I år har det gått ett decennium sedan paret specialiserat sig på hamburgare och de har tidigare drivit flera restauranger i Stockholm. Först grundade de Babas Burgers och sedan öppnade de 20sju kvadrat, i Rågsved.
– Vi öppnade 2013 och var några av de första i hamburgerboomen som kom då. Vi stack ut hakan och ville visa att allt innovativt inte måste finnas i innerstan utan att det kan finnas även i förorten, säger Karen Mowafi.
För ett par år sedan lämnade paret Mowafi Stockholm och köpte en gård i Västerby, utanför Hedemora. I mars 2021 öppnade de sin foodtruck i Hedemora och i november samma år fick de en fast plats i Mecas lokaler. När jem&fix öppnade i samma lokaler i fjol fick foodtrucken dock flytta sig och står numera utanför Mecas lokaler.
– Även om platsen längs Ivarshyttevägen är vår ”dockningsplats” så är vi ambulerande och åker runt med vår foodtruck. I somras stod vi vid Oppigårds och sålde våra burgare och det kommer vi att göra i sommar med, i fem veckor. Vi har många roliga bokningar framöver, bland annat på bröllop, berättar Karen.
I början av september kommer Moffa Burger att ställa upp i SM i Burgare, som avgörs på Mugwort´s Barbecue Shack i Gråbo, utanför Göteborg.
– Vi är jättespända inför det, det blir första gången som vi är med i SM i Burgare. Ett 60-tal som deltar, varav 30 som kvalificerade sig vid fjolårets tävling och så 30 nya som antas. Det känns kul att representera Hedemora och våra lokala matproducenter, säger Karen.
Hur blir man antagen?
– Man skickar in en ansökan och berättar vem man är, med information om sig själv och sin verksamhet. I vår ansökan tryckte vi mycket på att vi strävar efter att jobba med de fantastiska lokala producenterna som finns här i södra Dalarna. Vi använder bland annat ost från Grådö mejeri, bröd från Gustafs Bröd och vill även börja använda grönsaker från Brandts och ska diskutera med Hemköp om möjligheten att använda kött från så lokala producenter det bara går.
Vid själva tävlingen lagas tävlingsburgarna på plats och bidragen provsmakas av en jury.
– Tävlingskategorierna är cheeseburgare, street food, vegetarisk samt en egenkomponerad burgare. Och så finns kategorin ”Hemliga lådan” där man ska laga en burgare av ingredienser som är hemliga på förhand, säger Karen Mowafi.
Hur förbereder ni er inför tävlingen i höst?
– Vi ska laborera lite och ta fram burgare till de olika tävlingsklasserna, säger Karen Mowafi.
– Och tanken är såklart att ta hem ett SM-guld till Hedemora, tillägger Andres Mowafi.
Det väntar även andra utmaningar framöver, men paret lägger locket på kring vad det gäller – än så länge.
– Vi är inne i en ny spännande fas med verksamheten just nu och känner att vi tar kliv framåt. Vi kommer att berätta längre fram vad det blir för något, lovar Karen Mowafi.