ANNONS

Föreningsstämma med Kulturens vänner

KÄRRGRUVAN. För ett år sedan övertog föreningen Kulturens Vänner i Kärrgruvan gamla Gruvfogdebostället från år 1786. Nyligen kunde man fira ett årsjubileum med att hålla en föreningsstämma som också fick bli ett årsmöte.

Det blev premiär för den nya utescenen som byggts på den gamla grunden där kontorsannexet stod och som revs i januari i år. Scenen består av grusmaterial som visar storleken på kontoret.
Nyligen intog spelmanslaget Bärke Bälgarna från Söderbärke scenen och fick gården att ljuda av dragspelsmusik. Något som hänt förut eftersom Ferdinand Boberg en gång bodde där som barn och kunde redan som femåring spela på ett dragspel. Det gick att äta lunch som skänkts av ICA Centrum i Fagersta.

Så var det dags för vernissage med bilder gjorda av arkitekten och konstnären Ferdinand Boberg. I ett av rummen i huset finns nu en utställning som har sammanställts av Lena Langendahl, Monica Danielsson och Marie Bjerndal Svärd. Utställningen pågår under juli månad och kan besökas varje lördag och söndag.
I programmet ingick ett föredrag av biskopen i Västerås Mikael Mogren som har en stark anknytning till Gruvfogdebostället. Han är byggnadsantikvariskt utbildad vid Göteborgs Universitet. Det var hans kurskamrater som gjorde sitt examensarbete om Gruvfogdebostället i Kärrgruvan.

Mikael kunde sin Ferdinand Bobergs historia och höll ett föredrag som också handlade om relationen till hustrun Anna och hans mor Abigael. Föredraget var en uppmaning till att levandegöra och hålla i minnet den kulturhistoria som paret Boberg representerar för att levandegöra det för kommande generationer. En del av det är musiken som inspirerade Boberg och som paret ägnade sig år varje söndagseftermiddag med sina vänner. En tradition som återuppstår i augusti då föreningen bjuder in till musik i det lilla formatet då scenen på nytt kommer till användning.

Inskickat
Per-Arne Bengtsson

Facebook

ANNONS

ANNONS