“Att vårdpersonal ändå kliver in och arbetar extra nu är ovärderligt. Jag vill framhålla vår enorma tacksamhet till samtliga”, säger Lotta Jansson, divisionschef för medicinsk service. Detta om ett tufft bemanningsläge orsakat av såväl virussjukdomar som rekryteringsproblematik.
Foto: Sonny Jonasson

Kämpigt i vården – erbjuds extraersättning

DALARNA. Bemanningen i vården är hårt ansatt. Det råder höga sjuktal inom personalen på grund av smitta i covid-19 och flera andra säsongsrelaterade virus. Regionen betonar dock att man organiserat sig för att säkra vården under storhelgerna. – Man ska inte tveka att söka vård, understryker hälso- och sjukvårdsdirektören Åsa Dedering.

Luftvägsvirus och magsjuka orsakar sjukfrånvaro och vabdagar.
Kapaciteten på länets lasarett och vårdcentraler påverkas.
Vid en pressträff framhåller dock Dedering i samspel med divisionschefer att vården i Dalarna fördelar tillgängliga resurser på bästa möjliga sätt.
– Viss vård kan få stå tillbaka, men vi hinner med den akuta vården, säger Åsa Dedering.
Divisionschefen för kirurgin, Tomas Riman:
– De senaste veckorna har vi fått minska något på de planerade, icke tidskritiska, operationerna, upplyser han.

Dedering och Riman ger en storhelgsriktad lägesrapport i sällskap av divisionscheferna Jeanette Hjortsberg (psykiatrin), Helen Kastemyr (primärvården), Lotta Jansson (medicinsk service) samt smittskyddsläkaren Fredrik Rücker.
I enad röst konstaterar man nuläget som tufft, men att man organiserat sig för att kunna säkra vården under denna prövande period.
Åsa Dedering:
– Vi har under längre tid haft svårt att rekrytera personal och det bidrar till det ansträngda läge som uppstår när många blir sjuka. Vi vill dock vara tydliga med att dalfolket inte ska tveka att söka vård. Vi har resurser för att ta emot akut sjuka även under jul och nyår.

Regionen har även en handlingsplan för vårdplatsbrist. Denna syftar till att exempelvis minska icke tidskritisk vård för att tillfälligt säkra ökade resurser där de behövs mest.
Man hoppas också att en ekonomisk morot kan öka personalvolymen över helgerna.
– För att säkra bemanningen erbjuds undersköterskor och sjuksköterskor extra ersättning för extra pass, säger Dedering.
Detta beskrivs gälla fram till den 15 januari, och extraersättningen ger för dag- eller kvällspass 1 100 kronor och ett nattpass 1 400 kronor.

Vårdcheferna inflikar också att vårdcentraler och kommuner samarbetar med fokus på individer med särskilda vårdbehov.
Dessutom lyfter man viktiga insatser av Regionservice som nu steppat upp sin närvaro ytterligare för att hantera ett ansträngt läge.
Lotta Jansson poängterar flertalet framträdande faktorer som nu präglar verksamheterna.
– Vi har dagliga avstämningar för att hålla oss uppdaterade, och många gånger vid två tillfällen per dag.
– Samarbete och öppen kommunikation är jätteviktigt i ett läge som detta. Även riskbedömningar gällande smitta vid exempelvis patienttransporter mellan olika sjukhus.

Hon fortsätter i personalnära perspektiv:
– Vissa har fortfarande sviter av pandemins tidigare tunga påverkan, sviter i form av både fysisk och mental utmattning.
– Vi vet hur väl värd vår personal är lite ledigt. Och alla tillgängliga vikarier är nu anlitade.
Lotta avslutar med eftertryck:
– Att vårdpersonal ändå kliver in och arbetar extra nu är ovärderligt. Jag vill framhålla vår enorma tacksamhet till samtliga.

“Viss vård kan få stå tillbaka, men vi hinner med den akuta vården”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Dedering (till vänster i bild). Här i sällskap av divisionschefer och smittskyddsläkare inom regionen. Foto: Sonny Jonasson

Nuläget inom vården i länet
▪ Ökad smittspridning av covid-19, säsongsinfluensa, RS-virus och calicivirus
▪ Antal patienter på infektionsklinik och intensivvårdsavdelning på grund av covid-19 har ökat. Dessutom behöver fler sjukhusvård för andra luftvägsinfektioner
▪ Vid mindre akuta besvär uppmanas invånare att i första hand vända sig till 1177 eller vårdcentral
▪ Åk inte in till akuten om det inte är ett akut, livshotande tillstånd
▪ Vid nödsituation eller allvarlig skada ring alltid 112
Smittskyddsläkaren Fredrik Rücker: “Har du lindriga symptom, stanna hemma. Besök inte vårdcentralen och riskera att smitta andra. Stanna hemma från skola och arbete vid sjukdom, tvätta händerna noggrant och ta de rekommenderade vaccindoser mot covid-19 och influensa.”
Åsa Dedering: “Det här är såklart ingen optimal lösning på sikt, men som personalsituationen ser ut inom vården i hela landet så är det här ett sätt att lösa bemanningsläget just nu”, säger hon om upplägget med extra ersättning.
(Källa: Region Dalarna)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,389068" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS