ANNONS

När pandemins grepp mildrats något begås nu nystart för “Masjävlar” på Nisserska teatern.
Foto: Sonny Jonasson

Comeback för “Masjävlar” på Nisserska

FALUN. Pandemin lamslog som bekant lejonparten av kulturens ordinarie scener. Nu är emellertid kreativt lindade nystan åter redo att trollbinda publik på Nisserska teatern i Falun. Annika Berg förmedlar ensemblens nya ansats med folkkära föreställningen “Masjävlar”. – Nu stundar snart generalrepetition och sedan kör vi, betonar hon.

Att restriktionerna nu befinner sig på avstånd gör dock inte att teatergruppen slopar det här med just avstånd.
Av omtanke för publik och alla inblandade samt en vilja att gå varsamt fram i detta nya skede vidhåller man begränsning i form av kapacitet och distans.
Annika förklarar.
– Ja, tills vidare håller vi ändå hårt på det här med avstånd och och antal. Man vet heller inte om alla är vaccinerade. Vi har valt att välkomna publikmängd om 30 personer till varje föreställning.
– Vi släpper in åskådarna från och med 30 minuter innan föreställningen och då även ett sällskap i taget. I stället för ordinarie servering gör vi som så att vi bjuder publiken på lite lättare förtäring, utvecklar hon.

Och det är ett minst sagt entusiastiskt sällskap som nu är inbegripna med comebacken för sin tolkning av Maria Bloms hyllade “Masjävlar”.
Annika upplyser att pandemin under fjolåret av förklarliga skäl utgjorde omedelbar halt för pågående program.
När man den nyligen avlöpta sommaren återigen ses i utomhusmiljöer spirar kreativiteten på nytt.
– Ja, det känns oerhört roligt att vara i gång igen, och vi körde faktiskt första repetitionerna så pass nyligen som den 29 augusti. Nu närmar vi oss generalrep och den 15 oktober slår vi upp portarna till första föreställningen.

Annika Berg konstaterar den av väna känslor inramade verksamhet som nu fyller Nisserska med nya planer, puls och pepp.
– Man lever ju sitt andra liv där uppe, skrattar hon.
Den lika delar livsglada som allvarstyngda “Masjävlar” balanserar med bravur mellan moll och dur.
Där familjeband, kärlek, vemod, hopp och plötslig död hanteras i påtagligt stark emotionell spänning.

Man kan tänka sig att det som skådespelare råder en delikat dynamik mellan humor och allvar?
– Verkligen. Det här är ett verk som sätter fingret på hur människors relationer till varandra kan se ut på ytan. För att i själva verket vara något helt annat i verkligheten, säger Annika.
På publikplats vid premiären sitter dessutom Falustationerade upphovskvinnan Maria Blom och hennes fästman tillika meriterade musikanten Anders Nygårds.
Närvaro som uppskattas av Annika Berg med kollegor när nu en höstsäsong i mångfacetterad dramaturgi nalkas.

Uppsättningen av “Masjävlar” är nu också kryddad med ett par nytillskott.
– Vi har en ny musiker och även bland skådespelarna finns ett nytt ansikte. Det tillhör den begåvade Kristina Broman som axlar rollen som “Carina”, berättar Annika Berg.
“Masjävlar” spelas på Nisserska teatern i Falun och sträcker sig över två timmar inklusive paus. Totalt 12 ordinarie föreställningar mellan den 15 oktober och 21 november.

Facebook

ANNONS

ANNONS