Foto: Nordic Iron Ore AB

Gruvverksamhet i Blötberget ska återupptas

LUDVIKA. Företaget Nordic Iron Ore (NIO) ska återuppta gruvproduktionen vid Blötberget utanför Ludvika, en verksamhet som avvecklades under 1970-talet. Det uppger företaget i en artikel i nättidningen Dagens PS.

Det är en viss typ av högkvalitativt järnmalmskoncentrat som ska produceras i den nerlagda gruvan i Blötberget. Järnmalmskoncentratet är en nödvändig beståndsdel vid tillverkningen av grönt stål.
– Vi har en väldigt stark global efterfrågan på den typen av järnmalmskoncentrat som vi kommer att ta fram. Det är inte bara svenska bolag som håller på med den här omställningen. Hela Europa vill byta från masugnsmalmerna till malm som fungerar vid tillverkning av grönt stål, säger Ronne Hamerslag, vd för Nordic Iron Ore till Dagens PS.

Enligt företaget har de redan alla avgörande tillstånd på plats – samtidigt som infrastrukturen för att transportera malm till hamnen i Oxelösund står redo. Nästa steg är att få till ett avtal med en köpare av den malm som bolaget ska ta upp ur gruvan. En potentiell handelspartner är den globala handelskoncernen Cargill Metals, som NIO har pågående förhandlingar med.
Om det avtalet går i lås så är det en av de sista stora pusselbitarna innan produktionen i Blötbergets gruvområde kan börja, uppger NIO i Dagens PS.
– Vi har säkrat alla nödvändiga tillstånd vi behöver för att bygga en underjordsgruva. Det som nu krävs för att sätta spaden i backen är ett off take-avtal med en kund som till exempel Cargill som åtar sig att köpa våra leveranser. Det går inte att bryta 1,6 miljoner ton järnmalmskoncentrat och lägga på hög, det måste finnas någon att leverera till.

På sikt har NIO planer  på att investera i fler fält i Ludvika kommun.
– Nu ligger fokus på att få i gång verksamheten och leveranserna. När vi har ett kassaflöde och en stabil verksamhet ska vi investera i ytterligare två fält, Väsman och Håksberg, säger Ronne Hamerslag.

FAKTA
En stor omställning pågår i stålindustrin för att helt eliminera utsläppen av koldioxid vid tillverkningen av stål. Till den processen krävs järnmalm av högsta kvalitet, en produkt som det kommer att vara stor brist på. Bara omkring tre procent av den järnmalm som produceras i världen i dag fungerar för att användas vid tillverkning av grönt stål. Det innebär att stålindustrin är villig att betala en premie för järnmalmskoncentrat av högre kvalitet, vilket förbättrar lönsamheten för aktörer som svenska Nordic Iron Ore.
Källa: Dagens PS

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS