Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ronne föreläser.
Många kom för att lyssna på föreläsningen om en eventuell gruvetablering i Blötberget.
Foto: May Persson

Föreläsning om ny gruvetablering var fullsatt

LUDVIKA. Tidigare i november höll gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ore (NIO) ett föredrag på Gammelgården i Ludvika. – De drog fullt hus. Vi var faktisk tvungna att säga nej till några på grund av platsutrymme, säger May Persson, sekreterare på Västerbergslagens geologiska förening (VBGF), som organiserade föreläsningen.

Intresset för NIO:s planer på att etablera ny gruvdrift i Blötberget är stort och många med anknytning till området kom för att lyssna på geologerna Monica Schön och Emma Backström som berättade om geologin i området. Även NIO:s vd Ronne Hamerslag var på plats för att berätta om bolagets planer och för att svara frågor.
– Det var många frågor och bra diskussioner. Det finns ju alltid en oro kring sådant här, säger han.

Närbild på Ronne.
“Ju mer mineraler vi hittar desto längre kommer vi att köra”, säger Ronne Hamerslag. Foto: Pressbild/NIO

En del av frågorna gällde oro kring en eventuell miljöpåverkan?
– Ja, jag gick igenom de kompensationsåtgärder och efterbehandlingsplaner som vi har lagt fram. Lagstiftningen i dag är helt annorlunda jämfört med förr i tiden. Då kunde du köra en gruva och sen gick du därifrån. Det är mycket slighögar, varphögar och hål i backen efteråt. Numera måste man avsätta pengar till en så kallad efterbehandlingsreserv som länsstyrelsen förfogar över. Om gruvbolaget skulle försvinna finns pengar fortfarande kvar så att en efterbehandling kan göras oavsett.

Andra har undrat över hur tillförlitliga NIO är, då planerna på en gruvdrift pågått länge?
– Det är klart att projektet hållit på länge men det tar lång tid att etablera gruvor i Sverige. Jag förstår att det kan bli misstro, men det är svårt att starta gruvor och det är långsiktiga projekt. Det är mycket lagstiftning och tillstånd och många saker att ta hänsyn till. Sen kan det dyka upp en pandemi också som gör att arbetet skjuts fram några år.

järnmalm, röd sten.
Järnmalm. Foto: Dreamstime

Hur kommer det sig att ni vågar ta risken att starta ny gruvverksamhet?
– Det är riskfyllt och det är en volatil marknad. Det gäller att hitta rätt investerare som är med långsiktigt. Samtidigt är det en unik situation just nu. Hela omställningen av stålindustrin kräver en annan typ av järnmalmsprodukt och vi kan ta fram en sådan. Det är ett efterfråge-läge som är helt annorlunda nu mot förut så vi kommer ha ett mycket mer stabilt behov av den här typen av malm. Det fossilfria stålet kräver en fossilfri gruva med en järnmalmsprodukt av rätt kvalitet. I dag är bara runt tre procent av all världens tillgängliga produktion av rätt kvalitet.

Läs fler artiklar i ämnet:

Jordartsmetaller kan vara fler än väntat | Lokalt i Dalarna

Gruvdrift i Blötberget kan vara igång om några år: En mycket tajt plan | Lokalt i Dalarna

300 kan anställas när gruvdrift startas vid Blötberget | Lokalt i Dalarna

Gruvverksamhet i Blötberget ska återupptas | Lokalt i Dalarna

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!