Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Levande ljus förhöjer stämningen i lokalens valv där Monica serverar afternoon tea.
Foto: Sara Flodin

Det är fjärde gången gillt för Mirandas afternoon tea

AVESTA. I april drog Monica Lindberg i gång afternoon tea-bjudningar i Restaurang 1874:s gamla lokaler och detta är ”fjärde gången gillt” för Miranda’s café som Monica startade 1998.
Gästen möter ett välfyllt buffébord på Miranda’s café under afternoon teabjudningen. Det ”matiga” som serveras denna dag är ostpaj, fröknäcke, snittar och en ostbricka.
Bufféns utbud kan variera, men Monica lovar att det alltid kommer finnas scones med sylt. Mest iögonfallande är buffébordets alla sötsaker.
– Drömmar, pannacotta, vaniljsnittar, biskvier, morotskaka, nougatsnittar, en valnötsform med kola, silverkaka med kokos, mazariner med sylt, chokladbotten med nutella, citronkladdkaka med vit choklad, arrakstrekanter och små hallongrottor gjorda i knäckformar samsas om kanfatens utrymme.
Drömmar, pannacotta, vaniljsnittar, biskvier, morotskaka, nougatsnittar, mazariner och små hallongrottor. Buffébordet dignar av diverse läckerheter. Foto: Sara Flodin
Alla godsakerna är bakade av Monica som gjort små munsbitar för att gästen ska klara av att smaka av hela utbudet.
– Småkakor kan man lätt frysa in, tipsar hon.
Monica Lindberg arrangerar afternoon tea i “Restaurang 1874s” gamla lokaler och bakar själv allt hon serverar. Foto: Sara Flodin
Efter 30 år i Bålsta har Monica nu kommit tillbaka till kommunen. Monica har hyrt lokalerna sedan 1 april och hunnit genomföra flertalet sittningar. Den speciella lokalen har valv av slaggsten och tidigare huserade ”Restaurang 1874” där.
– Det är en fantastisk lokal, tycker Monica som är född och uppvuxen i Avesta, men lämnade bygden 1990.
I lokalen tillåts 80 personer samlas, men Monica uppskattar att 50 personer skulle kunna samsas i lokalerna och samtidigt ha det trivsamt.
1998 startade Monica
Miranda’s café i Bålsta.
– Jag bakade allt själv och gjorde smörgåstårtor och tårtor på beställning.
Då var Monicas barn tre och sex år gamla.
– Det var ganska tufft och jag sa att jag aldrig skulle göra det här igen.
2013 startade dock Monica Miranda’s café igen tillsammans med sin son.
– Då jobbade jag halvtid i skolkök och bakade resten av tiden. Det fungerade bara ett och ett halvt år. Sedan höll jag på att gå in i väggen, erkänner Monica.
Monica bakar alla godsaker själv, som dessa scones. Foto: Sara Flodin
Biskvier och arrakstrekanter och andra frestelser pockar på uppmärksamhet. Foto: Sara Flodin
Nästa omstart skedde 2021 som varade ett år innan Monica flyttade till Avesta.
Däremellan drev hon restaurang och afternoon tea på Lasse Åbergs museum.
– Då brukade det komma mellan 80 och 100 gäster för där kunde jag ta emot många. Det var jättekul, men idén är densamma oavsett om du serverar tio eller 100 personer, förklarar Monica.
Denna dag har tre olika gäng förbokat sin visit. Första gästerna dyker upp klockan 16.00, nästa en timme senare och det sista gänget är på plats klockan 18.00.
Annika Gustafsson tycker att buffén var väldigt trevlig. “Och lokalen är helt underbar och det är trevligt att det just öppnat afternoon tea, det har vi inte haft här tidigare”, förklarar hon. Foto: Sara Flodin
Monica Lindberg arrangerar även minnesstunder och håller öppet för drop in på söndagar med en liknande kakbuffé.
– Det här känns jättekul. Jag gillar att duka buffé för det blir så fin stämning när gästerna går och hämtar det de ska äta, tycker Monica.
Planerade datum för afternoon tea:
❚ 24 augusti
❚ 28 september
❚ 26 oktober
❚ 22 november
❚ 13 december
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!