Tam Stadigs Thuraphaeng klargör att man knutit band till thaiboxningsuniversitet som kan innebära samarbete. “Genom det kan vi få möjlighet att sprida kunskapen över hela Sverige i framtiden. En unik möjlighet vi måste ta tillvara”, säger Tam.
Foto: Sonny Jonasson

Falutränare trimmade vid unikt thaiboxningscollege

FALUN/RATCHABURI. En timmes bilfärd från Bangkok hittas ett tämligen unikt studiecentra. Detta i form av en thaiboxningstränarutbildning på universitetsnivå. I denna kampsportsgrens själva vagga. Här har två tränare från Dala Närkampsförening nu skolats i regi godkänd av thailändska regeringen. – Väldigt intensivt och tufft, men vi har fått med oss djupa insikter och stora lärdomar hem, berättar Tam Stadigs Thuraphaeng.

När Lokalt i Falun samtalar med Tam är det blott tre dagar sedan hemkomst från Thailand och den ytterst lärorika och exklusiva utbildningen.
– Håller fortfarande på att landa lite och återhämta mig från tidsskillnaden, skrattar han.
Och upplyser att såväl resan som utbildningen begicks i samspel med Mattias Berg som också han är aktiv i Dala Närkampsförening.
Ursprungsplanen inkluderade desto fler thaiboxningstränare i Tams nätverk, men visade sig inte gå att genomföra till följd av de långa väntetiderna gällande pass.

Nu är Tam och Mattias alltså åter på svensk mark efter vad som konstateras vara en upplevelse utöver det vanliga.
– Extremt intensiva träningsdagar. Stort fokus vilar på att lära ut och föra traditionen vidare, återger han den inspirerande studiesessionen vid International Muaythai Study Association.
Och vidgar resonemanget kring äventyret strax utanför thailändska huvudstaden (vars samlade invånarantal är närmare 15 miljoner).

Fysisk plats utgörs närmare bestämt av lika historierika som natursköna Ratchaburi, beläget knappa tio mil sydväst om bjässen Bangkok.
– Det är första utbildningen i världen med just det här upplägget. En thaiboxningstränarutbildning som även godkänts av regeringen, berättar Tam apropå den sportsliga tyngden och traditionen i denna kampsportsdisciplin.
– En utbildning för proffstränare i Muay Thai, och universitetet förfogar över doktorander och professorer. Samtliga våra lärare var antingen aktiva yrkesboxare, domare eller thaiboxningslegender.

Tam Stadigs Thuraphaeng och Mattias Berg från Dala Närkampsförening har skolats vid International Muaythai Study Association i Ratchaburi. Foto: International Muaythai Study Association

En meriterande eskapad som ytterligare stärker Tams och Mattias relation till idrotten som sådan.
Och ger dem nya verktyg i att förmedla kunskaper på hemmaplan.
– Har bland annat fått ny insyn i hemligheten att hantera clinchen i thaiboxning, och överhuvudtaget har man nu helt andra insikter än innan. Förutom oss är det enligt universitet bara ett annat europeiskt land som haft deltagare på plats.

Han utvecklar:
– Var från början lite osäker vad det hela skulle innebära. Det visade sig dock vara otroligt lärorikt och en upplevelse för livet. Det är verkligen något helt annat när man väl kommer dit, hyllar han den både fysiskt riktade och teoretiska laddning han och Mattias packade med sig hem till Falun.
Och då utbildningen i fråga erbjuder flera nivåer är det också sannolikt att de återvänder för att ytterligare avancera i taktik och metod.

“Har man en gång börjat blir det en naturlig del av en själv. Man har det i blodet”, säger Tam om thaiboxning som ledstjärna. Foto: Sonny Jonasson

Duon tillhör thaiboxningsgrenen inom Dala Närkampsförening, som även uppbådar aktiva inom självförsvarssystemet känt som Defendo.
En första termin inom thaiboxningen är nyligen avklarad med bravur och till hösten väntar nästa.
Tam Stadigs Thuraphaeng har också tidigare lokala meriter i sammanhanget från dåvarande Falu Muay Thai.

Han betraktar dagsläget som mycket starkt och positivt betonat för Faluns koppling till kampsporten.
– Det råder bra idrottsklimat för dessa grenar i Falun och jag tycker att det finns en fin gemenskap klubbarna emellan, säger Tam.
Och redogör för en föresats tillägnad utövare i stad, län och land.
– Vi kommer att implementera våra nya kunskaper i träningarna framöver. Vi har fått erbjudande om att teckna ett så kallat MOU med universitetet, berättar han.

Mattias Berg, Dala Närkampsförening, på plats i thailändska Ratchaburi. Foto: International Muaythai Study Association

Begreppet innebär kortfattat en överenskommelse om samarbete.
– Och genom det samarbetet kan vi få möjlighet att sprida kunskapen över hela Sverige i framtiden. Det känns som en helt unik möjlighet som vi måste ta tillvara, betonar han och delger en stor passion för sporten i fråga.
Som är tänkt att utmynna i att alla svenska klubbar ska kunna lära ut internationellt gångbar thaiboxning, inflikar Tam som även har släktkoppling till utbildningen i Ratchaburi via sin farbrors yrke som assisterande professor i en annan del av universitet.
Och Tam själv har just Thailand som ursprunglig hemvist.
Här tar han 1987 sina första andetag, och sedan 22 år tillbaka är han 023-området tillhörig.

Kampsportscoachen upplyser på tal om samarbetsplaner med thailändsk kampsportsprofession att Falun framöver kan komma att få besök av dessa tunga pjäser inom gebitet.
– Ja, våra thailändska lärare hoppas kunna komma hit i framtiden och se hur thaiboxning fungerar i Europa, berättar han.

Hur thaiboxning i såväl metod som tradition utövas i Thailand är vetskap Tam håller nära hjärtat och själva begynnelsen av det egna livet.
– Började redan som barn, och i Thailand finns bland annat tre olika nivåer. Att träna av motions- och hälsoskäl eller som amatör alternativt på yrkesnivå då du även får ekonomisk ersättning för att thaiboxas.
– Jag tjänade som ung en del extrapengar på thaiboxningen, men jag brinner för det här på en djupare nivå.

Tam Stadigs Thuraphaeng vid Dala Närkampsförenings högkvarter på Lugnet. Foto: Sonny Jonasson

Han jämför med exempelvis skateboardåkningens ofta livslånga vurm.
Där det för en äldre åkare kan vara hart när omöjligt att låta bli en “bräda” som pockar på uppmärksamhet.
– Tror att det är en liknande känsla. Har man en gång börjat blir det en naturlig del av en själv. Man har det liksom i blodet.
– Det finns kvar även när man blir lite äldre. Det handlar mest om att anpassa nivån efter åldern och kroppen, säger Tam.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,262243" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS