Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Grannarna och vännerna Evelina Forssell och Malin Floridan har öppnat Säters Ljusstöperi tillsammans. Båda hade länge funderat på att öppna ett ljusstöperi och nu har det blivit verklighet. Vid varje tillfälle kan de ta emot grupper på maximalt tolv personer. I bakgrunden ses några av de ramar som har lokalproducerats i Stora Skedvi och som innehåller åtta vekar vardera.
Foto: Pär Sönnert

Grannarna har öppnat ljusstöperi: “Det finns ett stort intresse för detta”

SÄTER . “Great minds think alike”, brukar det heta. Två typexempel på det ordspråket är Malin Floridan och Evelina Forssell som bor grannar i centrala Säter. Båda hade nämligen en dröm om att öppna ett ljusstöperi och nu har de gjort slag i saken. “Malin är gasen och jag bromsen”, säger Evelina Forssell.

Det gamla huset mitt i Säters idylliska innerstad hade stått tomt i flera år när Malin Floridan slog till, köpte det och genast satte i gång med renoveringen. Hon och yngsta dottern flyttade in i en del av byggnaden innan hon smygöppnade ett kafé i en annan del av byggnaden. Barbros Café & Bistro har döpts efter Malins katt.
Byggnaden i fråga har tidigare fungerat som bland annat livsmedelsbutik och mejeri.
– Och senast var det en elfirma här, säger Malin Floridan.

Grannarna och vännerna Malin Floridan och Evelina Forssell har öppnat Säters Ljusstöperi tillsammans. Duon har konstaterat att de kompletterar varandra. “Malin är gasen och jag bromsen”, säger Evelina. Foto: Pär Sönnert

Nu har Malin tagit nästa steg, tillsammans med grannen och vännen Evelina Forssell. I början av oktober slog de upp dörrarna för Säters Ljusstöperi, vägg i vägg med kaféet.
– Jag hade ju sett att det här huset stått tomt så länge så jag sade till min man att om jag hade haft råd så hade jag köpt det och öppnat ett ljusstöperi här. Sedan flyttade Malin in i huset och vi lärde känna varandra. Min man berättade om vad jag hade sagt om huset, berättar Evelina Forssell.
– Och jag hade faktiskt tänkt mig just ett ljusstöperi i den här lokalen. Så då var det ju bara att köra på, tillsammans, säger Malin Floridan.

Evelina Forssell har länge drömt om att öppna ett ljusstöperi. Nu har det blivit verklighet, tillsammans med vännen och grannen Malin Floridan. Foto: Pär Sönnert

Duon, som tidigare gått kurs i att stöpa ljus, konstaterar att de kompletterar varandra bra.
– Jag har gjort några riktigt konstiga projekt under åren så jag tänker mer “Äsch, det löser sig alltid” medan Evelina nog är mer nervös än jag inför öppnandet, säger Malin.
– Ja, Malin är lite “Nu kör vi!” medan jag funderar mer. Hon är gasen och jag är bromsen. Jag får förklara för Malin att när jag blir tyst så är det inte för att jag är trög, det är för att jag tänker, säger Evelina.

På väggarna i Säters Ljusstöperi hänger en rad ramar som har producerats i Stora Skedvi och som ska användas vid ljusstöpningskvällarna. Foto: Pär Sönnert

Även om duon knappt har marknadsfört ljusstöperiet så har många av höstens tider redan bokats.
– Så om folk vill stöpa egna ljus till jul här i Säter så får de skynda på, det brinner i knutarna. Vi hade öppet här under Säterstampen i somras, då stod Evelina och stöpte ljus här hela dagen och gjorde reklam för oss, säger Malin Floridan.
– Det verkar finnas ett stort intresse för detta, att få göra saker med händerna. Och ljus är ju en förbrukningsvara som man eldar upp eller kan ge bort i present, säger Evelina Forssell.

Evelina Forssell demonstrerar hur ramen med vekarna doppas i ett tråg som innehåller en blandning av stearin och paraffin. Foto: Pär Sönnert

Hur är upplägget för en kväll hos er?
– Först blir det mat och lite introduktion, sedan sätter vi i gång med att stöpa ljus. Det finns även dessert och snacks framme under hela kvällen. Vi kan ta emot grupper på maximalt tolv personer, säger Malin Floridan.

200 ramar, som ger åtta ljus vardera, har lokalproducerats i Stora Skedvi, och sitter nu på väggarna i lokalen. Foto: Pär Sönnert

200 ramar, som ger åtta ljus vardera, har lokalproducerats i Stora Skedvi, och sitter nu på väggarna i lokalen.
– Visst kan man göra avancerade ljus och så men vi håller det enkelt och krånglar inte till det. Här stöper vi “vanliga” raka ljus och det finns även möjlighet att färga sina ljus, om man vill det, säger Malin Floridan.
– Man doppar ramen i ett tråg, som innehåller en blandning av paraffin och stearin. Man doppar ungefär 20 gånger innan ljusen är klara. Vi har två tråg som gruppen delar på och så ett tredje redo med blandningen som vi kan fylla på från när det tar slut, säger Evelina Forssell.

Det går även att färga sina ljus. “Det vanligaste är väl rött, till jul”, säger Evelina Forssell som till vardags jobbar som visual merchandiser på Ikea. Foto: Pär Sönnert

Under hösten kommer ljusstöperiet att ha öppet tre kvällar i veckan.
– Och så kör vi fram till jul, vilket är högsäsong för att stöpa ljus. Sedan får vi ta ett nytt grepp efter jul, säger Malin Floridan.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,393241"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS