ANNONS

Restaurang Ecole vinkar farväl till Haraldsboskolan. Nu väntar en framtid i centrala Falun. “Det har skapats många fantastiska måltider och minnen i de här lokalerna”, framhåller Anna-Lena Johnson, pensionerad rektor som ryckt in som extra resurs vid flytten.
Foto: Sonny Jonasson

Faluns kulinariska framtid i centrum

FALUN 34 år av tallriksslammer har tystnat. Restaurangskolan och Haraldsbo tar farväl av varandra. Nästa kulinariska kapitel skrivs fyra våningar upp med framtiden i centrum.

Det i dag titulerade Restaurang- och livsmedelsprogrammet har sitt livs historia tätt sammanvävd med Haraldsboskolan i södra Falun. Här har Faluns kulinariska framtid preparerats sedan 1985.
34 år av utbildning, utveckling och utsökta ambitioner.
– Det har skapats många fantastiska måltider och minnen i de här lokalerna, framhåller Anna-Lena Johnson, pensionerad rektor som ryckt in som extra resurs vid flytten.

Björn Hemdal:
– Här har hållits bröllopsfester, begravningsmiddagar, pensionsavtackningar, julbord, påskbord och tusentals andra sammankomster. Inte minst alla luncher och middagar vi serverat både Falubor och dalfolk på besök.
– Det finns mycket kärlek här, och vi har även vårdat lokalerna och våra yrkesverktyg med respekt. Något som gynnar oss nu vid flytt, då vi kan ta med stora delar av den väl bevarade köksutrustningen, redogör han.

De i dagsläget drygt 30 eleverna tillika aspirerande matmästarna på skolans egen restaurang Ecole hanterar med påtaglig proffsighet vad som de facto är den allra sista serveringen på Haraldsbo. Av den ringa åldern tillhörande restaurangens ryggrad märks intet, däremot präglas stämningen av känslosam förväntan.
Nu lämnas det trygga, invanda. I höst slår man upp portarna på Holmgatan, fyra våningar upp i lokaler som tidigare under många år bebotts av nattklubbar som Bankterassen, Palatset och Etage. Därtill hamnar man betydligt närmare utbildningens moderskepp på Kristinegymnasiet.

Såväl Anna-Lena Johnsson som Björn Hemdal och serveringsläraren Barbro Heurlin intygar att spännande tider råder.
Så också eleverna.
– Det är givetvis lite speciellt att vi ska lämna Haraldsbo, men jag tror att det kan bli väldigt bra inne i stan, berättar andraårsstudenten Axel, samtidigt fullt inbegripen med förberedelser till en lunch som av både skolpersonal och gäster tämligen högljutt ska komma att recenseras med idel superlativer.
Han utvecklar:
– Förhoppningsvis lockar läget gäster, och jag tror att närheten till Knutpunkten är bra för de elever som bor en bit från centrum, och vi får även nära till Kristinegymnasiet där vi läser övriga ämnen.

Björn Hemdal hyser framtida planer som förhoppningsvis också kan höja intresset ytterligare för utbildningen och Ecoles nya nav mitt i city.
– Ja, det kan vara så att “någon” lärare går och grunnar på en idé om att framöver ha sommarskola för att öka restaurangskolans attraktion hos niondeklassare som ska börja gymnasiet, skrattar han pillemariskt.
– Dessutom kommer vi att kunna ha kvällsöppet igen, vilket är glädjande.

Framtiden antas med tillförsikt. Restaurangskolan reder sig.
– Om det blir ett uppsving med fler elever till utbildningen, kommer ju också fler lärare att behövas. Det kan ge positiva effekter på flera fronter, framhåller Anna-Lena Johnson.
En mild bris letar sig fram i vårsolen, gardinerna fladdrar ikapp med ljuva aromer tillhörande skomakarlåda, strömming och chokladmousse signerade Faluns unga krubbkreatörer.

Ny destination: Holmgatan 22.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 22 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS