Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Statistik för maj månad visar att siffrorna för antal anmälda misshandelsfall i Falun inte varit så höga sedan 2011. Bilden är tagen i annat sammanhang.
Foto: Sonny Jonasson

Dyster statistik – flest fall av misshandel sedan 2011

FALUN. Totalt anmäldes i maj månad 55 fall av misshandel i Falu kommun. Siffror som klingar ytterst negativt, då man får gå tillbaka 13 år i tiden för att finna motsvarande statistik.

Det anmäldes sammanlagt 55 misshandelsfall i Falu kommun under maj 2024.
Newsworthy, som tagit en närmare titt på siffrorna i fråga, uppger att det krävs att man går tillbaka så långt som till 2011 för att se en månad med lika många anmälningar.

Några hållpunkter i granskningen visar också:
❚ I snitt har det sedan 2006 anmälts 32 misshandelsfall per månad i Falu kommun.
❚ Dyster rekordnotering under en enskild månad utgörs av maj 2009 med 60 anmälningar.
❚ Denna statistik visar antalet anmälda brott – inte antalet faktiskt begångna brott.

Vidare klargörs att hur stor andel av begångna brott som anmäls varierar mellan olika brottstyper. När det gäller misshandel beskrivs anmälningsbenägenheten som relativt hög för grövre brott. Dock är den lägre vid mindre grova brott. Om man dessutom känner förövaren minskar anmälningsbenägenheten ytterligare.

I ett större perspektiv meddelar Newsworthy att benägenheten att anmäla brott kan svänga över tid.
Anledningar till detta kan vara exempelvis attitydförändringar i samhället eller ändrade försäkringsvillkor. Detta, upplyser man, gör det svårt att klargöra om brottsligheten ökar eller minskar, baserat på antal anmälda brott.

Avslutningsvis tydliggörs att det även finns ett bortfall av anmälda brott som inte har någon brottsplats registrerad. Därmed kan dessa inte knytas till en specifik kommun.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!