ANNONS

Mika Olavi är, i samspel med kollegan tillika helfinska Hanna Lindberg, ny programledare för P4:s “Karlavagnen”. “Jag skulle vilja presentera det som ett stort samtalsforum. En kombination av det lättsamma, underhållande och det filosofiska”, berättar Mika.
Foto: Sonny Jonasson

“Karlavagnens” nya röst i natten

DALARNA Karlavagnen har en ny kapten vid kontrollerna. En dialektal hybrid med visans dramatik i vibratot. Mika Olavi är namnet.

– Det ska bli otroligt spännande att få ta del av alla historier och livsöden, säger den sjungande tvåbarnspappan tillika P4:s nya röst i natten.
“Karlavagnen” i Sveriges Radio har skänkt liv till eterns mörka timmar i 26 år.
Programledarlistan ståtar med namn som Peter Wahlbeck, Stina Wollter, Ragnar Dahlberg, Marcus Birro samt ytterligare ett fång välbekanta stämmor. Nu fläktas mikrofonen av talade toner tillhörande purfärska studioankaret Mika Olavi.
– Det känns som att det ena fött det andra, förklarar han flödet som lett hela vägen till positionen som nestor för en långkörare som “Karlavagnen”.
– Jag har skrivit visor baserade på aktuella nyheter för P4 Dalarna i två års tid. En ny låt varje vecka innebar att jag efter ett tag antog rollen som sjungande kolumnist, skrattar Mika.

Efter vidare insatser också i den svenskfinska sändningen “Popula” samt uppdrag som värd för en gala i SVT med förtecken målade i blågult och blåvitt, kom sedan formell förfrågan huruvida han kunde tänka sig leda måndagspasset i “Karlavagnen”.
– Jag trodde först att de skämtade. Det är ett så pass klassiskt program, och givetvis är man lite nervös.
Måndagens repertoar håller även linjen vidöppen för samtal på suomen kieli, och här blir helfinska yrkessystern Hanna Lindberg en klippa.
– Vi kommer att vara väl förberedda, och jag har liksom alltid varit en P4-person, var jag än bott någonstans.

Mikas varma framtoning har hämtat näring ur många av livets källor. Flexibla bopålar, ett uppmärksammat musikantskap i visornas värld och papparollen är några av beståndsdelarna i ett nyfiket nav som ska få radiolyssnaren att längta efter måndag hela veckan.
– Jag har flyttat runt mycket, och fördelar i dag tiden mellan Uppsala och Ludvika. Och så har jag bott i Finland, Stockholm, sju år i Göteborg.
Den explosiva mixen av såväl nationell härkomst som riktnummer har medfört en ytterst tänkvärd särprägel.
– Ja, det är rätt intressant, funderar Mika.
– Eftersom jag bott på så många olika platser har jag ingen riktig dialekt. Jag låter så pass annorlunda, vilket är lite spännande. I och med att jag spelat och sjungit länge har jag vant mig vid att “det där är min röst”. Förhoppningsvis tycker lyssnarna att den funkar bra också i “Karlavagnen”, och i brist på dialekt har jag försökt kompensera genom att vara väldigt tydlig.
En institution som “Karlavagnen” kan ha många tänkbara syften. En vän i mörkret, sällskap i Toyota Camryn på vägen hem från eftermiddagsskiftet, en lots, en ventil för själen.

Vad kan lyssnarna förvänta sig av Mika Olavi?

– Vi har vissa bestämda ämnen, men jag kommer givetvis sätta min touch på programmet. Jag skulle vilja presentera det som ett stort samtalsforum.
– En kombination av det lättsamma, underhållande och det filosofiska. Om jag har någon förebild inom radio och röst så är det Allan Edwall, inte minst i hans sommarprat. En äkta, snäll man. Som med orden “om syftet bara är att skratta, så kan man lika gärna kittla varandra”, på ett både vackert och kärnfullt vis beskriver balansen mellan skoj och allvar.

Fakta, Mika Olavi
Ålder: 33
Yrke: Programledare för “Karlavagnen” i Sveriges Radio P4, musiker och vissångare.
Tvåbarnspappa som poststämplar i Uppsala men även spenderar gott om tid i Ludvika, och på CV:t återfinns även meriter som tatueringskonstnär. För närvarande upptas dygnets timmar som blir över från pappa- samt programledarrollen av planering inför sommarens upplaga av visfestivalen Kontraband, under Dan Andersson-veckan i Ludvika. Som musikant och vissångare stundar bland annat ett framträdande på Tattoo Mess i Sälen, den 26-27 mars.
Tvåspråkiga “Karlavagnen” sänds över hela Sverige i SR P4 på måndagskvällar mellan 21.40 och midnatt.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 07 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS