Nu görs tvålen i stora restaurangkastruller med omrörare. En batch är 100 liter, vilket blir 540 tvålar.
– Från början gjorde jag 54 åt gången.
Tvålarna görs av två baser; oljor och fetter samt natriumhydroxidsoda och vatten.
– Man blandar detta för sig och lägger sedan ihop det. Då förtvålar sig oljorna och det är därför de blir rengörande och hårda, förklarar Helene.
Den mosliknande tvålblandningen läggs i formar för att stelna. Klumpen skärs upp i 30 limpor och varje limpa blir 18 tvålar. De väger cirka 120 gram styck och innehåller glycerin som drar till sig fukt.
Helene gillar kryddiga, tunga indiska dofter, till exempel patchouli.
– En typisk ”hippie-doft”, som de övriga i familjen avskyr.
Företaget har närmare 400 återförsäljare varav Jordklok och Skansen ingår. Dessutom exporterar de till Frankrike, Schweiz, Finland och Italien samt Island, Tyskland och USA. Den fasta tvålen säljer bäst och som enskild produkt är Mästersalvan, som är gjord på ringblommor, den populäraste medan den veganska schampo-tvålen brukar vara näst mest sålda. Helene tycker att alla kunder som lämnar Klockargårdens butik bör ha en hård tvål och Mästersalvan i sin påse.
Att familjen fortsatt driva företaget är för att de vill att Jessica, familjens andra dotter som har särskilda behov, alltid ska ha ett arbete att gå till.
– Det har alltid varit det viktigaste. Hon ska alltid känna sig behövd. Det är en grund för att vi har orkat, berättar Helene.
Fotnot: Klockargårdens ska inte förväxlas med Klockargården som ligger i Tällberg.