Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ninni Broström, Josefine Sjöberg och Susanne Janhager välkomnar till Krylbos mötesplats och servicepunkt.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Eldsjälar och ambassadörer driver Krylbo framåt

KRYLBO Servicepunkt Krylbo är platsen där mycket händer. Bibliotek, lärcentrum och en plattform för projektet Jämlikt Krylbo är några exempel. Det senare är ett projekt med brett innehåll där fokus ligger på inegration, ökad självförsöjning och andra sociala hållbarhetsfrågor.

Josefine Sjöberg leder projektet Ökad jämlikhet i Krylbo där många aktiviteter pågår.
Foto: Privat
– Det är kul när det händer saker, jag gillar det och det är mycket som händer nu, säger Josefine Sjöberg, projektledare Jämlikt Krylbo och tillägger att projektets första år har finansierats av Delmos.

Servicepunkten invigdes i november förra året och då var Josefine Sjöberg redan igång med projektet.
– Jag anställdes för projektet den 30 maj förra året men den officiella invigningen var under Krylbodagen i höstas, säger hon.
Servicecentret är öppet tre dagar i veckan, tisdag, onsdag och fredag. För dagen är processledare Ninni Broström på plats tillsammans med samhällsutvecklare Susanne Janhager.
– Jag och Josefine har vårt huvudkontor här, säger Ninni Broström.

Har ni haft många besökare?
– Studie- och yrkesvägledaren har många besök och biblioteket är populärt, men jag tror att många ortsbor inte riktigt vet vad vi kan hjälpa till med, säger Ninni Broström.
– Vi har ju polisen här var 14:e dag för den som har frågor eller vill lämna tips. Vi har också bjudit till information för den som vill veta mer om polisyrket, säger Josefine Sjöberg.
Ninni Broström berättar att de lobbar för fler YH-utbildningar och nu har de en utbildning till fastighetstekniker.
– Det finns ett stort intresse från fastighetsföretag. Vi vill generellt höja utbildningsnivån i Avesta och Krylbo, säger Ninni.

I jämlikt Krylbo-projektet är volontärer, eller ambassadörer, en viktig del.
– Krylboambassadörerna ska vara en representativ grupp för orten där olika åldrar, kön och nationaliteter ingår. Just nu har vi tio personer och vi vill ha max 15 personer. De här ambassadörerna är ett stort stöd och vi träffas varje månad. De hjälper även till i projektets aktiviteter operativt medan jag arbetar mer strategiskt.
Josefine Sjöberg räknar upp en rad aktiviteter som pågår, bland annat barnbokklubben som är en populär fritidsaktivitet på Krylbo skola. Det drivs av barnbibliotekarier på Avesta bibliotek med stöd av en Krylboambassadör.
– När vi körde igång tänkte vi ödmjukt att det skulle komma åtta barn. Men första träffen kom det 32 barn och vid den andra träffen var det 38 barn. Så nu har vi två grupper där barnen får träna på att läsa och berätta sagor, äta mellanmål och ha en lugn stund tillsammans och det är helt gratis.
Tillsammans med kommunens barnomsorg, Rädda barnen och Svenska kyrkan har man också startat ett nytt språkcafé, Avestaföräldrarna.
– Då träffas vi i Krylbo församlingshem och deltagarna bjuds på frukost. Språkcaféet är ett bra forum för dialog där alla möjliga funderingar kring föräldraskap tas upp, säger Josefine Sjöberg och tillägger:
– Vi har flera samarbeten som bidrar till aktiviteter.
Den senaste är Krylbo utflyktsgrupp som startade i slutet av mars med fokus på fritids- och kulturlivet. Den drivs av kommunens kultur- och fritidsförvaltning tillsammans med fritidsbanken. Josefine berättar att allt är klart men att de väntar med att köra igång tills efter den 1 maj då ramadan är över.
– Vi har flera integrationsaktiviteter på gång, bland annat en matlagningsgrupp. Sen har vi också läxhjälp i samarbete med Internationella föreningen i Avesta, IFA. Det hoppas vi kunna dra igång efter sommaren, säger Josefine och fortsätter:

– Tillsammans med Krylbohus och Avesta Vatten ska vi också göra en gemensam satsning om avfallsfrågorna i Krylbo. Vi börjar med en informationskampanj där vi jobbar efter konceptet att det ska vara lätt att göra rätt.
Josefine berättar att de också har haft en första kickoff med en referensgrupp.
– Jag ville ha ett utifrånperspektiv på vårt arbete och i referensgruppen ingår representanter från region Dalarna, Naturvårdsverket, Linnéuniversitet, Urban utveckling, Borlänge kommun och Blekinge tekniska högskola.
Första träffen genomfördes i Krylbo och då deltog också områdespolis Susanne Lindström som drivit projektet Trygga Krylbo.
– Vi ville visa vad som har varit i Krylbo och varför vi startade det här projektet, säger Josefine.
Referensgruppen innebär flera spännande samarbeten där forskare är intresserade av utvecklingen i Krylbo.
– Lisa Wälitalo från Blekinge tekniska högskola forskar om strategisk hållbar utveckling på kommunnivå. Hon har hållit i en workshop med oss om Krylbos utveckling mot en socialt och ekologiskt hållbar ekostadsdel.
Förutom miljön är avsikten med programmet att öka ortens attraktivitet för näringsliv samt för boende och besöksnäring.
– Sen arrangerar vi också en Summer School för doktorander och yrkesverksamma tillsammans med universitetslektorn Christopher High från Linnéuniversitetet.
Josefine berättar att det är ett internationellt arrangemang som finns över hela Europa och är kopplat till European Society for Rural Sociology.
– Det kommer också att genomföras i Krylbo med några dagar av fokuserad workshop. Det är kul med ett internationellt fokus på Krylbo.

Hur ser framtiden ut?
– Jag tror att vi behöver få igång möten mellan människor för att Krylbo ska må bra och fortsätta att utvecklas åt rätt håll. Då tror jag att föreningar och även företag kan spela en stor roll. Så vi vill gärna ha mer samarbeten där, säger Josefine och fortsätter:
– Just nu samarbetar vi med Krylbo församling, Krylbo IF och även Åsebo Ridsällskap med syfte att erbjuda barn i socioekonomiskt segregation ett mer meningsfullt sommarlov. Lions i Krylbo har också bjudit in till dialog för samverkan. Jag hoppas att vi också kan få med fler företag i vårt projekt, säger Josefine Sjöberg och tillägger att projektet avslutas i maj 2023.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!