Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Vi ser nu att grundvattennivån i Svärdsjö vattentäkt är låg och för att inte riskera att vattnet tar slut i våra brunnar inför vi bevattningsförbud och uttag av större mängder dricksvatten. Vi informerar löpande om det sker några förändringar”. Det säger Lena Melander, chef för vattenförsörjning.
Foto: Dreamstime

Förbud att vattna i Svärdsjö – ”Kan bli ett akut läge”

SVÄRDSJÖ. Från och med måndagen den 26 juni är det bevattningsförbud i Svärdsjö med omnejd. Det är det varma vädret i kombination med utebliven nederbörd som gör att Falu Energi och Vatten AB går ut med meddelandet. – Det är första gången som vi går ut med förbudet under mina sex år som jobbar här. Det är väldigt ovanligt, berättar Lena Melander, chef för vattenförsörjningen.

Det har varit torrt i Dalarna en längre tid och det påverkar grundvattnet. I Svärdsjö med omnejd har det funnits ett förbud att vattna dagtid, nu blir det även så under natten.
Bevattningsförbudet gäller för dig som bor eller är verksam i Svärdsjö Kyrkby, Östansjö, Svärdsjö-Böle, Linghed, Borgärdet, Svärdsjö-Boda, Bengtsheden och Gårdvik.
Är läget akut?
– Nej, inte nu men det kan bli. Det här gör för att det inte ska bli akut. När vi tar beslut om ett bevattningsförbud finns risk att dricksvattnet inte räcker till. Vi ser nu att grundvattennivån i Svärdsjö vattentäkt är låg och för att inte riskera att vattnet tar slut i våra brunnar inför vi bevattningsförbud och uttag av större mängder dricksvatten. Vi informerar löpande om det sker några förändringar, säger Lena Melander, chef för vattenförsörjning.

Tidigare fick man vattna nattetid, men nu är inte heller det tillåtet.
– Nu hoppas vi att det kommer regn, även om det inte påverkar grundvattennivån. Det har varit torrt länge nu och vi har komplext system för dricksvatten i Svärdsjöområdet, berättar Melander.

Det är främst under hösten som magasinen med vatten fylls på. Just nu är grundvattennivån låg och den fylls inte på även om det skulle komma mycket regn framöver.
– Det bästa är om det kommer mycket regn under hösten när växtligheten har avtagit. Sedan är det bra om snösmältningen går långsamt, berättar Lena Melander.
Falu Energi och Vatten AB har skickat ut SMS till hushållen i Svärdsjö med omnejd för att informera om situationen.

Grundvatten
Grundvatten kallas det vatten som utgör den underjordiska delen av vattnets kretslopp i naturen.
Det bildas genom att nederbörd mycket sakta tränger ner genom marken och sjunker neråt . När vattnet når en ogenomtränglig yta, exempelvis en sprickfri berghäll av någon kristallin bergart, så magasineras vattnet och fyller ut de hålrum som finns i de lösa jordlagren ovan.
Grundvatten används inom flera området, exempelvis för bevattning, inom industrier och som dricksvatten. Hälften av det råvatten som används vid dricksvattenproduktion i Sverige kommer från grundvatten.

Källa: wikipedia.

Detta gäller vid bevattningsförbud
Vid bevattningsförbud ska du enbart använda allmänt dricksvatten till det allra viktigaste: Mat, dryck, personlig hygien som dusch, tvätt och städ.
Det är förbjudet att använda allmänt vatten för att:
Vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna, men vattna sparsamt).
Vattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
Högtryckstvätta exempelvis fasader, trädäck, markbeläggning och fordon

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!