Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Om Alicanto Minerals drömscenario går i lås kan det innebära en framtida ny gruva i Falun. “Det här är en spännande tid”, säger vd:n Rob Sennitt (fyra från höger i bild) omgiven av kollegor samt lokala politiker och Faluns näringslivschef.
Foto: Sonny Jonasson

Fortsatta fynd kan ge ny gruva i Falun

FALUN. Alicanto Minerals utför borrningar i Falun och ser möjligheter i marken. Senaste ekonomiska investeringen är i storlek om 23 miljoner kronor. I fokus finns metaller som uppges viktiga i vardagsnära bruk och för samhällets gröntonade omställning. Om fynden fortsätter övergår vision i verklighet – och Falun kan om 10–20 år ha en ny gruva i drift.

Petra Brodin är projektledare vid Alicanto Minerals. Hon klargör att etablerandet av en ny gruva är ett bästa scenario för bolaget, men att sammanhang som dessa kräver omfattande prospektering.
Om Faluns marker innehåller goda mängder metaller kan dock det hela bli en realitet.

Petra betonar att om så skulle bli fallet är det på intet vis en fortsättning för Falu gruva.
– Nej, Falu gruva är ett eget stort och historierikt kapitel som inte vi är inblandade i. Vi är ett prospekteringsbolag och undersöker helt enkelt möjligheterna för en framtida gruva.
Hon fortsätter:
– Att vi har ett undersökningstillstånd som ligger delvis över gamla Falu gruva innebär bara att vi har ensamrätt att undersöka berggrunden. Vi äger inte marken och är inte heller inblandade i museiverksamheten. När vi vill utföra tillståndspliktig verksamhet inom undersökningstillståndets ramar måste vi söka tillstånd för det hos myndigheterna.

Vid Alicanto Minerals borrkärnsarkiv i Falun ger bolagets företrädare en inblick i sina förehavanden för lokala politiker och media.
På plats finns geologerna Erik Lundstam, Haider Faraj och Nicolai Metzger, Petra Brodin och bolagets vd Rob Sennitt.
Från Falupolitiken närvarar kommunstyrelsens ordförande Liza Lundberg (S), kommunalrådet Anders Lindh (M) och oppositionsrådet Susanne Martinsson (C). Deltar gör även kommunens näringslivschef Linda Norén.
Petra upplyser att ovan nämnda undersökningstillstånd söks hos Bergsstaten. När tillstånd för vissa typer av arbeten, som exempelvis kärnborrning, ska sökas blir länsstyrelsen och kommunen involverade.

Petra Brodin visar ett exemplar av borrkärna från Alicanto Minerals prospektering i Falun. Foto: Sonny Jonasson
Petra Brodin visar ett exemplar av borrkärna från Alicanto Minerals prospektering i Falun. Foto: Sonny Jonasson

Bolagets blågula verksamhet tilldrar sig även Sala. I Falun är man aktiva sedan 2019.
Nuvarande borrprogram som påbörjades i september har givit uppmuntrande besked.
När Alicanto Minerals – som i Sverige agerar via dotterbolaget Zaffer – bjuder en rundvandring är själva borriggen dessvärre tillfälligt trasig.
– Den fick en blessyr häromdagen och blir nu omplåstrad på verkstad i Borlänge, säger Petra.

Borrningarna i Falun har bland annat zink, koppar, bly och guld i sikte. Överlag vilar fokus på metaller som anses värdefulla för att höja Sveriges och Europas självförsörjning av dessa.
Metaller som finns i många apparater och funktioner som nyttjas på vardagsnivå.
– Därför är detta även ett potentiellt steg i att bistå energiomställningen som sker och kommer fortsätta ske. Bland annat innehåller en elbil fyra gånger så mycket koppar som en bil driven av fossila bränslen, redogör Petra.
Hon plockar upp sin mobiltelefon som ytterligare exempel:
– Om vi bryter ned den här i småbitar så finns spår av säkert 40 olika slags metaller. Och lyktstolparna här utanför innehåller mycket zink. Många vardagliga bekvämligheter är materialkrävande i framställningen. Det är en styrka om Europa kan bli mindre materialberoende av andra stora stater som kanske inte går att lita på fullt ut, reflekterar hon.

I sociala medier har tidigare vädrats en oro att ert projekt i Falun kan påverka närliggande bostäders värde negativt. Hur ser du på det?
– Det är jättesvårt att svara på, men min känsla är att vi inte ska ha någon större negativ effekt på närområdet. Det finns många regelverk och tillståndskrav som vi är noga med att uppfylla. Det går inte att fuska sig fram i detta, vilket vi heller inte har minsta ambition att göra.
– Om man leker med tanken att det längre fram etableras en ny gruva här så kommer det att innebära nya arbetstillfällen. Sådant brukar ofta kunna sporra bostadsmarknaden positivt.

Inför borrningarna har man gott om kontakt med markägare och lokala aktörer som exempelvis skidklubbar. Detta för att säkra säkerheten och skapa så lite friktion som möjligt för berörda parter.
Hon låter meddela att bolaget gärna även har öppen kommunikation med lokalbefolkningen.
– Verkligen. Om vi kan bidra med kunskap eller information så är det bara välkommet. Vi har ytterst gärna en dialog med Faluborna kring prospekteringsarbetet, betonar Petra Brodin.
– Sammanfattningsvis är vi väldigt peppade på detta. Vi hoppas fortsätta hitta gott om viktiga material inför det paradigmskifte vi står för inom energi- och materialförsörjning.

Via en datoriserad beräkningsmodell visas också delar av borrens väg genom markdjupet. Liza Lundberg och Susanne Martinsson guidas genom förloppet av Nicolai Metzger, som med ett skratt även konstaterar att tålamod är en dygd i denna bransch.
Erik Lundstams tidigare meriter innefattar likt sina kollegor bland annat uppdrag för Boliden.
Som prospekteringsgeolog har han ett gott öga till moder jords “golv” och de miljarder år av historia som hittas där under.

Liza Lundberg skådar den beräkningsmodell som visar borrens väg genom markdjupet. Geologen Nicolai Metzger guidar längs den digitala färden ned i underjorden. Foto: Sonny Jonasson
Liza Lundberg skådar den beräkningsmodell som visar borrens väg genom markdjupet. Geologen Nicolai Metzger guidar längs den digitala färden ned i underjorden. Foto: Sonny Jonasson

För Lokalt i förevisar han det grafiska resultatet av en magnetmätning som gjorts från flygplan.
Ett system av färgkoder visar förekomsten av olika metalltyper i marken. Dessa analyseras sedan av Lundstam.
Han betonar värdet av såväl denna del av arbetet som att befinna sig ute på plats i naturen.
– Jag har bland annat varit med på den fantastiska resan för gruvan i Garpenberg, och även här i Falun händer mycket intressant.
– Mycket handlar om att kartera och att tolka hur det var förr, hur det är nu och hur det kan komma att se ut i framtiden. Hur exempelvis ett vulkanutbrott för två miljarder år sedan påverkat marken och dess metallhalter i nuläget.

Över lång tid “knådas” berget i olika led, vilket i sin tur förklaras inverka på mineralhalten.
Erik Lundstam:
– Det är en fascinerande process. Man kommer nära jorden på djupet och mycket handlar om att förstå berggrunden.

"Mycket handlar om att förstå berggrunden", säger geologen Erik Lundstam. Foto: Sonny Jonasson
“Mycket handlar om att förstå berggrunden”, säger geologen Erik Lundstam. Foto: Sonny Jonasson

Kommunalrådet Anders Lindh ser med tillförsikt på vad som nu sker i Falun.
– Att det inledningsvis blir vissa ingrepp i naturen är nog tyvärr oundvikligt, det kommer vi inte ifrån. Men det ska göras så klokt och snyggt som möjligt, understryker han.
– Om vi har möjlighet att bidra till omställningen och framtida materialförsörjning så är det positivt. Rent spontant tänker jag också på möjligheten för yrkesinriktade utbildningar inom detta område. I än större perspektiv skulle det även stärka det redan starka industristråk som omfattar bland annat Gävle, Sandviken, Hofors, Falun, Borlänge, Ludvika och Smedjebacken, säger han.

Rob Sennitt, Alicanto Minerals vd, tar ett helhetsgrepp och förser Falun med goda doser potential.
– Vi har hittills fullgjort två borrhål här och resultatet är lovande. Vi anar att det finns betydligt mer att upptäcka på djupare nivå.
Han avslutar:
– EU har nu ökat fokus på egen produktion av förbrukningsmaterial, och det behövs bland annat enorma mängder koppar i den gröna omställningen. Det här är en spännande tid för oss.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,318159" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS