Nu har Karlfeldtgymnasiet invigt de nya lokalerna för de industritekniska programmen. Noel Wernersson och William Blomström går i årskurs ett och är mest intresserade av att lära sig svetsa. De ser fram emot att vara i de nya lokalerna.
Foto: Sara Flodin

Gymnasiets nya lokaler invigda

AVESTA. Nu har Karlfeldtgymnasiet invigt de nya lokalerna för det industritekniska programmen på Modellvägen, där fordonsprogrammet redan gjort sig “hemmastadda”. – Det här är “kronan på verket” efter en lång satsning, anser Karlfeldtgymnasiets rektor Georgios Nielsen.

Både näringsliv och politiker visade ett stort intresse när lokalerna invigdes. Huvudtalare var Per Hidesten, VD för industriarbetsgivarna. Han påtalade några olika utmaningar inom industrin i framtiden. Elen, att få tillstånd att bedriva industriell verksamhet samt, inte minst, kompetensförsörjning.
– Alla industrier har detta högst uppe på agendan, vi tar upp det varje gång vi träffar politiker och beslutsfattare. Det är helt avgörande.
Per påtalar att behovet av industriarbetare är enormt.
– Bara i norra Sverige behöver vi anställa 11 000 nya personer fram till 2026. I Avesta är 25 procent anställda inom industrin så det är uppenbart att det finns ett enormt behov och en framtid här.

Karlfeldtgymnasiets rektor Georgios Nielsen förklarar att det industritekniska gymnasiet har gått från att ha ett par sökande till att nu få fulla klasser.
– Det är historiskt och vi ser fram emot nästa sökomgång.

Karlfeldtgymnasiets rektor Georgios Nielsen talade då de nya lokalerna invigdes. Foto: Sara Flodin

– Vi har bytt lokaler och fått det mycket bättre. Vi har fått bättre ljus och framför att mer utrymme, förklarar Sven-Åke Holmström som är lärare för de elever som ska bli mekaniker.
– Denna inriktning har varit borta under många år. De har inte haft underhållsinrikting på skolan, men nu är vi inne på tredje året.
I lokalerna finns dock ett bullerproblem som måste åtgärdas.
– Det är väl det som är enda problemet, tycker Sven-Åke.
De flesta maskiner har flyttats från de gamla lokalerna. Processen skulle varit genomförd förra sommaren.
Både lärare och elever har fått engagera sig i flytten. Sven-Åke tror att detta kan ha stört undervisningen, men ingen av eleverna som Lokalt i:s utesände talar med tycker att detta orskat något problem för dem.

Många visade ett stort intresse för industriprogrammets nya lokaler som invigdes för drygt en vecka sedan. Foto: Sara Flodin

Neo Hultström, Vincent Mattsson och Noa Tulli går i årskurs två och ser fram emot att vara i de nya lokalerna.
– Vi på ”underhåll” kommer få det mycket bättre, förklarar Noa Hultström.
Att verkstadslokalerna ligger en bit från skolan gör inget tycker trion då de även studerar teori i lektionssalar i samma hus. Eleverna har fått hjälpa till med iordningställandet.
– Vi har inrett det mesta, utom de stora maskinerna.

Neo Hultström, Vincent Mattsson och Noa Tulli går i årskurs två och ser fram emot att vara i de nya lokalerna. “De här grabbarna kommer se till att våra företag ‘rullar'” förklarar deras lärare Sven-Åke Holmström. Foto: Sara Flodin

Grabbarna tycker inte att varken förseningen eller flytten mitt i terminen har påverkat undervisningen på ett negativt sätt.
Även Noel Wernersson och William Blomström tycker att flytten gick snabbt. De två går nu i årskurs ett.
– I ettan testar man på lite allt möjligt och i tvåan väljer man inriktning, förklarar Noel som är mest intresserad av att svetsa och uppskattar de fräscha lokalerna.

Industrigymnasiets tre inriktningar:
Svets och plåt
Skärande bearbetning (svarv och fräs)
Driftsäkerhet och underhåll.

Svets och plåt är riksintaget, vilket innebär att alla är förstahandsökande till den utbildningen.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS