Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Johan Eriksson och Fredrik Lindberg Nordling vid Nkt i Falun. Nästa lördag bjuder de som en del av företagets 50-årsjubileum på Falumark in allmänheten att besöka en verksamhet präglad av framtidstro och lokal industrihistoria.
Foto: Sonny Jonasson

Industribjässe jubilerar med öppet hus: “Bjuda in folk i fabriken är nytt och roligt för oss”

FALUN. En av Falun största arbetsgivare ställer upp portarna för allmänheten. Den 18 juni råder öppet hus på NKT i Källviken. Detta som ett led i att fabriken firar 50 år på Falumark. Och att stärka lokala band för att säkra kompetens i vad som beskrivs vara en framtidsbransch. – Här råder konstant utveckling, men mycket i fabriken är intakt sedan starten och det skapar mäktig industrihistoria, berättar projektkoordinatorn Johan Eriksson i samklang med fabrikschefen Fredrik Lindberg Nordling.

Duon vidgar vyerna för ett av Faluns största företag.
Som i ett panorama över stad och fabrik ändå befinner sig i det vardagliga synfältets utkant.

En doldis av smått gigantiska mått – och vars relation till Falun är grundmurad i både tid och gärning.
– Ja, vi är nog till viss del lite i skymundan här ute. Man åker nog förbi här rätt ofta men vet inte riktigt vilka vi är, smilar Johan Eriksson i en reflektion över bjässefabrikens hemvist i Källviken, blott ett par välriktade stenkast från Runns vågskvalp på andra sidan vägen.
– Därför öppnar vi nu för första gången i fabrikens historia för allmänheten att komma in och kolla hur det ser ut och vad det är vi pysslar med här, utvecklar han.

Detta öppet hus-evenemang genomförs alltså kommande lördag, den 18 juni.
Förutom rundvandring i lika framsynt som traditionsrik industrimiljö uppbådas korvgrillning, hoppborg och flertalet aktiviteter för såväl individ som familj.
En för branschen framstående aktör bjuder insikt i kabelindustrins näste, som under varumärket Nkt nu funnits i 130 år och hela 50 av dessa med voluminös filial i Falun.

Eller är det 51?
– Vi debatterar lite om det där internt, skrattar fabrikschefen Fredrik Lindberg Nordling.
– Första produktionsfas sker redan 1971, men verksamheten är sedan i gång “på riktigt” under 1972. Men pandemin satte ju stopp för större sammankomster i fjol, och på så vis kan man även säga att det här är ett uppskjutet 50-årsfirande, utvecklar han.

En kortfattad företagshistorik visar avstamp i Sieverts Kabelverk och sedermera Ericsson som fabriksmärke.
2013 köper dock det danskättade Nkt Faluanläggningen från Ericsson – och vips visar nu almanackan 2022.
Den imposanta industriparken utgör i dag bas för totalt cirka 350 medarbetare i direkt anslutning eller med stark anknytning till företaget.

Fredrik Lindberg Nordling, fabrikschef vid Nkt i Falun. Foto: Sonny Jonasson

Fredrik förklarar i termer om såväl omfattning som rådande branschtrender:
– Vi är en av kommunens största industrier i sällskap av främst Arctic Paper men även Orkla och Leax.
– Som för de flesta i vår bransch har olika epoker bjudit en resa i både upp- och nedgång. Vi hade en lite svagare period för några år sedan, men i dag är vi glädjande nog 50–60 fler medarbetare jämfört med bara tre år tillbaka.

Kablarna som utgör den primära produktionen hittas ofta mellan större strömkälla och strömkund.
Som exempel kan nämnas att Falufabriken levererat den kapacitetstunga skapelse som förser Ikea i Borlänge med elektricitet.

Fredrik betraktar dagsläget som ett lovande sådant gällande nya kliv och framtidsperspektiv.
– Vi är till största del verksamma inom låg- och mellanspänningsbranschen, och mycket av den ständigt växande vindkraften går genom just det nätet.
Han fortsätter:
– Det råder som bekant en för både människa och företag osäker tid på grund av kriget i Ukraina, dess ekonomiska påverkan och även i pandemins kölvatten. Men jag tycker att vi överlag ligger väldigt bra till och är i en positiv utvecklingsfas.

Han inflikar att man förhåller sig ödmjuk till konkurrens på både regional, nationell och internationell nivå.
Nkt är i dag fabriksoperativa även i Karlskrona, Alingsås och i viss mån Västerås. Fredrik ser fundamentet i företagets produktportfölj som starkt, och att stor efterfrågan på dess funktioner finnes.
– Vi riktar även investeringar till vårt telekomsegment där utvecklingen av 5G-nätet innebär nya kablar, nya master. Vi tittar ständigt på potentiella satsningar och kommer att fortsätta investera för att hänga på tåget.

Ett tåg som också medför möjligheter i både mänsklig och mera maskinell form.
– Om vi har fortsatt goda prognoser kan det innebära expansion i både antal medarbetare och lokaler, redogör Fredrik.

Varpå han tar sig an det stora hela kopplat till Nkt och närheten till det lokala och regionala.
– Att bjuda in folk i fabriken på det här viset är en för oss ny och väldigt rolig reflektion av ett viktigt samband.
– Ska vi klara av tillväxt och framtid behöver vi säkra fortsatt stor kompetens. Därav vill vi även bli mer synliga. Tipsa lokalbefolkningen att här finns en arbetsgivare som sysslar med både högteknologi och processindustri.

Via van blick och detaljkunnande bjuder Johan Eriksson Lokalt i Falun en guidad tur i den enorma fabrikskroppen.
Sex olika arbetsflöden präglar processer som skapar kablar i varierande omfång för flertalet samhällsnära syften.
– I kapacitet handlar det om ett spann från strax under 1 kilovolt och vidare till hela 172 kilovolt, åskådliggör han förmågor hos kablarna som företrädesvis gör anspråk på produktionsmaterial som koppar, aluminium och i viss mån tenn.

Johan framhåller kablarnas flexibilitet som ett kvalitetsriktat honnörsord.
– I praktiken ger det egenskaper som gör dem enkla att jobba med vid såväl installation som service.
– Vi kategoriserar dem också via area i kvadratmillimeter, och största pjäsen vi framställer här har en area om 1 600 kvadratmillimeter.

Johan Eriksson, projektkoordinator vid det nu 50-årsjubilerande Nkt i Falun. Här framför en kabeltrumma av mindre blygsamma proportioner. Foto: Sonny Jonasson

I medarbetartal upplyser Eriksson att fördelningen ger cirka 220 i direkt produktion, 80 på tjänstemannaposition och cirka 50 i supportande omloppsbana nära företagets dagliga drift.
En bitvis hisnande interiör möter såväl mindre fabriksgemak som mängder av maskiner med unika uppgifter i att säkra Faluföretagets strömforslande alster.
– Hemligheten hittas i detaljerna, utan att avslöja för mycket, flinar Johan Eriksson rörande färdigheter exklusiva för fabriken i fråga.

Man skissar också planer att skapa en ny del till det jättelika torget beläget i tillverkningens exteriör.
Från detta torg avgår årligen cirka 4 000 lastbilar packade med vad som i totala siffror utgör 30 000 ton och 40 000 kilometer kabel i en fabriksomsättning om ungefär 1,5 miljarder kronor.
Johan Eriksson äger mångårig erfarenhet från ruljangsen i Falun och hyser respekt för dåtidens insatser.

Som möjliggör nutida ansatser.
– Mycket i fabriken är intakt sedan starten och det skapar en ganska mäktig känsla. Vi har maskiner som varit med sedan företagets begynnelse här i Falun, berättar han.
– När man vandrar runt här inne ser man här och där tecken på lokal industrihistoria. Det känns väldigt kul att kunna bjuda in folk till nästa helgs lilla happening här ute hos oss, avslutar Johan.

Nkt i Falun bjuder i samband med lokala 50-årsjubileet in till öppet hus. Foto: Dreamstime

Öppet hus på NKT i Falun
▪ När: Lördag den 18 juni, 11.00–15.00
▪ Var: Fabriken i Källviken
▪ Vad: Rundvandring, information, hoppborg, korv, fika, aktiviteter

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,235490" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!