Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Söderbärke hembygdsförenings styrelse. Fr.v. Lena Boman, Marita Gröndahl, Jan Engström, Maria Hansen, Jan Norlén (ordförande), Lennart Stålberg och Kent Hahre. Sittande: Mildred Eggen.
Foto: Anna Falkengren

Hembygdsföreningen vill ha ”Borgen” kvar

SMEDJEBACKEN. Styrelsen för Söderbärke hembygdsförening har skickat en skrivelse till ansvariga på Smedjebackens kommun. Brevet gäller Borgen på Kyrkskolan som riskerar att rivas. – Vi ville berätta hur vi tänker och att vi hoppas att skolans stora byggnad ska bevaras, åtminstone exteriört, säger styrelsens sekreterare Anna Falkengren.

Kyrkskolan har stort renoveringsbehov och kommunen arbetar för fullt med att lösa hur restaureringen kan göras på bästa sätt. Än så länge har inga avgöranden fällts, men det finns idéer på att riva den stora byggnaden som, enligt Anna Falkegren, är från slutet av 1930-talet.
– Vi i föreningens styrelse anser att det skulle vara trevligt om Borgen fanns kvar med tanke på att den funnits där så länge och att det är så många som gått i skolan. Byggnaden ger karaktär och känsla till platsen.

Den stora byggnaden med rött tegeltak är Borgen. Foto: Lisa Björklund

Skrivelsen som hembygdsföreningen skickat är ställd till ordföranden i kultur- och samhällsbyggnadsnämnden, Monica Forsgren, miljö- och byggnadsnämndens ordförande Lena Ludvigsson-Olafsen, familje- och utbildningsnämndens ordförande Matilda Kilström, samt kommunalrådet Fredrik Rönning. Än så länge har de inte fått något svar, men Jonatan Henriksson, stadsarkitekt i Ludvika och Smedjebackens kommuner, är insatt i planerna.
– Kommunen har bland annat tittat på byggnadens skick, olika kvalitéer och på kulturhistoriska värden. Vi är inne i en process och det har ännu inte tagits något formellt beslut. Det finns saker som både talar för att bevara, respektive att riva Borgen.

Jonatan Henriksson, stadsarkitekt i Smedjebackens kommun. Foto: Lisa Björklund

Fördelarna med att riva Borgen är, enligt Henriksson, att skolans lokaler sannolikt lättare skulle kunna anpassas till dagens krav på skollokaler. Det handlar om förutsättningar för ventilation, funktionsanpassning och energieffektivisering.
– Man får en bättre överblick om man river och bygger nytt. Samtidigt tappar man känslan av historiens vingslag och kulturhistoriska värden. Om man hanterar byggnaden på rätt sätt så skulle man kunna överbrygga många av de utmaningarna som en äldre byggnad innebär.

En av lösningarna skulle exempelvis kunna vara att man förlägger vissa verksamheter, som inte kräver nya lokaler, i den äldre byggnaden, menar Jonatan Henriksson, som understryker att processen fortfarande är levande och att mer information kommer att kunna ges under hösten.
– Det har varit viktigt att ha processen öppen så att man kan titta på alla alternativ. Byggnaden har ett affektivt värde för dem som gått där. Samtidigt innebär det en utmaning att ha Borgen kvar. Om man bestämmer sig för att behålla den får det inte medföra dåliga konsekvenser för framtiden.

Det har ännu inte tagits några beslut om Borgens framtid. Foto: Lisa Björklund

Renoveringen av Kyrkskolan är den största byggnadsinvesteringen som Smedjebackens kommun gjort på många decennium. Det säger Leif Kilström, fastighetschef på Smedjebackens kommun.
– Det är stora investeringar som måste göras under de närmsta åren, både av skolor, förskolor och allmänna byggnader. Det är politiska beslut som måste tas kring hur man löser ekonomin i de framtida projekten. Än så länge är planerna på idébasis. Vad det sen blir är en annan sak.
Liksom Jonatan Henriksson säger Leif Kilström att det finns både energimässiga och pedagogiska skäl till att riva Borgen.
– Skolan jobbar inte på samma sätt i dag som när huset byggdes. Verksamheten måste fungera med dagens pedagogiska krav. Man får en bättre energimässig byggnad om man bygger nytt. Dessutom måste hänsyn tas till bland annat dagens brand- och tillgänglighetskrav och övriga gängse gällande regelverk.
Enligt Leif Kilström har det tagits fram olika förslag på hur renoveringen av Kyrkskolan ska lösas, men än så länge har inga av dem landat i något beslut.
– Man står och stampar. I slutändan handlar det om kostnader också, avslutar han.

Denna del av Kyrkskolan är relativt nybyggd och kommer inte att rivas.

Ur Söderbärke hembygdsförenings skrivelse:
”Kyrkskolans äldsta byggnad är en av få offentliga byggnader i Söderbärke som satt prägel på
platsen och människor i området i nära 85 år. Som byggnad med sin stabila och tidstypiska
arkitektur har den varit ett blickfång för alla. Byggnader är minnen. Som skola är huset
förknippat med minnen för många människor. Äldre byggnader bidrar även till samband på
platsen och samhörighet människor emellan.
Av den anledningen anser vi att det kulturhistoriska värdet för skolbyggnaden är stort.”

På Kyrkskolan ligger folk- och skolbiblioteket.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!