Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

Forskare från hela världen besökte Nya Lapphyttan

NORBERG. I mitten på juni kom hela 75 forskare till Norberg för att besöka Nya Lapphyttan i Karlberg. – Den är en unik anläggning som är väldigt välkänd internationellt, säger Gert Magnusson, ordförande för Jernkontorets bergshistoriska utskott.

Det var i samband med en flerdagarskonferens i Falun som forskare från bland annat Kina och Chile var vid Karlbergs hembygdsgård för att besöka järnframställningsplatsen Nya Lapphyttan, som är från från medeltiden.
Konferensen kallas ”Archaeometallurgy in Europe (AIE) 2024” och har arrangerats var fjärde år sedan 2003. Detta var första gången den hölls i Norden.
– Det är många av deltagarna som kommit till Sverige för att få chansen att besöka just Lapphyttan, säger Gert Magnusson.

Han är fil. dr. i arkeologi och var själv med under utgrävningarna av Nya Lapphyttan mellan åren 1978-1983.
Arrangör för konferensen var Jernkontoret, svenska stålindustrins branschorganisation, i samarbete med Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun, världsarvet Falun, Dalarnas museum och Falu gruva.
– AIE är det viktigaste forumet för vetenskaplig diskussion om tidig metallbearbetning i Europa och andra relaterade regioner i den gamla världen. Vi är mycket stolta över att få välkomna alla deltagare till Sverige och visa upp Bergslagen, som har en lång historia som centrum för svensk metallbearbetning, säger Catarina Karlsson, forskningskoordinator inom berghistoria på Jernkontoret.

Samma dag som Nya Lapphytten besöktes, gästades även Verket i Avesta, Världsarvet Ängelsberg och Sala Silvergruva.Guidade turer av Nya Lapphyttan erbjuds under Järnruttenveckan i Ekomuseum Bergslagen den 29 juni–7 juli.

Om Nya Lapphyttan
På 1970-talet upptäcktes, utanför byn Olsbenning i Norberg, lämningar av en komplett medeltida järnframställningsplats, Lapphyttan. Resultaten från de arkeologiska utgrävningarna visade att masugnsdrift förekommit i Sverige redan på 1100-talet. Fynden var många och Norbergs kommun beslutade att uppföra en rekonstruktion. Den kallas Nya Lapphyttan och invigdes 1994.

Arkeometallurgi är en specialinriktning av arkeologin, där naturvetenskapliga metoder möter humanistiska frågeställningar kring metallernas betydelse för människan. Forskningsresultaten som presenteras vid konferensen rör människans förhistoriska och historiska bruk av metaller, men också hur gruvdrift och metaller förändrat människors miljö och samhällen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!