ANNONS

Åsa Axelsson, Janne Hedlöf, Evelyn Sjökvist, Carina Hellberg, Camilla Forsström, som praktiserar i handelsträdgården, och Siv Sjöholm ser fram mot våren i växthus och butik.
Foto: Rose-Marie Eriksson

En blomstrande 100-åring håller greppet i Avesta

AVESTA År 1922 grundade trädgårdsmästaren Gustaf Verner Blomqvist Rutbo Handelsträdgård i Avesta. Under åren har handelsträdgården bytt ägare några gånger och 2003 tog Carina Hellberg över verksamheten och på den vägen är det. I år fyller handelsträdgården 100 år och det kommer förstås att firas.

Carina Hellberg, som drivit Rutbo handelsträdgård i snart 20 år, fyller på med vivor i olika färger.
Evelyn Sjökvist med en av de tre sköldpaddor som funnits med i handelsträdgården i över 40 år.
Stora och vackra rosor ingår bland alla snittblommor.
Camilla Forsström packar upp alla frösorter som anlänt till butiken.
– Vi har tänkt att fira med erbjudanden och kanske bjuda in en pomolog i början av september. Vi får se vad det blir, säger Carina Hellberg.

Den första som möter kunden är någon av Carina Hellbergs tre katter och idag är det Sven som är först fram för att hälsa.
– Katterna är uppskattade och jag har tre stycken, det är Morris, Lilly och Sven som från början hette Svea innan vi upptäckte att det var en hankatt, säger Carina Hellberg och ler.
Förutom blommor är butiken fylld av presentartiklar, krukor, vaser med mera. Godsaker, kryddor och mycket annat ingår också.
– Vi måste ha bredd på utbudet, särskilt under vinterhalvåret och vi har presentartiklar för alla åldrar. Tanken är att man alltid ska kunna hitta något här, säger Carina.

Hur många är ni som jobbar?
– Det är jag, Siv Sjöholm, Åsa Axelsson, Evelyn Sjökvist och Janne Hedlöf. Vi är fem fasta under vinterhalvåret och det dubbla under högsäsong.
Åsa Axelsson, som är trädgårdsmästare, har varit med sedan Carina tog över och de kände varandra sedan tidigare.
– Carina ringde mig när hon hade köpt handelsträdgården och erbjöd mig jobb. Det blev ett snabbt beslut, trots att jag hade ett annat jobb då, säger Åsa Axelsson som även utökat kattbeståndet i butiken med fyra månader gamla Majsan.
– Det är bra att kunna ha med henne så hon slipper vara ensam, säger Åsa.

Hur har ni påverkats av pandemin?
– Vi har klarat oss jättebra, och till och med bättre. Det är väl vi, bygg- och färghandeln som haft fördel av att folk har varit hemma mer. Under högsäsong har vi till och med fått ha vakter på parkeringen för att undvika trängsel, så vår verksamhet har varit gynnad, säger Carina.
Hon berättar att de har kunder från flera orter och sommartid kommer många sommargäster för att handla.

Är det något speciellt som säljer?
– Det som sticker ut är sommarblommor. Vi odlar allt själva och vi driver upp runt 100 000 sommarblommor, men en del måste vi köpa in, säger Carina och fortsätter:
– Sen är vi stora på amplar. I samband med 100-årisfirande planerar vi att göra en jubileumsampel och även planteringsarrangemang.
Carina Hellberg har drivit verksamheten i snart 20 år och på frågan om det är något som förändrats under hennes tid blir svaret:
– Om man jämför med när jag tog över så köper man fler och olika sorters sommarblommor idag mot tidigare. Odlingsintresset ökar och vi säljer mycket ätbara örtväxter. Idag är det också många yngre som är intresserade av odling och krukväxter.
Många kunder vill ha råd om växter, planering av trädgård eller hur man ska få bukt med ohyra.
– Idag finns det knappt några bekämpningsmedel som vi säljer men det finns ändå snälla kurer som kan funka om en växt drabbats av något.
Carina berättar att de också får mycket förfrågningar om sådd och nu har fröerna kommit och det är efterfrågat.
– Där ökar också utbudet med flera nya frösorter, säger Carina.

Ett par kunder kommer in och vill ha hjälp med blommor till en begravning, något som Siv Sjöholm tar hand om.
– Siv är vår huvudflorist och hon gör allt från brudbuketter till begravningsarrangemang, säger Carina.
Handelsträdgården har öppet alla dagar utom söndagar men från och med maj fram till söndagen före midsommar är det öppet sju dagar i veckan.
– Innan pandemin hade vi alltid öppen trädgård 1 maj med olika aktiviteter och erbjudanden. Då kunde vi ha upp till 2000 besökare på en dag. Men vi törs inte planera in det i år heller eftersom vi inte vet hur det kommer att se ut.
En rundvandring i butik och växthus visar att det ryms både smått, gott och blomstrande. Förutom katter ingår även sköldpaddor men de är inte till salu, åtminstone inte de levande exemplaren.
– Stoppa inte fram fingrarna för de bits, säger Evelyn Sjökvist och lyfter upp en sköldpadda som inte verkar vara på hugget direkt.
Men när hon håller fram en penna så hugger sköldpaddan snabbt tag i skaftet. Tur att det inte var ett finger.
– Evelyn har jobbat på Universeum i Göteborg så hon kan det här med sköldpaddor, säger Carina Hellberg medan hon ställer i ordning några primulor, eller vivor som de också kallas.
Det är växtkraft i Avestas hundraåring.

Kort historik
Lokalhistorikern Lars Östlund sammanställde år 1999 en historik över Rutbo handelsträdgård. Här följer en mycket kort sammanfattning av hans text.
En av de tidigaste handelsträdgårdarna i Avesta-trakten var Stenbäcks Handelsträdgård i Horndal där verksamheten startade 1914. Därefter följde bland annat Fritz Handelsträdgård i Krylbo 1918, Boslättens Handelsträdgård i Avesta 1919, Älvbro Handelsträdgård i Avesta och Jacobssons Handelsträdgård i Folkärna som båda startade 1922. År 1930 startade Bröderna Sandbergs Handelsträdgård i Karlbo och 1936 startade Svenssons Handelsträdgård i Avesta och Björkebo Trädgård i Fors.
Rutbo Handelsträdgårds historia går troligen tillbaka till 1920. Enligt en uppgift i bokverket Svenska Trädgårdar startades dock affärsverksamheten först 1922 av trädgårdsmästaren Gustaf Verner Blomqvist (1873-).
Blomqvist ansågs vara särskilt skicklig på fruktträd och han var en av få som sålde fruktträd och kunde beskära dem på rätt sätt.
År 1937 övertogs handelsträdgården av Carl Martin Johansson (1884-1966). Han odlade mängder med olika sorters grönsaker, både på friland och under glas, liksom många olika sorters blommor.
Efter att Johansson varit bosatt i Krylbo en tid öppnade han blomsteraffär på Stationsgatan i Avesta.
År 1942 övertogs Rutbo Handelsträdgård av bröderna John Wadsby (1918-1992) och Birger Wadsby (1910-1997). Bröderna var också de som kom att driva verksamheten den längsta tiden.
Efter nära 50 år i branschen avled John Wadsby och brodern Birger valde då att arrendera ut handelsträdgården en tid. Han drog sig slutligen tillbaka och sålde handelsträdgården till Tomas Lundén (1963-) från Avesta och som då hade arbetat inom rörelsen några år.
År 2003 tog Carina Hellberg över verksamheten och därmed kan en vital hundraåring leva vidare.

Facebook

ANNONS

ANNONS