ANNONS

Det anlades även en sandstrand på Brovallens djurpark.
Foto: privat

Historien om Gösta Janssons djurpark i Brovallen

Han var en entreprenör med stora idéer. Och Gösta Jansson lyckades också skapa något alldeles extra under tiotalet år på 1950- och 60-talet. Det här ska handla om Brovallens djurpark.

Den här historien måste bara berättas även om den berättats många gånger tidigare.
En fantastisk historia i en svunnen tid, om än bara för cirka 60 år sedan.
Hört talas om Brovallens djurpark som var belägen intill sjön Brovallssjön?
Gösta Janssons skapelse.
Tack vare den lokala historikern Lars Östlund kan Annonsbladet berätta historien om det som började 1956 och som såg sitt slut 1966.

Lars mormor och morfar bodde på gården Sjöbacken i Brovallen, inte alls långt i från platsen där djurparken låg.
– Jag var ofta och hälsade på mormor och morfar och då och då berättade de om djurparken. Men det lilla som fanns kvar av anäggningen var i princip stängslena runt och där innaför det gamla aphuset, som nu är ombyggt till sommarbostad, berättar han.
Det var också då som hans intresse för den lokala historien började och Lars har samlat på sig mängder med material om personer, händelser och byggnader i kommunen.

Gösta Jansson drev Brovallens djurpark under slutet av 1950- och en bit in på 60-talet. Foto: privat

Som vuxen blev Lars än mer nyfiken på den tidigare djurparken, men så mycket fakta fanns det inte kring det Gösta Jansson byggde upp under flera år.
– Nej, det finns inte mycket material om djurparken, berättar Lars.
Nu finns det fakta efter ett idogt arbete av Lars och han har bland annat hållit en del föredrag om Brovallens djurpark.

Nu ska ni få den fantastiska historien.
– Gösta Jansson var från Torsåker i Gästrikland och han fick kanske idén till en djurpark när han hade besökt Furuvik utanför Gävle, berättar Lars när vi träffas på den plats där djurparken en gång låg.
Sagt och gjort – Gösta köpte upp mark i Brovallen och började byggandet av Brovallens djurpark. Att Gösta valde Brovallen berodde på att hans hustru Elsa var från Fors och 1943 flyttade paret med sonen Börje till Krylbo.
Tanken var att Börje skulle skapa en fritidsanläggning där man kunde stanna för att fika, äta och vandra runt i en miljö med djur.
– Första notisen jag har hittat om djurparken är från 1957, men redan 1955 började arbetet, berättar Lars.

Djurparken låg på västra och norra sidan av Brovallssjön intill riksväg 12 som den då hette.
Där fanns entrén och bland annat kiosk, bensinpump och kaffestuga.
Men det skulle bli så mycket större efter att anläggningen hade öppnat 1956.
Bland annat placerades en dalahäst intill entrén, en liten föregångare till dagens dalahäst i mer centrala Avesta.
Den var drygt två meter stor, vägde 600 kilo och hade tillverkats av August Hedberg, hantverkare på Erik Larsgården intill.

Redan 1956 hade taxichaufför Gösta Jansson köpt in några rävungar och en del fåglar.
Men djurantalet skulle växa och 1960 byggdes en särskild del av parken för djur. Senare byggde Gösta även en lång byggnad där djuren kunde ses under vinterhalvåret,
Anläggningen hade nu utökats till 50 000 kvadratmeter och Gösta gjorde stora investeringar i djurparken som låg vid den norra delen av Brovallssjön. Bland annat köptes apor, chimpanser (Mary, Ham och Lillemor), papegojor, björnar (Lisa och Peter), näsbjörnen Nyssel, babianer, getter, får, ugglor och sköldpaddor, åsnan Karlsson, storkar, tranor, svanar, hjortar och järvar.
– Det sägs att några apor rymde och hittades i ett träd intill, berättar Lars.
– Även babianen Topsy rymde och dök upp bland bilarna på riksvägen.

Den lokala historikern Lars Östlund vid vattenfallet som fanns i Brovallens djurpark.

Men det fanns även lejon på djurparken. Dessa hade Gösta Jansson köpt dels från en djurpark i Skåne 1959 men även från Tyskland eller Danmark.
– När en skolklass från Eskilstuna var på besök 1962 var det en sjuårig flicka som kom alldeles för nära ett lejon och blev riven, berättar Lars.
Anledningen var att skyddsstaketet var trasigt och lejonet rev henne med tassen.
– Gösta tog lätt på händelsen och menade att lejonet bara ville kela.
Men flera händelser med de vilda djuren ledde så småningom att de de fick lämna djurparken senare samma år.

Noteras kan att lejonen Caesar och Lotta under vintern inhystes hos bonden Erik Andersson i Veddarsbo, Jularbo.
– De fraktades i en bur på en släpvagn efter bilen. De stoppades av några poliser som frågade Gösta vad han hade under presseningen. Gösta svarade två lejon och det gjorde poliserna irriterade. De slet upp presenningen och deras reaktion skulle man velat sett, berättar Lars.
Mest kända djur på djurparken var himalayabjörnen Lisa (kallad Björnlisa), som rymde från anläggningen 1961 och som blev nyhetsstoff i riksmedia. Inte förrän vid nyår det året sköts hon i Huddunge i Uppland.

Kiosken som låg vid Brovallens djurpark. Foto: privat

Det byggdes en dansbana samt en scen för uppträdande. Bland artisterna som gästade återfinns den då 20-årige Jerry Williams (1963), The Spotniks, The Spacemen, Little Gerhard, engelska gruppen The Searchers och till och med Zarah Leander.
I juni 1962 var skådespelerskan och sångerskan Leander på besök, men uppträdandet blev misslyckat och hon fick åka hem utan ersättning.
Det anlades även en badstrand, en gångstig längs sjökanten och ett växthus.

På vintern användes sjön för skridskoåkning i Janssons regi och 1963 genomfördes en inofficiell VM-final i isracing med bland andra “Varg-Olle” Nygren och flera ryssar.
Verksamheten växte och varje år hade anläggningen cirka 30 000 besökare.
Bland annat byggdes en gångtunnel under riksvägen efter krav från myndigheterna. Den stod klar 1962 och kostade 45 000 kronor, med dagens penningvärde en halv miljon kronor.

Gösta Jansson hade ända fram till 1965 kvar sin taxirörelse, men hade sedan en ambition att koncentrera sig enbart på djurparken.
Men epoken skulle få ett slut och 1966 blev sista året för djurparken.
– Det var nog det med björnen Lisa som fick myndigheterna att börja reagera. Gösta fick på sig en hel del förelägganden och skyldigheter och det fick honom att tröttna, berättar Lars.
Gösta fick lite ekonomiska bekymmer och sålde sedan anläggningen till Bernt Larsson, troligen 1967.
– Vad som hände med lejonen och de övriga djuren är okänt frånsett några undantag. Bland annat lär ett av lejonskinnen hamnat hos en konservator Sigge Melin i Östanberg, berättar Lars Östlund.

Familjen Larsson drev sedan Brovallskiosken fram till att den nya riksvägen blev klar. Omkring 1985 brann sedan kiosken ned.
– Numera har släktingar i familjen Larsson på delar av området en sommarstuga.
Gösta och Elsa Jansson flyttade till Blekinge. Han avled 1980, 77 år gammal. Hans hustru gick bort 1993 och sonen 2007.

Vad finns då kvar av djurparken?
– Inte mycket. Man kan se vattenfallet och lite annat. Men även det stenfundament som dalahästen stod på, berättar Lars Östlund när vi travar omkring i området för anläggningen.
Men historien finns kvar, mycket tack vare Lars Östlund.
En historia värd att bevara och berätta.

Fakta djurparken
Brovallens djurpark drevs av Gösta Jansson som bodde i Krylbo. Anläggningen öppnade 1955 och avvecklades 1966.
Förutom Gösta arbetade bland andra hans fru Elsa och sonen Börje samt en tysk djurskötare som hette Jakob Groshenig.

I nästa Annonsbladet: Hela Sverige följde Lisas rymning från Brovallens Djurpark.

Facebook

ANNONS

ANNONS