsk i kylskåp och det kan bli svårt att värma mat. Foto: Tharos Gröning
Kent Rabb och Liselotte Steiner från Frivilliga resursgruppen svarade på frågor och samtalade med folk om krisberedskap. Foto: Tharos Gröning

Mat som är bra att ha hemma
Potatis, kål, morötter, ägg
Bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
Mjukost, messmör och andra pålägg på tub
Havredryck, sojadryck,
torrmjölkspulver
Matolja, hårdost
Snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
Färdigkokta linser, bönor,
grönsaker, hummus på burk
Krossade tomater att till
exempel koka pasta i
Konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
Fruktkräm, sylt, marmelad
Färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
Kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön

Källa: MSB.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!