ANNONS

Lasse och Catarina Hansson kokar sylt av många olika bär, och inte minst av hjortron.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ett bärfyllt företag med smak för det goda

FORS. På Kolarbo gård, i Fors utanför Avesta, driver Catarina och Lasse Hansson ett bärkraftigt företag där de förädlar naturens råvara till allt från sylt och marmelad till dryck och chokladpraliner.

Allt började en vinterdag för över 30 år sedan hemma i Gällivare då makarna bestämde sig för att starta ett företag med hjortron i centrum. För elva år sedan gick flytten till Catarinas släktgård i Fors där företaget Muddus hjortron växt till både yta och innehåll.
– Här blev vi med både åkrar och skog och har krav-odlingar där havtornen gett stora skördar, säger Catarina Hansson.

Här testas Catarinas försvinnande goda chokladpraliner som är ett hantverk i sig.
Havtornsdrycken är fylld av goda vitaminer och rena hälsoshoten enligt Catarina Hansson.

Företagsnamnet Muddus är hämtat från Muddus nationalpark som ligger mellan Jokkmokk och Gällivare. Hjortron har fortfarande en stor plats i företaget, liksom glögg som har sin egen historia.
– Jag träffade en äldre dam från Lakaträsk och av henne fick jag ett recept på glögg som hon en gång fått av sin mormor. Den blev otroligt god så det har vi fortsatt med, säger Lasse Hansson.
Nu är det 33:e året som makarna driver företaget och på gården kokas sylt av havtorn, hjortron, hallon, blåbär med mera. Det är både traditionell sylt och en del smaksatt, exempelvis blåbärssylt med punsch och äppelmos med calvados.
– Lasse har kontakter kvar i Norrbotten och han åker dit för att handla där de bästa kvalitetsbären finns, säger Catarina.

När tiden räcker till gör Catarina även chokladpraliner, ett hantverk som hon älskar att göra. Pralinerna smaksätts efter säsong och efterfrågan.
– Det tar dagar att framställa praliner, säger hon och bjuder på en försvinnande god pralin.
Odlingarna kräver också arbete och havtornen har visat sig vara rätt att satsa på.
– Det går fantastiskt bra att odla, och i september förra året plockade vi 800 kilo havtornsbär, säger Catarina.

Av havtornsbären blir det både dryck, marmelad och geléer. När marmeladen tillverkas plockas kärnor och skal bort och restprodukten torkas och blandas i te.
– Vi försöker ta tillvara allt i vår tillverkning och kastar så lite som möjligt. Te har vi gjort i cirka 15 år och det finns i många olika smaker.
Många företag har pausat sin verksamhet men svensk turism ökar. Makarna konstaterar att de aldrig har sålt så mycket hjortronsylt som förra året.
– Vi är också med i flera Reko-ringar i Dalarna bland annat i Avesta, Falun och Smedjebacken, men även i Stockholm. Nu är det kö till många Reko-ringar som inte kan ta emot fler, och Reko har varit räddningen för många företag, säger Catarina och fortsätter:
– I år säljer vi även havtornsplantor på Reko-ringen, och det är lite andra plantor än vad som normalt finns att köpa.
Sommartid har makarna även haft restaurang och kafé på gården, men inte i år.
– Nej, det hinner vi inte och nu inriktar vi oss på det som är kärnan i företaget. Däremot fortsätter vi att driva bed and breakfast som vi har året runt, säger Catarina.

Facebook

ANNONS

ANNONS