ANNONS

Andreas Jemn romandebuterar i och med spänningstäta “Pensionat Fjällforsen”. Här med sonen Vilgot, som också delar pappa Andreas stora bandyintresse.
Foto: Sonny Jonasson

Faluförfattare debuterar med naturskön nagelbitare

Andreas Jemn är exilskåningen som byggt bo i Falun.En familjefarsa med hjärta i lokalidrotten.Han är också debuterande författare.

Till en bok som kan tacka tempostarka tankar att den nu tillåts trollbinda läsare och lyssnare.
– Det här är till stor del en bok som tagit form under mången löprunda, avslöjar Andreas om den med spänning, mystik och stämningsladdad natur späckade romanen “Pensionat Fjällforsen”.

Naturen, mäktigt sceneri och uttrycksfullt ramverk är i författarens gärning tydligt rotat i Dalarna och Hälsingland.
Såväl lokalt färgad geografi och mentalitet har präglat Andreas Jemn, vars rötter tillhör skånsk mylla.
Här ser han bitvis en koppling mellan sig själv och “Katinka Månstråhle” – en av romanens huvudkaraktärer.
– Hon blir snabbt en del av det lilla samhället i Fjällforsen. Här kan jag på sätt och vis se en bro mellan verklighet och bok, funderar Andreas.

Och utvecklar bandet mellan fiktion och realitet.
– Jag kan känna igen det där tänket. Hur ska man göra för att på ett bra sätt komma in i samhället på en ny ort? För mig har föreningslivet blivit väldigt viktigt, förklarar han.
Nämnda föreningsliv manifesteras inte minst i en för Jemn betydande koppling till bandyn i Falu BS, där sonen tillika knattelöftet Vilgot virvlar fram på grillorna och Andreas axlat tränaruppdrag.
Den blågula bandyinstitutionen har till detaljerna därtill även nyanserat fragment av den fantasifullt etsade dramaturgin i “Pensionat Fjällforsen” (utgiven under försyn av förlaget Saga Egmont).
– Ja, vissa karaktärer är lätt inspirerade av spelare i Falu BS A-lag, avslöjar en skrattande Andreas.
Varpå han framhåller att stoffet i den nervpirrande historien emellertid i majoritet är fiktivt, och att naturen tjänar som viktig grundplåt i romanens upplevda rum.

Mot denna både färgstarka och finmejslat konturstarka fond har Andreas Jemn tvinnat triggande tentakler i vad som rör sig mellan småstad, tv-kändisar, hotfulla ekon från det förgångna och antenner med frekvens mot en synnerligen operativ andevärld.
Hur formulerar du din personliga uppfattning om spirituella fenomen?
– Jag fascineras jättemycket av det andliga, men jag står med ett ben på vardera sida där.
– Å ena sidan är det intressant med det okända och sådant som exempelvis astrologi. Å andra sidan tar jag också ofta avstamp i det vetenskapliga. Det råder en fin balans mellan det mesta, och jag tycker det är spännande att ifrågasätta, redogör författaren.

Central kropp i 41-åringens debutroman är just pensionatet Fjällforsen, upprustat och inrättat i en tidigare öde prästgård med mörk historia.
Nämnda Katinka Månstråhle uppbär rollen som tv-profil och medium, och driver pensionatet med stor framgång.
Snart tar dock gästernas spännande möten med andevärlden en oväntad och hisnande vändning.
Något har vaknat till liv i Fjällforsen.

En tveklöst fängslande programförklaring för en helhet som renderat Andreas omdömen han själv knappt vågat hoppas på.
– Att 5-6 förlag visade intresse förvånade mig stort, och av det förlag som nu ger ut boken har jag fått höra fina yttranden om naturmiljöernas funktion för “Pensionat Fjällforsen”, berättar en ödmjuk Andreas.
– Har också fått höra att berättelsen upplevs oförutsägbar, vilket är väldigt roligt. Kan närma mig detta, då jag verkligen skrivit ganska förutsättningslöst och inte följt några ramar alls.
Från ax och anslag till laddad litterär lunta har Faluförfattaren bearbetat verket ett par vändor, och även knypplat om slutet tills att allt fallit på önskad plats.

Det visar sig även bo ännu en sportslig länk mellan födsel av koncept och det som nu presenteras som e-bok och ljudbok samt närmare sommaren fysisk utgåva.
– Det här är till stor del en bok som tagit form under mången löprunda, upplyser Andreas Jemn, vars löd i pennan också bekräftas i journalistiska meriter från såväl skånsk- som dalarotad lokalmedia samt rikspress.
– Kom hem efter joggingvändorna och skrev ned det som med tiden växte fram. Trodde verkligen inte jag skulle få den utgiven. Jag är glatt överraskad, för att uttrycka mig milt.

Foto: Saga Egmont
Foto: Sonny Jonasson
Facebook

ANNONS

ANNONS