Nyligen vann Robin Maarva från BK Masen sin match under en invigningsgala i Botkyrka.
Foto: Privat

BK Masen fyller 90 år

BORLÄNGE. Boxningsklubben BK Masen fyller 90 år. Det firas med nyrenoverade lokaler och nya satsningar. – Boxning ska vara för alla – hela livet, säger ordföranden Suresh Panicker.

BK Masen bildades 1933 och har genom åren fostrat många duktiga boxare som tagit medaljer på svenska mästerskap. Några av de aktiva som är framgångsrika är Gabriel Vedberg, Keet Moe Ljungdal och Robin Maarva som nyligen deltog i en gala i Botkyrka. Vice ordförande Jonas Silverbacke berättar:
– Gabriel blev tyvärr utan match med de andra två fick möta boxare från Stockholm AIF och båda masarna drog längsta strået. Keet vann med 3-0 och Robin med 2-1.


Klubben är tillbaka på fötter efter pandemin och jobbar tillsammans med medlemmar, föräldrar, kommunen, sponsorer och Sisu Dalarna för att utveckla boxningen i Borlänge.
– Vi gör vårt bästa för integration och inkludering i Borlänge. Att vi ligger nära Tjärna Ängar är bra för många föräldrar som inte har möjlighet att skjutsa barn över hela stan, säger Suresh Panicker.
Som ordförande vill han göra boxningen mer tillgänglig för alla – oavsett bakgrund, kön, etnicitet och ekonomiska förutsättningar.
Han har själv varit engagerad i klubben i tre år och boxades själv på 1980-talet innan han övergick till tunglyftning för att nu ha gått tillbaka till boxning på ledarnivå i Maserhallen.

Klubben har just nu runt 170 medlemmar i åldrarna 7-60 år. De som vill har möjlighet att tävla, men när det gäller barn så handlar det om så kallad poängboxning.
– Man slår inte varandra utan får poäng för bland annat teknik och uppförande i ringen, förklarar Panicker.
Förutom en allsidig träning för hela kroppen ger boxning självförtroende och kroppsmedvetande, enligt ordföranden. Mycket fokus läggs också på disciplin, respekt för motståndare och samhörighet.
– Vi boxas inte på gatorna utan det här är bara för tävlingar och för självförsvar.
Jubileet kommer att firas den 30 november, 7 och 14 december med öppet hus i Maserhallen, prova på-boxning och jippon. Då kommer också de nyrenoverade lokaler att visas upp. Renoveringen har bekostats av bidrag från kommunen och Riksidrottsförbundet.
– Och så har eleverna på Hushagsgymnasiet och Hedda interiör gjort arbetet ideellt, säger Suresh Panicker.
Nu satsar klubben framåt genom att utbilda ungdomsledare och tränare. I ett längre projekt ska även engagerade föräldrar utbildas i ledarskap. Under 2024 och 2025 siktar man på att organisera tävlingar.
Dessutom deltar klubben i kommunens projekt Trevligt hus och Västra Borlänge för att öka deltagandet av barn och unga som inte har råd med dyra säsongsavgifter.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS