Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sambor ärver inte varandra och det kan få tragiska konsekvenser när en livspartner avlider. Bilden är en genrebild.
Foto: Dreamstime

Ekonomisk chock mitt i sorgen kan förebyggas

LUDVIKA SMEDJEBACKEN. Sambor ärver inte varandra, inte ens de med enbart gemensamma barn. – Det kan bli som en chock om de inte vet om det och tror att de ska ärva sin partner som avlidit, säger Jenny Vilhelmsson, jurist vid Familjens Jurist.

Jenny arbetar som jurist vid Familjens Jurist. Företaget sköter all juridik åt begravningsbyrån Fonus om deras kunder vill ha hjälp med det och Jenny ansvarar för kommunerna Ludvika och Smedjebacken i första hand.
Det kan handla om bouppteckningar och arvsskiften, men också övrig familjejuridik som testamenten, vårdnadstvister, samboavtal, äktenskapsförord och bodelningshandlingar med mera. Jenny hjälper både Fonus kunder och utomstående.

Jenny Vilhelmsson är jurist och kan ge råd om hur sambor i förebyggande syfte kan öka tryggheten för en partner när den andra avlidit. Foto: Maria Karlsson

Hon berättar att sedan 1988 ärver gifta par i Sverige varandra enligt lag och de gemensamma barnen måste vänta på att få ut sitt arv. Men det gäller inte sambopar. Där ärver bara barnen eller andra legala arvingar den som avlidit.
– Jag stöter emellanåt på någon som inte vet om att sambor saknar arvsrätt och det kan såklart bli som en chock mitt i en stor sorg när de mist en livspartner. De kanske måste flytta från sitt hus och göra sig av med bohaget efter ett helt liv tillsammans med den avlidna, eller att det får andra ekonomiska konsekvenser.
Det är extra tragiskt, tycker Jenny, när det handlar om gamla eller sjuka människor som har svårt att få lån för att lösa ut barnen som ärver.

För att undvika problemet finns mycket att göra i förebyggande syfte, enligt Jenny.
– Många hemska scenarier kan undvikas med ett enkelt papper.
Jennys råd är att tidigt, när båda är vid sina sinnes fulla bruk, skriva ett testamente. Det vanligaste är att skriva ett inbördes testamente tillsammans, men det går också att var och en skriver för sig.
Finns barn med i bilden finns det såklart begränsningar. Det går aldrig att skriva bort hela arvet från barnen, där styr laglotten.
– Samboavtal är något annat, det handlar bara om hur samboegendomen ska bodelas, förklarar Jenny.
Efter att ha träffat ett par som vill ha hjälp kan Jenny hjälpa till med är att ge råd om vilka avtal som kan vara aktuella i varje enskilt fall, och sedan upprätta de avtal som behövs.

När en partner avlidit och det inte finns något testamente kan den efterlevande åtminstone begära bodelning.
– Det är bara samboegendomen som kan delas, det vill säga det gemensamma boendet och bohaget, som införskaffats för gemensam användning.
Jennys erfarenhet är att gemensamma barn ofta avstår från rätten att ärva direkt, till förmån för den efterlevande sambon som ibland också är deras förälder, men det finns ingen juridisk garanti för det.
– Om de gemensamma barnen dessutom är minderåriga går en överförmyndarnämnd in och styr deras rätt genom vårdnadshavaren/vårdnadshavarna, och de ser bara till barnens bästa.

Det finns mycket att tänka på i förebyggande syfte för att ge trygghet åt den partnern som blir kvar när den andra avlidit, om de inte är gifta.
Jennys råd är förutom testamente och samboavtal också att se över efterlevnadsskyddet i pensionsförsäkringar, och fundera på livförsäkringar samt bolåneskydd med mera.
– Det är viktigt att ett dokument blir rätt skrivet så att det blir som de som upprättat testamentet vill, och uppfyller formkraven så att det blir giltigt. Därför är det bra att ta hjälp av någon som kan göra en bedömning vad som krävs i varje enskilt fall, säger Jenny Vilhelmsson.

Fakta Sambolagen
Sambor är personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll, enligt sambolagen.
Det gäller även om en partner flyttar in på ett särskilt boende.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS