Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Göran Pettersson, Ulf Berg och Peter Holmberg i slogboden däre kommer att bjudas på kaffe och kolbulle.
Foto: Lisa Björklund

By Slånkvicku får nytt event – bruksortens historia uppmärksammas

BY. Den traditionella folkfesten By Slånkvicku arrangeras i By socken först i slutet av juli – men redan nu kan evenemangets ansvariga presentera en nyhet inför sommaren. – Vi kommer göra en ny kolmila, säger Ulf Berg, ordförande i By Slånkvickus styrgrupp.

Han står i Sågrönningen, By Kyrkby, tillsammans med Peter Holmberg, som också sitter i styrgruppen, samt Göran Pettersson, numera pensionerad skogsarbetare.
De har samlats i en slogbod som flyttats dit av Bengt Palmgren, som äger både den och marken som den står på.
Under vecka 30 lånas slogboden ut till By Slånkvicku för att användas som samlingspunkt för dem som vill få inblick i bygdens brukshistoria. Ungefär 50 meter bort ska kolmilan byggas upp.
– Det krävs en hel del kunskap för att göra ett sånt här projekt. Göran kommer att basa över det, för det måste vara nån som kan och vet hur man gör, säger Peter Holmberg.

Peter Holmberg i keps.
“Det är viktigt att hitta ett roligt arrangemang kring att göra en kolmila”, tycker Peter Holmberg.

Kolmilan blir cirka fem kubikmeter; det vill säga cirka tre meter i diameter och uppåt 1,60 meter hög.
För att bygga den krävs en hög med ved som täcks med jord, torv, gräs och sand. Den måste vara tät och får inte ta in syre hur som helst. Det tillförs i stället via små kanaler längst nere runt om milan.
– Arbetet innan milan är klar är ganska drygt. Sen under kolningen, då vaktar man den så det inte börjar brinna. Blir det ett hål och man inte täpper till det fort kan hela milan brinna upp. Man måste vakta dygnet runt, berättar Göran Pettersson, som arbetat inom skogsbruk sedan 16 års ålder.

Göran Pettersson i keps.
“I mitten av 1800-talet gick det åt uppåt sju kubikmeter kol för att få fram ett ton järn. Ett ton järn är ungefär 50 kubikcentimeter”, säger Göran Pettersson.

Under By Slånkvicku kommer ett event att arrangeras när milan tänds. Preliminärt blir det under onsdagen. Dedan kan det bli ytterligare ett event när milan är tänd.
– Det blir en happening när man tänder. Förhoppningsvis kan vi ha lite kaffe över öppen eld och en kolbulle här i slogboden, när folk kommer. Eventuellt blir det ett musikarrangemang också med dragspel eller Dan Andersson-visor, säger Ulf Berg.

Varför vill ni bygga en kolmila?
– Järnet och skogen är grunden för hela Bergslagen, utan det hade samhället här sett helt annorlunda ut. Vi tycker det är jättekul att kola och att behålla kunskapen om kolning. Det här blir en liten mila för att visa folk hur det såg ut och för att känna doften framför allt. Det är en speciell doft av milröken, säger Göran Bengtsson.

I slutet av veckan kommer milan förhoppningsvis kunna rivas. Då har den troligen producerat cirka 2,5 kubikmeter träkol.
– Har vi tur kan vi sälja kolen som tillfaller bystugan, säger Ulf Berg.
– Det brukar vara en strykande tillgång. Det är bättre kvalitet på den här kolen än på den som säljs i affärerna. Den är renare och ger bättre värme, säger Göran Pettersson.
– Korven blir svart tidigare, tillägger Ulf Berg med ett leende.

Ulf Berg i mössa.
Idén till en kolmila kommer från Ulf Berg, ordförande i By Slånkvicku.

FAKTA:
Förr i tiden användes kolmilor för att tillverka träkol, som sedan användes i masugnar för att smälta järnmalm för utvinning av järn. För att kolningen av veden ska fungera får den inte brinna, utan endast pyra. Om det brinner förbränns veden – och det blir aska i stället för kol.

FAKTA:
Slånkvicku är bymål för uttrycket ”slå dank”. Namnet för veckan myntades av Janne Krans, en lokal bonde, som bland annat var aktiv i hembygdsgården.
Under veckan arrangeras mängder av aktiviteter såsom loppis, traktorträff, konst- och hantverksutställningar, pyssel, rally och mycket mer.

slogboden utifrån.
Bengt Palmgrens slogbod. Foto: Lisa Björklund
grillplats.
Grillplats för kolbulle och grillkorv. Foto: Lisa Björklund
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!