Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Maja och Sigge är de vanligaste kattnamnen i Dalarna.
Foto: Pressbild

Här är de tio vanligaste kattnamnen i Dalarna

DALARNA. Heter din katt Maja, Sigge eller Molly? Då har du valt ett av Dalarnas vanligaste kattnamn till din misse. Nu har Jordbruksverket sammanställt statistik från kattregistret och den visar att det finns 10 880 registrerade katter i Dalarna. Sedan 1 januari är det lag på att registrera sin katt, men uppskattningsvis är bara var fjärde katt registrerad.

I hela landet har hittills 221 000 ägare registrerat totalt 336 000 katter i det nya lagstadgade registret.
Det finns uppskattningsvis 1,4 miljoner katter i Sverige, så det innebär att ungefär var fjärde katt är registrerad. På nationell nivå är huskatt den vanligaste registrerade rasen.
Det har gått drygt fem månader sedan den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter trädde i kraft.
Lagen innebär att alla katter, födda från 2008 och framåt, ska id-märkas och registreras hos Jordbruksverket – oavsett om katten sedan tidigare är registrerad i ett frivilligt register. Länsstyrelsen har som uppdrag att sprida information till kattägare.

På Jordbruksverkets webbplats kan du ta del av statistiken i sin helhet: Statistik ur kattregistret – Jordbruksverket.se
Nästa statistiksammanställning ur kattregistret görs i januari 2024 och därefter en gång om året.
För att kunna registreras måste din katt först vara chipmärkt, eller tatuerad. Det görs hos en veterinär eller godkänd id-märkare. Du registrerar din katt i en e-tjänst på Jordbruksverkets webbplats.

Topp-10 kattnamn i Dalarna
Inom parentes ser du hur många katter som har namnet.
Maja (99)
Sigge (92)
Molly (91)
Doris (88)
Selma (80)
Sixten (79)
Luna (75)
Zelda (74)
Simba (73)
Findus (73)

Fakta om lagen
Lagen om att alla katter ska vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets kattregister gäller alla katter födda från 2008 och framåt, även de som redan är registrerade i ett frivilligt register.
Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid fyra månaders ålder.
Syftet med lagen är att tydliggöra kattägarens ansvar och höja kattens status. När alla katter är märkta och registrerade blir det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare samt att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand.
Länsstyrelsen är ansvarig för att lagen om märkning och registrering efterlevs och har möjlighet att fatta beslut om åtgärder. Åtgärderna kommer i första hand handla om att, när det blir aktuellt, informera kattägare om att de ska id-märka och registrera sin katt.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!