Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kenth Pettersson, ordförande i Karbenning GoIF, på toppen av Hoberget där delar av Brandlöpet kommer att genomföras.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Karbenning GoIF redo för terrängloppet Brandlöpet

KARBENNING/NORBERG På lördag, den 7 maj, är det åter dags för Brandlöpet som Karbennings Gymnastik- och Idrottsförening arrangerar. Senast det genomfördes var 2019 men sedan satte corona stopp för arrangemanget. Loppet genomförs till stor del på det brandhärjade området efter skogsbranden 2014 och det är en upplevelse.

En vy över området där en del av Brandlöpet genomförs den 7 maj.
Kenth Pettersson röjer banan med bergssluttningen i bakgrunden.
Milsvid utsikt från Hoberget där det brandmärkta området breder ut sig.
– Det här är ett lopp som inte hör till det vanliga och vi hoppas på bra väder och många deltagare, säger Kenth Pettersson, ordförande i Karbenning GoIF.
Efter storbranden i Västmanland kom Kenth Pettersson och några vänner på idén att använda brandområdet till en löptävling. Då stora delar ligger inom naturreservat fick länsstyrelsen i Västmanland lämna sitt godkännande och det gjorde man.
– Första gången var 2017 och sen hann vi med ytterligare två lopp åren efter. Det blev stort gensvar med runt 160 deltagare som mest, säger Kenth Pettersson.
Löpet kommer att främst gå inom brandområdet och en del på obränd mark. Kenth Pettersson berättar att till största delen är bansträckningen förlagd till skogsbilväg och stig.
– Cirka två kilometer kommer att ligga inom naturreservatet Hoberget med blockterräng och branter med kvarlämnad brandskog.
Deltagandet sker på egen risk men runt 25 funktionärer kommer att vara på plats och ha koll på löparna. Kenth Pettersson och Tommy Haakso ansvarar för arrangemangen och Kenths dotter Sara och banchefen Gunnar Klingberg kommer att se till att allt flyter på.

Hur många medlemmar är ni i föreningen?
– Vi har cirka 150 medlemmar och vi är runt 15 aktiva som åker skidor, löptränar och deltar i tävlingar.
Kent är själv aktiv och åker Vasalopp, Engelbrektslopp, springer olika lopp med mera.
– Gemenskapen är också viktig och vi har lite samarbete med andra föreningar också.

Kan vem som helst delta i Brandlöpet?
– Ja, det tycker jag och vi riktar oss mer till motionärer men sen brukar vi ha en del orienterare med. De är ju vana vid att springa i terräng, men det går bra att ta det lugnt och lunka på i sin egen takt.
I år kör man en budgetvariant av terrängloppet, dels på grund av osäkerheten kring corona och dels för att begränsa föreningens kostnader.
– Vi kommer inte att ha några nummerlappar och tidtagningar men vi ska ändå kora de tre första i löpet. Startavgiften sker på plats med swish så det är ingen föranmälan.
Deltagarna får välja banan och den korta är på 6,6 kilometer och den långa är 12,2 kilometer. Loppet har två syften, dels för att föreningen ska kunna dryga ut kassan men också för att löparna ska få se hur området utvecklats sedan storbranden.
– Naturen har sakta börjat återhämta sig men Hoberget hade mer karg natur redan innan branden. Det är stor skillnad jämfört med Hälleskogsbrännan, säger Kenth och tillägger:
–Vi vill genomföra loppet innan träden börjar grönska så att vi kan se att deltagarna är på banan.
Kenth Pettersson föreslår att vi tar oss upp för en brant och stenig bergssluttning då utsikten är fantastisk när man väl är uppe. Det är bitvis lite halt på stenarna men väl uppe får man lön för mödan och förutom en grillplats är utsikten är fantastisk.
– Du kan till och med skymta kyrkan i Västerfärnebo, säger Kenth och pekar ut riktningen.
Under Brandlöpet behöver inte deltagarna ta sig uppför branten men däremot nerför, en utmaning i sig.
– Ett år hade vi en VM-orienterare från Skottland med i loppet, han mer eller mindre flög nerför branten utan problem men har var ju proffs också.
Det är svårt att se sig mätt på de brandmärkta vidderna där växtligheten sakta börjar återvända.
– Det är skillnad på vegetationen i Hoberget jämfört med Hälleskogsbrännan där det är mer frodigt. Men Hoberget var lite mer kargt redan innan branden.
Löpet startar klockan 10.00 och det kommer att vara skyltat vid korsningen Örbäck, cirka 15 kilometer söder om Norberg.
– Vi kommer att ha fikaförsäljning vid start och mål. Nu håller vi tummarna för bra väder och många deltagare, säger Kenth Pettersson innan han återvänder till röjsågen.
Banan måste röjas och torrträd som blåst omkull ska kapas innan det är klart för start.

Brandhärjat område
Stora Hoberget är en del av det område som drabbades av den våldsamma skogsbranden 2014. Före skogsbranden bestod reservatet främst av gammal tallskog som fått utvecklats fritt under lång tid. Många ovanliga skalbaggar trivdes i den gamla glesa skogen och här växte också flera sällsynta mossor och lavar.
Stora Hoberget ligger i den norra delen av brandområdet där branden uppskattas ha spridit sig upp till fem kilometer i timmen. Efter branden återstod bara döda sotiga träd. Många har fallit omkull medan andra står kvar som svartbrända pelare ännu en tid.
Hoberget blev skyddat 2007 och består av 86 hektar som förvaltas av Länsstyrelsen i Västmanland.

Källa: Länsstyrelsen Västmanland

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!