Påfyllning av järnmalm. Bilden är en genrebild.
Foto: Dreamstime

300 kan anställas när gruvdrift startas vid Blötberget

LUDVIKA. Företaget Nordic Iron Ore (NIO) planerar att bygga en gruva för utvinning av järnmalmskoncentrat på en yta som är tänkt att ligga mellan Skeppmora, Björnmossens industriområde och Blötberget. Området ska ligga i anslutning till järnvägsspåret vid Skeppmora. Det berättar Ronne Hamerslag, företagets vd i en intervju med Lokalt i Ludvika och Smedjebacken. – Många tror att vi ska ta den gamla laven i drift igen, men vi kommer att bygga ett nytt gruvområde.

När tror du att ni kommer starta järnmalmsproduktion vid Blötberget?
– Just nu förhandlar vi om leveransavtal, ett så kallat off take-avtal. Skulle vi skriva ett sådant under våren 2023 så blir det våren 2026 som produktion beräknas starta. Det är den tiden som det tar att bygga gruvan. Vi har tidigare sänt malmprover till olika laboratorier som testat och verifierat att det går att få fram ett koncentrat med upp till 69 procents järnhalt.

Ronne Hamerslag, vd på Nordic Iron Ore. Foto: Pressbild NIO

Hur påverkas de boende i området om gruvproduktionen startar?
– Ett stort industriområde påverkar alltid, det blir lite mer ljud och trafik. Det kommer att gå malmtåg på järnvägen. Vi har ett miljötillstånd att förhålla oss till och vi måste hålla oss inom angivna decibelgränser och ett antal miljövillkor.

Ni ska utvinna järnmalmskoncentrat – vad används det till?
– Grön ståltillverkning är vår målsättning.

Järnmalm. Foto: Dreamstime

Hur stor kommer produktionen att bli?
– Vi tänker bryta cirka 3 miljoner ton malm om året. Det blir ca 1,6 miljon ton järnmalmskoncentrat som i sin tur kan bli cirka 1 miljon ton grönt stål. 1,6 miljon ton järnmalmskoncentrat är värt lite mer än 2 miljarder kronor just nu.

Hur många kommer ni att anställa?
– De studier vi gjort pekar på upp mot ungefär 300 direkt i gruvan, sen brukar det bli ungefär lika många till i samhället runt gruvan.

Ronne Hamerslag, vd på Nordic Iron Ore presenterar projektet i Ludvika. Foto: NIO
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS