ANNONS

Magnus Håkansson avgår som förbundsdirektör för räddningstjänsten Dala Mitt, efter två år på posten.
Foto: Privat/Veronica Rigtorp

Förbundsdirektören för Dala Mitt avgår: “Väldigt överraskande”

DALARNA Magnus Håkansson avgår som förbundsdirektör för räddningstjänsten Dala Mitt, efter två år på posten. “Väldigt överraskande”, säger Säters kommunalråd Mats Nilsson (S), ordförande i Dala Mitts förbundsdirektion.

Den 1 september 2019 påbörjade Magnus Håkansson sitt jobb som förbundsdirektör för räddningstjänsten Dala Mitt, som är ett förbund för räddningstjänsten i Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säters kommun. Drygt två år senare står det nu klart att Håkansson avgår.
– Detta var väldigt överraskande. Det har ju varit lite bekymmer, där Magnus har fått kritik, men vi har jobbat med detta och fått till en god stämning och en bra kommunikation i verksamheten. Magnus har haft bra idéer och planerat framåt. Sedan fick vi information om detta i förra veckan, det var vi inte beredda på, säger Mats Nilsson.

Under sin tid som förbundsdirektör har Magnus Håkansson fått kritik för sitt ledarskap. I ett öppet brev, som publicerades i september i fjol, skrev fackliga representanter bland annat att: “Förbundschefen har ett beteende och bemötande som går helt emot organisationens värdegrund och skapar rädsla och oro bland personalen. Detta har bland annat lett till en direkt skadlig tystnadskultur”.
– Magnus har inte angett något direkt skäl till att han slutar, men det ska inte ha med den här kritiken som riktats mot honom att göra, säger Mats Nilsson.

Vad händer nu?
– Magnus Håkansson jobbar kvar som förbundsdirektör fram till början av december. Processen om att hitta en ersättare ska inledas. Vi har ett möte med arbetsutskottet, som även är personalutskott, nu på torsdag (i torsdags, red:s anm) och där ska vi såklart lyfta frågan och diskutera hur vi går vidare. När man inte är förberedd på något sådant här så har vi ju inget förberett utan får börja från början med att hitta en ersättare, säger Mats Nilsson.

Annonsbladet Dalarna har sökt Magnus Håkansson för en kommentar, men utan resultat. Till Dalarnas Tidningar säger han dock följande om att han sagt upp sig, och anledningen till detta:
– Det är något som jag och min chef har kommit överens om i förtroende och det är något jag håller för mig själv. Jag har tagit beslutet att säga upp mig själv av egen fri vilja, säger Magnus Håkansson till Dalarnas Tidningar.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna nr 39, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS