ANNONS

Euforiskt guldjubel efter slutsignalen i finalen mot Tjeckien. De blågula herrarna, med hela sju spelare från IBF Falun i truppen, säkrade i Schweiz sitt totalt tionde VM-guld. “Det känns otroligt mäktigt”, säger VM-debutanten Linus Holmgren.
Foto: Svensk Innebandy/Per Wiklund

IBF:s landslagshjältar tillbaka efter succén – nu väntar Storvreta

FALUN. Sveriges innebandyherrar visar än en gång att man är bäst i världen. Inte mindre än sju spelare från likaledes regerande mästarna IBF Falun bidrog starkt till blågults triumf i Schweiz. VM-debuterande Linus Holmgren är en av Falulirarna som nu äger ännu ett efterlängtat guld. – Att för första gången kliva ut på planen i sin första VM-match, det är ett ögonblick jag aldrig ska glömma, säger Holmgren.

Efter ett gruppspel som gav segrar med 19–4 och 11–2 mot Tyskland respektive Lettland, samt 3–3 mot Tjeckien, klev Sverige in i världsmästerskapets slutspel.
Storsegern över Norge i kvartsfinalen följs av en historisk semifinalrysare när Finland slutligen betvingas via straffar.
Finalen mot Tjeckien i Swiss Life Arena slutar sedan 9–3 till blågult i en match där det egentligen aldrig är något snack om var guldet ska hamna.

Linus Holmgren är i sällskap med Malte Lundmark Faluns två VM-debutanter, och båda kan nu konstatera premiärer i sammanhanget som ger mer än mersmak.
När tidningen snackar med Holmgren är han och lagkamraterna tillbaka i Falun sedan knappt ett halvt dygn, och den guldglimrande segerfesten finns i purfärskt minne.
– Ja, det känns nästan lite tomt här hemma. Det är tvära kast, skrattar han.
Och fortsätter:
– Det kommer nog att ta en liten stund att ta in allt som hänt. Det har varit en fantastisk tid under både uppladdningen och sedan själva turneringen i Schweiz. Hela upplevelsen är enorm, och att vi sedan går och vinner guld känns otroligt mäktigt.

Han återger Storvretas och landslagets rutinerade profil Tobias Gustafssons ord efter finalen. Ord som skänker tyngd åt ögonblicket och svetsar samman individer under enad flagg.
– Ja, han nämnde att man lätt kan sväva i väg lite efter segrar av det här slaget. Nu hade vi och alla omkring laget en middag och en fin guldfest tillsammans, och det är en grym upplevelse man sedan äger gemensamt.
– Nu är alla tillbaka på hemmaplan och nu väntar nya matcher. Så det där är kloka ord jag kommer att bära med mig. Vi återsamlas med IBF i dag (läs: tisdag) och sedan är det skärpa inför lördagens bortamatch mot Storvreta.

Linus Holmgren – som också skrev in sig i världsmästerskapets poängprotokoll via ett mål och två målgivande passningar – betraktar denna helgs SSL-match som vältajmad.
– Ja, det finns inte mycket som kan få en lika laddad inför nya seriematcher som ett rivalmöte mot Storvreta.

Linus Holmgren, IBF Falun och svenska landslaget. Foto: Svensk Innebandy/Per Wiklund

Där ställs Holmgren och IBF-kollegorna från landslaget (Casper Backby, Alexander Galante Carlström, Emil Johansson, Rasmus Enström, Johan Samuelsson och nämnde succédebutanten Malte Lundmark) mot just Tobias Gustafsson, Albin Sjögren och kompani i Uppsalalaget.
Sex dagar tidigare vinner flera spelare VM-guld tillsammans, för att sedan återigen taktiskt utmanövrera och smälla på varandra i sarghörnet i jakt på tre pinnar i tabellens toppskikt.
– Förbundskaptenerna Thomas Brottman och Niklas Nordén har en bra syn på det där. Att man så att säga duschar av sig klubbidentiteten lite när man kliver in i landslaget. Och nu vid hemkomst gör man den omvända processen.

Linus bär utöver karriärens första VM-guld också ett stort knippe starka minnen med sig från det intensiva mästerskapet i Zürich och Winterthur.
– Att för första gången kliva ut på planen i sin första VM-match, det är ett ögonblick jag aldrig ska glömma.

IBF-centern lotsar vidare längs nervdaller och guldeufori.
– Straffläggningen och egentligen hela matchen mot Finland är ju också något klart speciellt. Många var nästan lite tomma i blicken efteråt, det gick liksom knappt att greppa vad som hände, skrattar Linus åt den smått obeskrivliga nagelbitaren där Alexander Galante Carlström slutligen kunde straffskjuta Sverige till final.
– Efter finalen är det givetvis mycket som är magiskt. Att sjunga nationalsången tillsammans var något helt annat än innan matchen, det var mer från hjärtat och med en lättnad och glädje i att ha vunnnit. Och att sedan få träffa sin familj som var på plats för att se matchen kändes väldigt fint, avslutar Holmgren.

Guldet var Sveriges totalt tionde i ordningen. Nästa VM-turnering för herrar spelas 9–15 december 2024, och då i Malmö med regerande världsmästarna som värdnation.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS