Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Karin G Lindholm och jaktspringer spanieln Yra är laddade in för helgens SM-tävling i rallylydnad. jaktspringelspaniel Yra.
Foto: Sabina Henkelgraaf

Karin och Zetastar Yra tävlar i rallylydnads-SM

AVESTA Team UniqueK.Yra är teamnamnet på Karin G Lindholm och hennes jaktspringer spaniel Yra. Karin tävlar för Avesta Brukshundklubb och efter att ha kvalat in på maxpoäng är hon nu på plats i Värnamo där SM i lydnad och rallylydnad avgörs i helgen.

– Vi kvalade in både 2020 och -21 men då satte pandemin stopp för tävlingen. Så det här blir vår första riktiga tävling och vi är laddade, säger Karin under ett telefonsamtal.
Karin G Lindholm bor i Ludvika men tävlar för Avesta BHK som hon tycker är en mycket trevlig klubb.
– Ja, det är en jättebra klubb. Jag har tävlat med Yra sedan 2018 och året efter fick hon sitt championat så nu är det tredje gången vi kvalar in till SM.
Karin berättar att det är 100 deltagare som får starta och det är en tävling på fredag och en på lördag.
– Det är fyra domare i varje ring och alla poäng räknas sen ihop. De 30 bästa går sedan till finalen på söndagen, 19 juni.

Hur går tävlingen till?
– Rallylydnad är en karta där man får en beskrivning. Det finns skyltar för fyra olika klasser, nybörjarklass med 33 skyltar som beskriver olika moment, fortsättningsklassen med ytterligare 20 skyltar och så avancerad klass med 17 skyltar. Därefter följer mästarklassen med ytterligare moment.
Karin berättar att skyltarna läggs till vartefter i de olika klasserna och alla moment ska utföras på ett speciellt sätt.
– Vid starten har man 100 poäng och sen får man avdrag för de fel man gör.

Har du tävlat tidigare?
– Jag har tävlat inom lydnad tidigare med en traditionell springerspaniel, vi hann även med lite rallylydnad. Men det här är min första riktiga tävling.
Karin berättar att de tränar ett kort pass varje dag och sedan kör de ett långpass i veckan.
På frågan om Yra gillar att tävla blir svaret:
– Ja vi får alltid omdömet att vi är ett trevligt ekipage med en glad hund. Yra är alltid glad och svansen går som en propeller när hon tävlar, så flugorna håller hon borta, säger Karin och skrattar.

Vilken är din drivkraft?
– Jag drivs av samspelet mellan mig och hunden och att hitta nycklar till utveckling. Det är fantastiskt roligt att se hur man kan kommunicera varandras språk.
På frågan om det känns nervöst med SM-tävling blir svaret:
– Ja, faktiskt är det lite nervöst men jag har kört några små pass nu och vi har laddat inför tävlingen, säger Karin G Lindholm.

Om rallylydnad
Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden kör en bana enligt kartläsarens, det vill säga förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med cirka 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Det är från tolv moment och upp till 20 moment i den högsta klassen som utförs. Banorna ser olika ut varje gång.
I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden och man utför övningarna i vänsterhandling (hunden är på förarens vänstra sida), vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir svårare och flera moment. Då ska även moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Källa: Svenska brukshundsklubben

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!