Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anders Olausson, vd BRC, och en av medarbetarna, Maria Strand, sjuksköterska och rehabkoordinator.
Foto: Maria Karlsson

De arbetar för bättre hälsa och ledarskap

LUDVIKA. Företaget BRC Utvecklingspartner har tagit på sig rollen att stötta företagen i trakten. – Jag brinner för de lokala företagen, de tänker på orten och vill att det ska vara fint och trivsamt att bo här, säger Anders Olausson, vd i företaget.

För 20 år sedan startade Anders BRC tillsammans med ett par medarbetare. I dag sysselsätter företaget cirka 25 personer med olika kompetenser för att kunna hjälpa till att utveckla hållbara och framgångsrika företag med friskare medarbetare.
Anders har en bakgrund som förbundskapten för svenska cykellandslaget och när han fick idén att starta BRC låg fokus till en början på företagshälsovård.
– Tyvärr ökar den psykiska ohälsan, liksom användningen av droger. Vi arbetar med tre delar: främja och stärka hälsan, förhindra och förebygga ohälsa samt bota och rehabilitera.

Anders Olausson, vd BRC, brinner för lokala företag. Här med medarbetaren Maria Strand.

Ju mer de lärde känna företagen de arbetade med och människorna där desto mer insåg de att det även behövs kompetenshöjningar.
De hade sett hur mycket ledarskapet påverkar hur företaget mår och presterar så de började bland ledarna för att stötta företagen att arbeta med den fysiska och psykosociala arbetsmiljön.
I dag är företaget verksamt inom företagshälsovård, friskvård, ledarskap samt organisation- och verksamhetsutveckling.
Det erbjuder bland annat ledarskapsutbildningar och kurserna blir ofta snabbt fullbokade. Men de har även haft utbildningar i ekonomi för att höja företagens kompetens inom det området och hjälpa dem utvecklas.
– Två tredjedelar av kostnaderna för kurserna kan nu bekostas av Väsmanfonden, från början ett projekt i samarbete mellan kommunen och dåvarande ABB för att stötta små och medelstora företag.

Det fanns också ett önskemål om att forum där företagsledare som chefer och vd:ar kunde träffas och byta erfarenheter.
– Forumet för vd:ar träffas nu fyra gånger per år och deltagarna bestämmer själva temat och vilka frågor de vill hantera.
En stor fråga just nu är vad som händer i Ludvika. Det finns stora förhoppningar sedan Hitachi gått ut med att de bland annat fått en rekordstor order och behöver nyanställa i tusental. Kommunen behöver se till att det byggs flera tusen bostäder till alla som förväntas flytta till Ludvika.
Men Anders frågar sig varför det inte märks av någon effekt av en inflyttning till Ludvika än.
– Varifrån ska all arbetskraft komma? Kan den i dag komma från andra företag i trakten istället för utifrån och i så fall ge arbetskraftsbrist inom andra branscher?
Han menar att för att företag som Hitachi ska kunna expandera fordras tillväxt på en ort.

Det senaste temat för vd-forumet i höstas var just Ludvikas tillväxt. Representanter från Hitachi, kommunen samt olika företagare i kommunen, men också från Northvolt i Skellefteå, träffades för att diskutera och förstå vad som händer i Ludvika.
Anders är övertygad om att vi alla behöver hjälpas åt för att få igång tillväxten i Ludvika. Han tror att den kommer, men det kanske kommer att ta lite tid.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS