ANNONS

Runo Andersson och Jonny Brinksäter är stora fan till Elvis Presley och står bakom de två dagar då Norberg kommer att ljuda av den stora rockidolens musik.
Foto: Mikael Eriksson

Elvis kommer till Norberg

NORBERG. Elvis Lives kommer till stan. De och många fler artister kommer till Norberg helgen 3 och 4 augusti. För 13:e året bjuds det in till Elvisdagar i Tingshusparken i Norberg.

När Runo Andersson kliver in i rummet är känslan lite som om att det är Elvis som har återuppstått. Glasögonen de rätta, håret lite bakåtkammat och mycket är det som visar vem som är hans stora idol.
– Han är så bra, är Runos enkla svar på varifrån han fått sitt intresse
– Rösten, säger han för att förklara Elvis storhet och tillägger att Elvis hade en sådan bred repertoar med allt från opera till rock.

Tillsammans driver far och son, Runo Andersson och Jonny Brinksäter, en begravningsbyrå men som hobbyprojekt driver de även Elvisboden i Norberg. Att säga att de besitter en gedigen kunskap och ett brinnande intresse för den stora rockstjärnan är ingen överdrift snarare tvärtom.

Otaliga är de gånger som de rest över till andra sidan för att på plats och ställe möta de miljöer där Elvis en gång verkade och även de som arbetade med honom.
Runo reser sig för att hämta ett fotoalbum med bilder på de som de mött. Bland annat Sam Phillips som var den som upptäckte Elvis och Joe Esposito som var Elvis turnéledare och vän.

Elvis har genom åren haft olika faser. Under 50-talet sjöng han mer rockiga låtar, 60-talet handlade mer om filmmusik och under 70-talet var det ballader och gospels.
– How Great Thou Art, är Runo svar på vilken som är hans favorit av Elvis låtar.
– In the ghetto, är Jonnys säger men tillägger att det egentligen beror på humöret.

Det var deras stora intresse som en gång fick dem att dra i gång med Elvisdagarna. Till årets upplaga 3 till 4 augusti och som är den 13:e i ordningen återkommer Henrik Åberg som varit med vart enda år sedan starten. Återkommer gör även Avestas egen Elvis eller Lill-Elvis som Pär Holmberg kallar sig.
Swede Inspiration är ett tjejband som sjunger Elvis låtar fast på svenska. Elvis Lives får under lördagen inleda och har två egna akter, en med Elvis musik från 50-talet och en med musiken från 70-talet, dessutom kompar de Henrik Åberg.
Jonas Hofer and the Bopping Cats samt Dennis och Pontus från TT-Grace är ytterligare inslag
– Vi tar inget inträde utan det är gratis, säger Jonny.
För att få ekonomin att någorlunda gå ihop så vänder de sig till Norbergs företag för att be om bidrag.
– Vår största sponsor är Lions Club i Norberg, säger Runo.
Dessutom har kommunen förstått värdet av Elvis dagarna och skjuter till en del.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 31 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS