Britt Thureson och Birgitta Lindqvist i den avgående styrelsen för Faluns majblommeförening. Nu efterlyser man efterträdare i en rörelse med stort värde för många familjer och barn. Om så ej blir fallet tvingas man lägga ned verksamheten.
Foto: Sonny Jonasson

Familjenära förening slår larm – nya krafter krävs

FALUN. Faluns lokala majblommeförening är stark i både tradition och funktion. En konstant där barn hjälper barn. Hjälpande slantar som kan ge mer till dem som har mindre. Nu råder dock kris i föreningen. – Vi står snart utan styrelse. Vid nästa årsmöte hoppas vi välja in tre nya till uppdraget, annars tvingas vi lägga ned, säger Birgitta Lindqvist som är avgående ordförande.

Föreningen förklaras av dess medlemmar som överlag välmående.
Utöver pandemins på många samhällshåll hårda prövningar förfogar man över ständigt stort engagemang och stora siffror som samlas till barnens bästa.
Den nu avgående ordföranden Birgitta Lindqvist informerar att försäljningen av majblommor fram till covidpandemin årligen genererade 500 000 kronor.
Fjolårets summa landade på i runda slängar 100 000 kronor och indikerar att man gör en stark comeback.

Ovanstående belopp insamlas blott i Falun. En betydande del av pengarna blir också kvar på det lokala resurskontot som tillkommer kommunens barn och unga.
– 40 procent av pengarna fördelas till majblommans stöttande syften via vårt huvudkontor i Göteborg, men resten stannar här i Falun.
Birgitta Lindqvist fortsätter:
– Barnen som säljer majblommor får tio procent, barnens skolor får tio procent och vi som lokal förening får 40 procent. Och föreningens pengar tillfaller uteslutande syften som stöttar barn och ungdomar via de många ansökningar som skickas till oss.

Metoden är utformad som så att föreningens bidragsgrupp granskar och fattar beslut kring vem, vilka och hur mycket pengar en behovsansökan kan ge.
Pengarna ska ge ökade möjligheter för barn att uppleva lite mer, trots att de i materiell mening har lite mindre.
– Det är det som är hela grejen. Aktiviteter och roligheter som ger lite bättre möjligheter för barn med begränsade resurser. Det handlar ofta om mycket idrott, utrustning eller rimliga evenemang.
– Man ska kunna delta i något som ger mycket tillbaka, i stället för att bara sitta hemma, utvecklar hon.
Därtill har rörelsen nationellt samarbete med bland annat flera nöjesfält under rubriken “Parks and Resorts”.

Ansökningarna kommer inte sällan från familjer med snäva ekonomiska ramar. Och behovet ökar, konstaterar styrelseledamoten Britt Thureson.
– Ja, det bekräftas av det stora antalet ansökningar vi mottog inför julen.
– Med tanke på hur samhällsekonomin ser ut för tillfället så räknar vi med att behovet av pengar från föreningar som vår bara kommer att öka, säger hon.

“Nu måste något ske, och det väldigt snabbt”, understryker Britt Thureson och Birgitta Lindqvist om det akuta behovet av ny styrelse i Faluns majblommeförening. Foto: Sonny Jonasson

Vid sin sida i styrelsen har Lindqvist och Thureson även Nils Kempe.
En trägen och föreningen trogen trio som på grund av ökat antal ljus i födelsedagstårtan nu gör sig redo att kliva av sitt åtagande.
– Vi aviserade vår avgång redan för två år sedan. Men i väntan på att andra ska ta vid så har vi fortsatt ändå. Det är tydligt att en välbehövlig generationsväxling saknats och att vi inte nått ut tillräckligt. Nu är dock gränsen nådd, klargör Birgitta.

I symbios med Thureson framhåller hon de många viktiga egenskaper föreningen besitter.
På senare tid har ansökningarna och behovet av hjälp alltså tilltagit.
Att man kan leva vidare ses därför som ytterst viktigt av duon, och man håller tummar och tår för att nya krafter ansluter.
En styrelse måste värvas – annars är slutet nära förestående för Faluns majblommeförening.
– Ja, nu måste något ske, och det väldigt snabbt. Det här är inte ett särskilt betungande uppdrag. Det handlar bland annat om att beställa majblommorna och ha kontakt med skolor om försäljningen. Relationen mellan skolorna och våra föreningar har alltid varit stark.
– Man gör en verksamhetsberättelse, har årsmöte och kassören lägger fokus på redovisningen. Det hela har även blivit väldigt mycket enklare sedan Swish etablerades som betalningssätt. Nu slipper både barnen och vi hantera fysiska pengar, säger Birgitta Lindqvist.

Britt Thureson instämmer, och upplyser att föreningens majblommeprodukter saluförs från aprils andra halva och vidare en bit in i maj.
– Det är tusentals produkter varje år, barnen är otroligt duktiga i allt det här. Det finns en vinning för så många i detta, och främst för just barnen.
– Majblommans själva devis är ju “barn hjälper barn”, och jag tycker att det är något oerhört fint, betonar hon.

2023 års majblomma. Foto: Pressbild

Birgitta Lindqvist summerar nu rådande situation som synnerligen allvarlig.
Tre styrelsekrafter måste värvas om inte föreningssagan ska vara all.
– Som styrelseaktiv får man väldigt fint stöd från huvudkontoret i Göteborg. Även vi i nuvarande styrelse kommer att hjälpa till med introduktion och informationsutbyte för att ge nästa styrelse en bra start.
– Vi har nästa årsmöte den 9 mars klockan 19, i fina lokaler på Sturegatan 35. Nu vädjar vi till intresserade att delta vid just detta möte.

Hon avslutar:
– Då hoppas vi välja in tre nya till uppdraget, annars tvingas vi lägga ned. Det vore fruktansvärt tråkigt om så blir fallet. Jag tror att tomrummet i Falun skulle bli enormt, avslutar Lindqvist.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,366577" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS