Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jan Bergman, chef teknikavdelningen på Smedjebacken Energi, Thomas Björnhager, elnätschef på Smedjebackens Energinät, Fredrik Rönning, ordförande i Smedjebacken Energi, Cia Ferner Kny, vd Smedjebackens Energi, Patrik Eriksson från Ludvika LBC (i grävmaskinen) och Mattias Johansson, elmontör på Smedjebackens Energi.
Foto: Lisa Björklund

Här tas första spadtagen till de nya snabbladdarna

SMEDJEBACKEN. Nyligen påbörjades arbetet med att bygga tre snabbladdare för tung trafik i Smedjebacken. Laddstationen ska ligga på Gunnarsvägen, intill bensinmacken och thairestaurangen Tidlom. – Det här kommer att vara Dalarnas snabbaste laddstation, säger Fredrik Rönning (S), kommunalråd och ordförande för Smedjebackens Energi.

Som tidningen tidigare berättat har Smedjebackens kommun fått 9,6 miljoner kronor av Energimyndigheten för att bygga en laddstation med tre snabbladdare på 350 kilowatt vardera.

Fredrik Rönning och Cia Ferner Kny, vd Smedjebacken Energi.

På stationen kommer tre lastbilar eller bussar – eventuellt sex personbilar à 175 kilowatt – att kunna ladda sina fordon. Pengarna har överlåtits till Smedjebackens Energi, som är de som ska bygga snabbladdarstationen.
– En personbil kommer att kunna laddas på tio minuter här. Laddarna kommer vara sju gånger snabbare än den på 50 kilowatt som vi har i dag, säger Thomas Björnhager, elnätschef på Smedjebackens Energinät.

Patrik Eriksson från Ludvika LBC.

Smedjebacken är en av tre kommuner längs med väg 66 – från Surahammar och upp till Malung-Sälens kommun – som beviljats stöd från Energimyndigheten. De andra är Malung-Sälen och Vansbro.
– Man har tittat på hur det ser ut och valt strategiska platser där det behövs laddare. Smedjebacken ligger mitt emellan Stockholm och Sälen, säger Jan Bergman, chef vid teknikavdelningen på Smedjebacken Energi.

Första spadtagen till nya snabbladdarna.

Under hösten färdigställs laddstationen i Malung-Sälen och i Vansbro kommer den vara klar under 2024. Laddstationerna är en del av den så kallade Gröna vägen.
– Det här betyder att vi fortsätter att ligga långt fram i utvecklingen. Vi går från ett fossilburet samhälle till ett fossilfritt. Det innebär också ett samarbete med två andra kommuner, säger Fredrik Rönning.

Arbetet med laddstationen kommer att pågå under sommaren och medför att asfaltsplanen och gräsmattan intill delvis kommer att rivas upp och byggas om. I september förväntas allt vara klart.
Till skillnad från många andra laddstationer kommer besökaren vid den här stationen att kunna tanka el här på samma vis som på en vanlig bensinstation; det vill säga med kort eller swish. Man kommer inte att behöva ha en särskild app.

Fredrik Rönning och Cia Ferner Kny. Foto: Lisa Björklund

 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!