ANNONS

Den 30 oktober spelar Falu BS bandyherrar premiärmatch i allsvenskan, och på rinkens andra halva väntar Boltic.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Falu BS inleder med hett klassikermöte

FALUN. 16 lag har blivit 13. Men säsongen bjuder fler matcher än tidigare. Och Falu BS första strid i Bandyallsvenskan 2021/2022 är ett stormöte med klassiska Boltic. – Tack vare ett väldigt bra samarbete mellan Allsvenska serieföreningen, tävlingskommittén, tävlingsenheten och inte minst alla föreningar är nu spelprogrammet klart och fastställt, säger Micael Eriksson, tävlingsansvarig på Svenska bandyförbundet.

Säsongen 2021/2022.
13 lag.
26 omgångar.
Så ser siffrorna ut när det snart är blott två månader kvar tills det ilsket cerise nystanet sätts i spinn på Icaniwill Lugnet arena och bandyborgar landet över.
I sensommarens svala löfte om annalkande höst vet redan nu bandyherrarna i Falu BS hur allvarets inledande dramaturgi tar sig ut.
Man bussar sig mot Karlstad för ett tungviktarmöte med IF Boltic, en klubb som i likhet med Falu BS omges av rik idrottshistoria när det snackas bravader över vidsträckta isytor.

Inför kommande säsong informerar Svenska bandyförbundet om senaste årens struktur – och framför allt den bitvis nya regi som nu ramar in seriespelet.
Fyra år tillbaka antog allsvenskan formen av nationell serie med plats för 16 lag.
Lagen har tillhört två “pooler” där man spelat totalt 22 omgångar med dubbelmöten inom den egna divisionen respektive enkelmöten mot den andra.
Till följd av pandemin har lag vare sig flyttats upp eller ned från bandyns elitserie eller division 1.
Därför presenteras nu ett företrädesvis färskt format för årets upplaga av Bandyallsvenskan.

Ursprungsplanen – att med 14 lag köra en rak serie med dubbelmöten – sägs länge ha efterfrågats av många i syfte att uppnå ökad sportslig rättvisa.
När Jönköping Bandy begärde utträde ur serien återstod dock blott 13 lag.
Serien kommer därför att spelas över 26 omgångar, där Jönköpings frånvaro innebär att ett lag står över varje omgång.

Tävlingsansvarige Micael Eriksson lämnar rapport via bandyförbundet:
– Tack vare ett väldigt bra samarbete mellan Allsvenska serieföreningen, tävlingskommittén, tävlingsenheten och inte minst alla föreningar är nu spelprogrammet klart och fastställt.
– Det är otroligt positivt att dialogen mellan klubbarna gått snabbt och lösningsorienterat, inte minst med tanke på det rådande ekonomiska läget. Klubbarna har varit tillmötesgående mot till exempel Kalix, som får möjlighet att minimera sina resor tack vare fem dubbelmöten på bortaplan, utvecklar Eriksson.

När femte bandyallsvenska säsongen snart står för dörren konstaterar även ligan att samarbete och samförstånd klubbarna emellan är ett honnörsord.
Nichlas Lindén är sportsligt ansvarig i Allsvenska serieföreningen. Han hyllar klubbarnas insatser och framhåller framtidsvärdet i just detta.
– Det här är andra året som serieläggningen genomförs digitalt och där det stora ansvaret legat på föreningarna själva.
– Via stort engagemang från alla föreningar ser vi att det finns ett alternativt arbetssätt för framtida serieläggning vilket är ett steg i rätt riktning, säger Lindén.

I spelschemat kan bland annat också noteras att den av bandytradition starkt omgivna annandagsomgången ger Falu BS hemmafavör, och för motståndet svarar Kalix.

 

Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Bandyallsvenskans premiäromgång den 30 oktober:
▪ IF Boltic – Falu BS, nya Tingvallahallen
▪ Kalix Bandy – UNIK Bandy, Fomab arena
▪ Nässjö IF – TB Västerås, Stinsen arena
▪ Lidköpings AIK – IFK Kungälv, Sparbanken Lidköping arena
▪ Gripen Trollhättan BK – Västanfors IF, Slättbergshallen
▪ Åby/Tjureda IF – Katrineholm Bandy, Eriksson arena
(Källa: Svenska bandyförbundet)

Facebook

ANNONS

ANNONS