Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kerstin Grundelius vid Attention Dalarna och diakon Emelie Kjellgren för Svenska kyrkan i Falun. Nu lyfter de värdet av stundande föreläsning i ämnet äldre individer med npf-diagnos. Detta som ett led i projektet “Äldrelyftet”.
Foto: Sonny Jonasson

Falufokus på äldre med npf-diagnos

FALUN. “Äldrelyftet” är ett projekt som fokuserar på äldre individer med npf-diagnoser. Framför allt hur dessa kan stärkas, få förståelse och möjligheter till ökad livskvalitet. Nu nalkas en föreläsning i ämnet i Falun. – Det här projektet har gett nya positiva effekter och nu hoppas vi på fortsatta framsteg, säger Kerstin Grundelius för Attention Dalarna.

“Äldrelyftet – åldras och må bra med adhd” är resultatet av gemensamma insatser signerade Riksförbundet Attention samt studieförbunden Sensus och Vuxenskolan.
Det finansieras av medel från Allmänna Arvsfonden.
Det stora projektet är nu inne på sitt tredje år och slutfasen för denna framryckning i ett angeläget ämne.

I centrum för många upplysande och informationsladdade åthävor hittas människor som fått sina npf-diagnoser en god bit in på livets resa.
Npf är en förkortning av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Huvudrubriker för diagnoserna som omfattas av begreppet är adhd, Tourettes syndrom, autismspektrumtillstånd och språkstörning.

Kerstin Grundelius är styrelseledamot i Attention Dalarna.
Hon ser projektet som ett steg i rätt riktning och förklarar satsningens bakgrund och syfte.
– Det här är ett nationellt projekt som riktar ljus mot npf-diagnoser hos äldre individer.
– Att ha levt länge med en diagnos har sannolikt påverkat livet väldigt mycket för väldigt många. Nu omfattar det här personer från 50 år och uppåt, fortsätter Grundelius.
I samspel med Falubaserade Emelie Kjellgren, diakon vid Svenska kyrkan, redogör hon för hur tillvaron för många påverkats kraftigt utan vetskap om varför.
Hur det kan hanteras på konstruktiva sätt, vilken medicinering som finns att få.

Kerstin Grundelius nämner rapporten “Äntligen förstår jag varför hela livet varit kaos” som belysande exempel på ett ofta långtgående dilemma för äldre med npf-diagnoser.
– Förr har inte uppmärksamheten och något större fokus på dessa frågor funnits. Men det har förändrats till det bättre, projektet har gett nya positiva effekter och nu hoppas vi på fortsatta framsteg.
Hon påtalar hur flertalet instanser, däribland vården, bitvis uppvisat dålig förståelse för individer med npf-grundad problematik.
– Det finns till och med vissa fall där personer fått en demensdiagnos, trots att det egentligen handlat om adhd, säger hon.

Vidare framlägger duon betydelsen av att resurser och förståelse för diagnoser som dessa tillägnas individen redan i tidig ålder.
– Många blir också ifrågasatta, och möts ibland av inställningen att “det där växer väl bort”, men det gör det ju inte, betonar Kerstin.
Emelie Kjellgren och kyrkans roll sker som medvärd till en nära förestående föreläsning i Falun som lägger tyngd på just detta stora hälso- och livstema.

Hon knyter an till yrkeslivet som tänkbar hand att hålla i ett bitvis rörigt livspussel.
– Många som blir pensionärer har kanske kunnat hantera sin diagnos via ett tydligt ramverk på jobbet, något återkommande att förhålla sig till. När man sedan slutar jobba och går i pension kan det bli desto svårare att hantera privatlivet.
– Detsamma kan inträffa om man som äldre förlorar sin livspartner som inneburit en fast punkt och balanserande kraft, fortsätter hon.

Såväl projekt som nära förestående föreläsning fokuserar på äldre med npf-diagnos. Foto: Dreamstime

Som del av nu pågående arbete i att lyfta de viktiga hälsoaspekterna i ämnet finns även riktat kunskapsmaterial.
Kerstin Grundelius framhåller bland annat tidningen Äldre & NPF och broschyren “När du möter mig”. Därtill boken “Livsberättelser om adhd och autism” som gör avstamp i människors direkta vardag, från barndom till seniorliv.
Äldrelyftet hoppas skänka bredast möjliga inblick i verkligheten som omger npf-diagnoser.

Bland utmaningarna som följer i dessas kölvatten omnämns av Riksförbundet Attention bland annat följande:
▪ Reglering av uppmärksamhet
▪ Impulskontroll och aktivitetsnivå
▪ Samspelet med andra människor
▪ Inlärning och minne
▪ Att uttrycka sig i tal och skrift
▪ Motoriken
– På Attentions webb finns information med nyttiga, hårda fakta från vårt kunskapsråd, upplyser Kerstin Grundelius.

Och fortsätter:
– Ju tidigare man kan få sin diagnos, desto bättre. På så vis kan man få förståelse för sig själv, medicinering och förhoppningsvis skänka insikt hos omgivningen om diagnosen man har.
Emelie Kjellgren:
– Det är överlag mer accepterat i dag, man får ett bemyndigande att klara sig själv.

Nu stundar inom kort alltså en kunskaps- och empatirik föreläsning.
Denna sker på Kristinegården den 8 maj, och kvällen leds av projektledaren Annika von Schmalensée och projektets ambassadör Kajsa Edman.
Attention Dalarna och Svenska kyrkan i Falun står som arrangörer.
– Vi anser detta vara ett bra projekt och vill därför bidra till att sprida kunskap om det, framhåller Emelie Kjellgren.

Kerstin Grundelius instämmer och sammanfattar i ett sammanhang präglat av prövningar.
– Vår förhoppning är att bemötandet från såväl kommuner, vården och andra samhällsinstanser fortsätter att utvecklas i positiv riktning.
– Att äldre individer med npf-diagnos får bättre förståelse varför livet varit kaotiskt, och ges fler verktyg till förbättrad livskvalitet.

Projektbeskrivning “Äldrelyftet”
“Målet med projektet är att öka de egna möjligheterna till en god hälsa, delaktighet och inflytande i samhället för äldre med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Genom projektet vill vi bidra till att motverka diskriminering och utveckla verktyg som fungerar utifrån ett äldreperspektiv. Projektet ska genomföras i nära samarbete med de aktuella målgrupperna och samarbetspartners som möter dem i föreningsliv, socialtjänst eller i vården.”
(Källa: Riksförbundet Attention)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,409889" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!