Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I Avesta finns sju utbildningsplatser till fastighetstekniker. Foto: Pressbild/KYH
I Avesta finns sju utbildningsplatser till fastighetstekniker.
Foto: Pressbild/KYH

Den nya utbildningen fick många sökande

AVESTA. Från och med i höst startas två nya YH-utbildningar i Avesta. Den ena är för dem som vill bli automationstekniker och den andra för dem som vill bli fastighetstekniker.

Utbildningarna arrangeras i samarbete med KYH Yrkeshögskola, och har visat sig vara populära. I nuläget är de fulltecknade men det kan komma att frigöras platser vid terminsstart och fortfarande går det att skicka in en ansökan.
– Det brukar hända mycket i starten av YH-utbildningar, så det kan finnas möjlighet att komma in som reserv, säger Ninni Broström, samordnare för utbildningarna i Avesta.

De nya utbildningarna innebär totalt 16 platser i Avesta. Automationstekniker har nio platser i kommunen och utbildningen bedrivs även i Gävle, Hudiksvall och Östersund. Fastighetstekniker har sju platser i Avesta med resterande platser i Norrtälje, Piteå, Ronneby och Växjö. Båda utbildningarna är på heltid, är två år långa och innehåller 20 veckors LIA, lärande i arbete på företag i närområdet.

Att det finns intresse av kompetensen som exempelvis fastighetstekniker hos arbetsgivare kan Linda Nilsson, vd på Gamla Byn AB intyga.
– Jag ser fram emot att ta emot LIA-elever från utbildningen till fastighetstekniker, säger hon.
För att få bedriva YH-utbildningar krävs en nära samverkan med arbetsgivare och bransch och i Avesta har ett antal företag skrivit avsiktsförklaring med KYH. Det innebär att arbetsgivare kan vara med och påverka innehållet i utbildningarna för att matcha de kommande kompetensbehoven.
Som arbetsgivare kan man till exempel sitta med i ledningsgruppen, nätverka med studenter, besöka utbildningar, hålla en gästföreläsning eller ta emot elever på LIA.

Arbetsgivarna som är med
De arbetsgivare som skrivit avsiktsförklaring och finns med i ansökan för utbildningarna är:
Automationstekniker:
Stora Enso Fors AB
GRanitor^Karl Hedin AB
Boliden Mineral AB
Outukumpu
KEAB
Jernbro
Fastighetstekniker:
Gamla Byn AB
KEAB
Regionservice Dalarna

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!