Läraren och norbergsbon Gigi Lönn fick följa med till Genève som observatör när Sverige granskades i hur landet lever upp till Barnkonventionen.
Foto: Sara Flodin

Gigi från Norberg åkte till Genéve som FN-observatör

NORBERG. I början av året åkte Gigi Lönn, som bor i Norberg, till Genève som observatör för att närvara när FN:s Barnrättskommitté granskade Sverige i hur landet lever upp till Barnkonventionen. – Det känns som att allt fler barn mår sämre, säger hon.

Gigi, som är sekreterare i Rädda Barnen i Västmanland, har arbetat som lärare i Avesta under 23 år. Hon har jobbat på Domarhags- och Markusskolan, men är nu på Bergsnässkolan som är en skola för årskurs fyra till sex.
Gigi är en kombinerad special- och ”svenska som andra språk-lärare” och undervisar elever, som går i årskurs fem, i mindre grupper i svenska. Gigi har varit aktiv i Rädda Barnen sedan hösten 2009.
– Jag gick med i Rädda Barnen för att det är en påverkansorganisation som vill utbilda, ta fram forskning och stödja barn, förklarar Gigi.
Gigi tycker att det känts naturligt att engagera sig i Rädda Barnen med tanke på att hon arbetar som lärare.
– Rädda Barnen tar fram material och forskning utifrån barnens perspektiv. Ofta försöker man även inkludera barnen. Inte bara att vi har deras perspektiv, utan vi involverar barn och vi tar del av deras åsikter, så de får vara med och tycka och tänka i många frågor.
– Under studietiden fick vi läsa bra studielitteratur och forskningsrapporter som Rädda Barnen står bakom. Det var så mitt intresse startade.
Genom Rädda Barnen får Gigi tillgång till aktuell forskning och föreläsningar.
– Det har jag nytta av i mitt yrke som lärare direkt gentemot barnen.

Först 2020 blev barnrättskonventionen lag i Sverige.
– Sverige var ett av de första länderna som skrev under barnkonventionen 1990 men det dröjde ända fram tills 2020 innan den blev lag i Sverige. Vi var sena, men många ansåg att det var svårt att implementera den i vår lagstiftning, förklarar Gigi.
Vart femte år granskas FN:s medlemsstater i hur de lever upp till barnrättskonventionen, vilket görs av FN:s barnrättskommitté. I början av året granskades Sverige. Regeringen hade skrivit en rapport utifrån förra gången de granskades, vilket var 2015, och vad de har förändrat utifrån de riktlinjer som de då fick.
Innan resan till Genéve hade 120 ungdomar från 30 olika organisationer, från bland annat BRIS, Maskrosbarn, Röda Korset och Rädda Barnen, träffats och jobbat fram en alternativ Barnrättsrapport, vilket är unikt.
– Regeringens är ju den officiella, men de kan tycka en massa som inte helt stämmer med verkligheten, utifrån ett barnperspektiv påtalar Gigi.
16 observatörer från medlemsorganisationen åkte till Genève, samt sju ungdomar mellan 16 och 22 år. Ungdomarna kom från olika platser i Sverige, men tyvärr inga representanter från Dalarna eller Västmanland.

Gruppen passade på att ta en bild när de beökte Förenta Nationerna, FN i början på året. Förutom Rädda Barnens representanter följde sju ungdomar med från Sverige. Foto: Privat

FN:s barnrättskommitté hade ett par möten med ungdomarna för att höra deras åsikter.
– De hade frågor som regeringen hade svarat på, men som de ville veta mer om. På två enskilda möten frågade de ungdomarna om deras åsikter.
Sveriges socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall var också på plats för att svara på frågor.
– Det var första gången som Sverige skickade en minister för att svara på hur de har tänkt angående rapporten.
Under cirka fyra timmar fick regeringens ditsända svara på frågor.
– På tisdagen fick de svara barnrättskommissionens tilläggsfrågor som kommit upp.
Gigi kunde då notera att kommissionen ställde frågor som ungdomarna fört fram.
– Kommissionen hade verkligen lyssnat på våra ungdomar och lyfte de frågorna.
Gigi ser att allt fler barn mår sämre idag och hon önskar att fokus kunde ligga mer på elevers hälsa istället för deras skolresultat.
– Många barn blir påverkade av sociala medier. Det känns som att allt fler barn mår sämre. Resultaten i skolan är viktiga, men om inte barnen mår bra så kan de inte prestera. Då är det svårt för oss pedagoger att nå fram.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS