Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Genom somriga droppar från fontänen på Rådhustorget vänder Falu kommuns grundskolechef Gustaf Malmberg blicken mot det nya läsårets potentiella plus och minus. Däribland den nya läroplanen. “Är positiv till den här reformen”, säger han.
Foto: Sonny Jonasson

Grundskolechef om Faluns framsteg och utmaningar

FALUN. Nu är fler än 7 700 barn inbegripna med ett nytt läsår i Faluns totalt 30 grundskolor. Det sker också med en ny läroplan, vilket av grundskolechefen Gustaf Malmberg ses som positivt. – Nu överlåts mycket mer av själva kunskapsbedömandet till lärarna som ju arbetar närmast eleverna och är proffs på det här, berättar han.

Faluns skolelever i åldrarna förskoleklass till årskurs nio är nu en vecka in i höstterminen 2022.
Så även deras lärare och bland annat kommunens barn- och utbildningsförvaltning.
Sistnämnda har i symbios med Gustaf Malmberg och berörda parter investerat stora mängder tid och arbete i att anamma regeringens nya läroplan.

En läroplan som nu är aktiverad på nationell basis.
– Vi har jobbat med den nya läroplanen och nya kursplaner under totalt cirka ett år, och det hela har ju blivit lite försenat på grund av pandemin, upplyser Malmberg som alltså är grund- och särskolechef i Falun.
Han betraktar effekten av nytillskotten som påfallande konstruktiva.
– Ja, jag känner mig klart positiv till den här reformen. Betygskriterier finns absolut kvar, men på det hela taget överlåts mycket mer av själva kunskapsbedömandet till lärarna. Det är de som är proffs på det här och gör det bäst, redogör han.

Och utvecklar i frågan:
– Det finns relevanta element från tidigare läroplan, men den har rensats upp från en del gammalt. Generellt kan man se det nya som en förfining och förbättring av vad som varit. Nu går vi in i skarpt läge med detta arbetssätt och det tycker jag känns bra.
Gustaf Malmberg upplyser att läroplanen bär namnet Lgr22 och att den således ersätter tidigare version känd som Lgr11.

Utöver direkt studieriktade aspekter förmedlar den också vissa nytillkomna formuleringar gällande sexualitet, samtycke, relationer och värdegrundsarbete, uppger läromedelsföretaget Liber.
I anslutning till detta kan mollstämda faktorer som mobbning och kränkningar anses närliggande.

Gustaf meddelar skolväsendet i Faluns rutiner för att i möjligaste mån stävja detta.
– Den skola som säger att det inte förekommer någon form av mobbning där ljuger, tyvärr.
– Dock upplever jag att vi har bra metoder för att motarbeta och hantera fall av mobbning. Det finns i dag också tydligare reglerat arbete mot kränkande särbehandling. Här har vi väldigt duktig expertis att samarbeta med inom kommunen och som ger jättebra stöd.

Han fortsätter:
– Vi mäter årligen nivån av trygghet och studiero i våra skolor, och Falun har bra siffror. Detta hindrar ju dock inte att enskilda individer ändå upplever problem och mår dåligt i skolan. Därför är det viktigt att ständigt jobba nära det här, och jag anser oss ha bra verktyg för det.

Falu kommuns grundskolechef Gustaf Malmberg. Foto: Sonny Jonasson

Grundskolechef Malmberg kommenterar även den bitvis intensiva diskussion som handlar om lärare med behörighet.
Och primärt bristen på dessa.
Statistik från Lärarförbundet och Skolverket visar att Falu kommun i oktober 2021 hade 68 procent behöriga lärare. För hela landet var motsvarande siffra 71 procent, och Falun rankas på plats 164 av totalt 290 blågula kommuner.
– Det är ett stort, nationellt och inte helt enkelt dilemma. Tycker ändå att frågan generellt dämpats något från den stundvis alarmerande nivån, vilket känns rimligt.
– Däremot ska problemet absolut inte förringas, och i Falun finns en lärarbrist inom vissa fält. Vi saknar framför allt legitimerade lärare i fritidshem, men jag har i nuläget inte fått några signaler från våra rektorer om något krisläge, berättar han.
Vidare betonar Malmberg att man från kommunens sida ständigt följer frågan och jobbar fortlöpande för att säkra lärarbemanningen.

Ytterligare en faktor i fråga om volym och storlek är Faluns tillväxt på invånarsidan.
Gustaf resonerar kring skolans status gällande kapacitet och hur läget kan komma att se ut några år framöver.
– Faluns tillväxt i befolkning är ju överlag mycket positiv, men det ställer ju av logiska skäl också krav på skolan, klargör han.
Att fler nya skolor kan behöva byggas i en tämligen snar framtid anser han vara sannolikt.

Och grundskolechefen meddelar att det i dagsläget är fullt i vissa årskurser på vissa skolor.
– Men jag vill poängtera att vi definitivt har kapacitet att ta emot alla elever. Däremot är man inte alltid garanterad att hamna i sitt första alternativ av önskad skola.
Här inflikar han även att vissa skolors popularitet går i vågor till följd av närområdets bostadsbebyggelse, stadsdelars rykte och andra föränderliga variabler.
Framtida fokus för Falun i flera av dessa segment sägs bero på både yttre påverkan och lokal utveckling.
– Ja, det är alltid en utmaning att planera för inflyttningsvolymer, och för Faluns del beror det relativt hårda söktrycket till skolorna på stor inflyttning.

“Kommunen kan ta emot alla som söker, men det blir nu fullt på skolorna i lite högre grad än tidigare”, redogör Gustaf Malmberg. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Gustaf Malmberg tar ämnet vidare:
– Enligt rådande statistik ska dessa siffror plana ut bortåt 2025, men samhällsfaktorer som exempelvis stora företagsetableringar regional och lokalt kan ju påverka denna prognos.
– Söktrycket beror till viss del även på hur många friskolor som tar emot elever i varje årskurs. Som helhet har kommunen en viss överkapacitet och kan som sagt ta emot alla som söker, men det blir nu fullt på skolorna i lite högre grad än tidigare.

I dag består Faluns 30 grundskolor av 25 som drivs i kommunal regi och 5 friskolor.
När tusentals barn nu dragit i gång höstterminen fylls pluggen återigen med färgglada sinnen, laviner av mänsklig energi och aspiranter på stora uttag från kunskapsbanken.
Det sker även i en tid av betydligt mildare pandemipåverkan än två föregående år.

Faluns grundskolechef håller hårt i hoppet att så förblir.
– Man hör att det är ökande antal fall på flera håll i samhället och det är något vi får ha i åtanke.
– Men jämfört med tidigare två läsår känns det helt underbart att ha välkomnat elever och personal tillbaka till gemensamma studierum, matsalar och allmänna utrymmen. Det vore otroligt fint om vi får ett läsår där vi kan fokusera på kärnverksamheten i stället för krismöten, säger Gustaf Malmberg.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,275641" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!