Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Filmarkivet i Grängesberg.
Foto: Lisa Björklund

Filmarkivet i Grängesberg flyttas – sex anställda drabbas

GRÄNGESBERG. Kungliga biblioteket (KB) har nyligen beslutat att filmarkivet i Grängesberg ska flyttas till Stockholm, alternativt Bålsta i Uppsala län. Beskedet kom som en chock för de anställda. – Det är väldigt tråkigt för alla oss givetvis. Det har inte funnits några indikationer på det här alls, snarare tvärtom, säger David Linderoth, arkivarie på filmarkivet i Grängesberg.

Sedan 2003 har ett arkiv för analoga filmer med kulturhistoriskt värde legat i Grängesberg. Där finns allt från gamla privata semesterfilmer, utbildningsfilmer och amatörfilmer – till hembygdsfilmer, dokumentärer och industrifilmer. Sammanlagt innehåller arkivet 1700 hyllmeter analog film. Arkivet instiftades av Svenska Filminstitutet på uppdrag av regeringen men togs över av KB år 2011.
David Linderoth är en av sex anställda på filmarkivet i Grängesberg.
– Jag är den som har jobbat här kortast tid av alla, jag började i oktober. Då skulle arkivet snarare expandera i och med att material skulle flyttas till ytterligare ett arkiv som kallas Jakobina.

På filmarkivet i Grängesberg har 90 procent av den analoga filmen digitiserats. Foto: KB/Jens Gustavsson

Skälen till att man nu beslutat att flytta filmarkivet är flera. Dels är lokalerna inte anpassade för verksamheten, dels har KB haft ett minskat inflöde av material till Grängesberg. Det säger Christer Karlsson som är avdelningschef för bevarande och digitisering på Kungliga biblioteket.
– Det finns ett behov av att samlokalisera våra verksamheter eftersom vi har stora investeringar framför oss. Lokalerna i Grängesberg är inte verksamhetsanpassade på det sätt vi skulle önska att de var. Tekniken är dyr och därför är det bättre att slå samman flera magasinsverksamheter. Samlokalisering är inte bara ekonomi, det handlar också om att ha en bra infrastruktur med högteknisk kvalitet.

Christer Karlsson. Foto: KB/Jann Lipka

Totalt har KB lokaler på fem geografiska platser. Två av dem ligger i Stockholm, en i Strängnäs, en i Bålsta nordväst om Stockholm och en i Grängesberg. Så sent som år 2020 renoverade KB ytterligare en lokal i Grängesberg, kallad Jakobina, i syfte att magasinera bland annat mikrofilm och VHS. Då fanns inga planer på att KB:s verksamhet i Grängesberg skulle avvecklas.
– Jag har varit chef i drygt två år och var inte med då. Den senaste tiden har vi börjat uppmärksamma behovet av ett gott klimat och av samlokalisering. Den verksamhet som finns i Grängesberg är också den som hunnit längst med digitiseringen. Där är nästan 90 procent digitiserat. Det är en fantastisk insats av personalen där.

Avspelning av film. Foto: KB/Jens Gustavsson

Det var den 9 juni som beslut om att flytta filmarkivet togs. Och senast den 1 december 2024 ska det vara integrerat med KB:s befintliga verksamhet i Stockholm eller Bålsta. Flytten av det tämligen nya magasinet Jakobina ska ha genomförts när avtalet går ut, den 31 augusti 2027.

Det är stora mängder material med ett kulturhistoriskt värde som ska flyttas, har ni planerat för det?
– Ja, från och med i höst går vi in i en fas där vi sätter i gång. Vi kan inte säga exakt vart materialet ska och exakt vilket datum men vi har ett slutdatum då verksamheten ska vara integrerad med den övriga verksamheten på KB.

Vad händer med personalen i Grängesberg?
– Just nu pågår MBL-förhandlingar. Det är sekretess under tiden så därför kan jag inte säga mer.

Beskedet om att flytta filmarkivet kom som en chock för de anställda i Grängesberg. Foto: Lisa Björklund

Lokalerna i Grängesberg är inte sämre nu än de var år 2003 när filmarkivet inrättades där. De är, enligt anställda på arkivet, till och med bättre än tidigare eftersom man installerat en avfuktare på sommaren och en befuktare på vintern.
Varför har det blivit viktigt att flytta filmarkivet just nu?
– Vi har en temporär lösning där, men den går inte att använda permanent. Vi behöver en klimatanläggning som vi kan reglera, övervaka och styra på ett bättre sätt. Vi ser samma behov på andra delar av verksamheten som också behöver bättre klimatförhållanden. Därför är det bättre att samlokalisera.

Förhandlingarna om MBL (medbestämmandelagen) kommer enligt Christer Karlsson att vara klara veckan före midsommar. I förhandlingarna företräder fackförbundet ST de sex anställda i Grängesberg och DIK är kontaktförbund för KB. Även Saco-S är med i förhandlingarna. För de anställda i Grängesberg är framtiden oviss. Och för orten Grängesberg är flytten en förlust tycker David Linderoth.
– Det är de enda statliga jobben som finns här uppe. Det är roligt för Grängesberg att KB kan ha en filial här uppe och de ska vara stolta över att det finns, säger han.

Fotnot:
Digitisering är en smalare variant av ordet digitalisering som numera har en vidare betydelse enligt Christer Karlsson.

Foto: Lisa Björklund

Filmarkivet:
Senast den 1 december 2024 ska filmarkivet vara integrerat med KB:s befintliga verksamhet på Karlavägen i Stockholm, eller i Bålsta nordväst om Stockholm.
Senast den 31 augusti 2027 ska magasinet Jakobina i Grängesberg ha flyttats.
På filmarkivet finns fem och en halv heltidstjänster.
Just nu pågår MBL-förhandlingar där fackförbundet ST företräder de sex anställda i Grängesberg.
Beslutet om att flytta filmarkivet i Grängesberg fattades av riksbibliotekarien Karin Grönvall samt signerades av henne och och KB-s avdelningschef Christer Karlsson den 9 juni.

 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!