Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Varje vecka kontrollerar polisen hastigheten på riksväg 70. “Dessvärre kör alltid många för fort här”, säger trafikpolis Jenny Stigsdotter.
Foto: Karin Diffner

Här fångas fortkörare på löpande band

BORLÄNGE. 30 fortkörare på en timme, tre indragna körkort och en drogpåverkad förare. Det blev resultatet vid hastighetskontroller i Borlänge förra veckan. – Den generella respekten för att hålla hastigheten är tyvärr ganska dålig, säger trafikpolisen Jenny Stigsdotter.
Under en timmes kontroll vid den här 80-sträckan på riksväg 70 vid Gylle togs 15 fortkörare och en drograttfyllerist.
Under en timmes kontroll vid den här 80-sträckan på riksväg 70 vid Gylle togs 15 fortkörare och en drograttfyllerist. Foto: Karin Diffner

Riksväg 70 mittemot Gyllegården och riksväg 50 vid Lerbäcken är platser som polisen ofta gör hastighetskontroller vid.
– Det är ingen hemlighet. Här i Gylle är vi säkert en gång i veckan, men just i dag har vi också utbildning i laserinstrumentet för andra kollegor, berättar Jenny Stigsdotter.
Ger det effekt att ni står här?
– Ja, för stunden men dessvärre kör bilisterna ofta för fort här.
Under en dryg timme körde 15 bilister över de tillåtna 80 kilometerna i timmen där och lika många vid Lerbäcken där det också är 80-kilometersgräns. I Lerbäcken körde tre så fort att de blev av med körkortet direkt.
– En av dem körde i 122 kilometer i timmen.

Varje vecka kontrollerar polisen hastigheten på riksväg 70. "Dessvärre kör alltid många för fort här", säger trafikpolis Jenny Stigsdotter.
Varje vecka kontrollerar polisen hastigheten på riksväg 70. “Dessvärre kör alltid många för fort här”, säger trafikpolis Jenny Stigsdotter. Foto: Karin Diffner

I Gylle körde ingen så fort att de blev av med körkortet, men samtliga fick böter utskrivna på plats. Att till exempel köra i 90 på 80-väg kostar 1 500 kronor.
En misstänkt drograttfyllerist stoppades också. Den personen fick följa med till stationen för provtagning och misstänks även för innehav av narkotika.
– Det är tyvärr inget ovanligt här. Förra gången stoppade vi också en rattfyllerist, men då handlade det om alkohol, berättar Jenny Stigsdotter.
Enligt trafikpolisen är bilister i allmänhet duktiga på att respektera hastighetsbegränsningarna vid skolor och förskolor.
– Och det är ju jättebra, men vad man inte tänker på att det är på 70-90-vägarna som det dör folk. Stress och ett aggressivt körsätt gör att förarna inte ser och inte tänker som de ska.

Här skriver polisen ut böter direkt till fortköraren. Det kan kosta 1 500-2 800 kronor beroende på hur fort man kört och också leda till att körkortet omhändertas direkt.
Här skriver polisen ut böter direkt till fortköraren. Det kan kosta 1 500-2 800 kronor beroende på hur fort man kört och också leda till att körkortet omhändertas direkt. Foto: Karin Diffner
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!