Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Gröngubben. Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun. Vandra
Jan-Åke Dragsten, från Friluftsfrämjandet i Gagnefs kommun, som var med och tog fram det som blev Gröngubbens vandringsleder 2004, fotograferad vid en informationsskylt vid Bäsenmyra, söder om Arvslindan. “Här är en av platserna där det påstås att man har sett Gröngubben”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Här kan man vandra i Gröngubbens fotspår

GAGNEF. I skogarna söder om Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun går det att vandra och samtidigt lära sig lite om lokal folktro. I år har det gått 20 år sedan Gröngubbens vandringsleder såg dagens ljus.

Bäsnabon Jan-Åke Dragsten har länge varit engagerad inom Friluftsfrämjandet i Gagnefs kommun.
– Arbetet med att skapa och se över vandringsleder i kommunen inleddes vid mitten av 1990-talet av Peo Persson och John Mattsson. Själv kom jag med lite senare tillsammans med bland andra Agneta Granath, Rune Persson och Georg Källström, som var navet i just dessa leder, berättar Jan-Åke Dragsten.

Gröngubben. Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun. Vandra
Bilden på Gröngubben har skapats av konstnären Karin Lagergren, från Bäsna. Illustration: Karin Lagergren
Gröngubben. Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun. Vandra
Lindbodarna, söder om Arvslindan, är en av platserna längs Gröngubbens vandringsleder där det finns möjlighet att både rasta och övernatta. Foto: Pär Sönnert

Totalt ansvarar Friluftsfrämjandet för hela 48 mil vandringsleder i Gagnefs kommun. Drygt tre mil av dessa leder fick sitt speciella namn 2004.
– Något skulle ju lederna heta och jag hade läst boken, ”Med Dalälven från källorna till havet” av Karl-Erik Forsslund. I den skrev han bland annat om Gröngubben, en liten figur med gröna kläder och långt skägg som ett par personer från Bäsna hade stött på i det här området. Därför tyckte vi att det namnet passade bra, berättar Jan-Åke.

Gröngubben. Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun. Vandra
Flera skyltar finns längs vandringslederna. Här är ett exempel, vid Varg Pers fäbodstig. Foto: Pär Sönnert
Gröngubben. Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun. Vandra
Utsikten från stugan vid Lindbodarna har vuxit igen under årens lopp. “Förut kunde man se hoppbackarna i Falun härifrån, vid klart väder”, säger Jan-Åke Dragsten. Foto: Pär Sönnert

Så förutom att ”bara” uppleva naturen längs lederna finns det även mycket lokal kulturhistoria att ta del av under vandringens gång. På omkring 25 platser finns skyltar med information om respektive plats samt om lokala sägner om exempelvis Gröngubben eller skogsrået Randa.
– Dessa sägner är roliga och intressanta att läsa om. Det finns även flera ruiner efter gamla kolarkojor här i skogarna och vi har märkt ut flera av dem, säger Jan-Åke Dragsten.

Gröngubben. Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun. Vandra
På vägen upp till Lindbodarna finns det en källa att hämta vatten ur. Foto: Pär Sönnert

Gröngubben
I sin bok ”Med Dalälven från källorna till havet” skriver Karl-Erik Forsslund om Bäsnabon Kvickes Erik möte med Gröngubben:
Det skedde i en kolarkoja där Gröngubben plötsligt kom in och satte sig på laven. När han reste sig igen ska han ha sagt: ”Nä nu ska ja fäll ut å gå å ställa mä mitt”.
När Kvickes Erik då frågade var gubben bodde någonstans ska han ha fått svaret: ”Ja bor allt hännä överallt!”.

Källa: Gröngubbens vandringsleder

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!