ANNONS

Niondeklassarna Albin Norman, Wilma Henningsson och Clara Bengtsson är tre av Svärdsjöskolans totalt 170 högstadieelever som är först ut i skolans purfärska lokaler.
Foto: Sonny Jonasson

“Det här är ett jättelyft för hela Svärdsjöskolan”

Första etappen av Svärdsjöskolans stora ansiktslyft är färdigställd.Högstadieeleverna förkovrar sig nu framtida kunskaper i samtida rum.

Invigningen mötte glada miner från både lärare och ungdomar.
– De gamla lokalerna var väldigt gamla och nedgångna, det här är ett stort lyft för hela skolan, anför läraren Erika Mårsén.

Eleverna i årskurs 7, 8 och 9 på Svärdsjöskolan välkomnades i onsdags tillbaka från vad som rektor Per Bergqvist skrattande beskriver som ett aningen “förlängt sportlov”.
Skolungdomarnas återkomst till plugget markerar därtill starten för något synnerligen purfärskt.
Svärdsjöskolans ena hälft har sedan i somras och fram till i det närmaste dags dato förärats ett monumentalt lyft i fråga om fräschör och standard.
Gamla, slitna lokaler har förpassats till minnesböckerna.

Erika Mårsén, lärare i svenska, bild och svenska som andraspråk, är idel leenden när hon ser eleverna i sjuan, åttan och nian klippa invigningsbanden vid tre separata ingångar till den nya skoldelen.
Detta som ett led i att hålla avstånden i pandemihänseende.
Erika:
– Vi har totalt cirka 170 elever på högstadiet, och till hösten blir vi en F-9-skola och växer därav betänkligt, säger hon apropå att såväl barn som personal från Björkhagsskolan då också ansluter Svärdsjöskolan.

Hon utvecklar gällande renoveringen, som i detta nu fortsätts i form av en andra etapp.
– Den beräknas vara klar framåt hösten, och generellt sett känns det som att arbetet går fort fram. Det är stora förändringar som förverkligas, säger hon och visar miljöer som bär en kontemporär design med rundade hörn såväl till form och uppsåt.
Ett designtänk som sticker ut från de av många decennier tärda faciliteter som tidigare utgjorde skolans innandöme.
– Det är öppnare och fräschare och det känns fantastiskt att kunna ge eleverna det här, vi vill att de ska känna sig prioriterade och må bra i studiemiljön, understryker Erika.
– När vi haft utvecklingssamtal har föräldrar sagt att “det här minns jag, det är identiskt med när jag gick här för 30 år sedan”. Och så ska det ju kanske inte behöva vara, skrattar hon.

Rektor Per Bergqvist driver samma linje i sitt korta men kärnfullt elevfokuserade invigningstal.
– Det här är en historisk dag och en jättestor förändring vi är med om. Det ligger stora politiska beslut bakom det här, och det är en jättesatsning som är positiv för hela Svärdsjöbygden.
– Hjärtligt välkomna till er nya skola, hälsar rektor Bergqvist i riktning nervöst sorlande elever.

Elisabeth Rooth Eriksson (C) är 1:e vice ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd.
Också hon framhåller betydelsen av skolans ansiktslyft.
– Det här är det roligaste som finns i vårt jobb, och det är mycket arbete som ligger bakom. Det är också en satsning på Svärdsjö som centralort, och det är otroligt viktigt att ha en bra skola.
– Grattis till er alla, framhåller hon, och får senare medhåll i de positiva ordalagen från likaledes invigningsgästande skolchefen Johan Svedmark samt Berit Fredriksson (S), 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Svedmark uppger även att den ekonomiska investeringen för Svärdsjöskolans två nämnda renoveringsetapper landar på totalt 20 miljoner kronor.

Niondeklassarna Albin Norman, Wilma Henningsson och Clara Bengtsson styr förväntansfulla steg in i en ny vardagsmiljö för deras slutspurt av grundskolan.
– Det känns bra att det är klart och att vi får vara först på plats nu när det är helt nytt, skrattar trion och kliver in i Svärdsjöskolan anno mars 2021.

Foto: Sonny Jonasson
Facebook

ANNONS

ANNONS