Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Per-Ola Björklund sammanfattar nu sina första 50 år inom teater och litteratur. Han gläntar även på dörren till vad som måhända kan bli en framtida produktion med känsloladdat kungliga förtecken.
Foto: Sonny Jonasson

Björklund summerar halvt sekel av kulturarbete

FALUN. Efter 50 år inom litterur och teater är ett firande motiverat. Per-Ola Björklund krönte fjolårets sluttamp med en sprakande summering av ett halvt sekels kulturarbete. – Jättefint att få besök av så många man arbetat med genom åren, konstaterar en tacksam Björklund och kastar ett nyfiket öga mot framtida möjligheter.

Med ett upplägg liknande TV4-produktionen “Vilket liv!” begick Per-Ola nyligen stort kalas för att fira 50 år inom litteratur och teater.
På plats för detta fanns mängder av skådespelare, kreatörer och vänner han arbetat med.
– Gästerna gavs bland annat tillfälle att knyta an till bilder och verk och starka ögonblick från dessa. Väldigt roligt med ett tillfälle för gemensam reflektion, det blev många skratt och fina minnen, berättar den Bjursgrundade Björklund som i dag bor i centrala Falun.
Gården i Bjursås har han dock kvar tills vidare och bygden bor i hjärtats inre gemak.

Han låter meddela att han numera också lyssnar noga på kroppens signaler då han sedan ett par år tillbaka inträtt i ordinarie pensionsålder.
– Brukar lite skämtsamt kalla det för piller- och skärperioden, ler han snett åt vissa av de åtgärder en erfaren kropp kan medföra.
– Håller min diabetes i schack, likaså blodfetter och blodtrycket. Nyligen gjorde jag även en ljumskoperation som jag nu börjar återhämta mig från. I vanliga fall motionerar jag annars mycket, det är positivt att hålla i gång fysiken så gott man kan.
Genom åren har även Spanien blivit något av ett andra hem, upplyser Björklund om ett omhuldat resmål på sydligare breddgrader.

Det är emellertid primärt i Dalarna han varit verksam, det är här han har sina rötter. 2022 noterade han också 40 år sedan han titulerades som riksspelman med motiveringen “För genuint spel av västerdalslåtar” .
När de första 50 åren inom teater och litteratur nu sammanfattas märks många höjdpunkter i en helhet han håller kär.
– Har känt mycket energi inom kulturen och har arbetat mycket. Det som lockat mig är att få skapa något tillsammans med alla dessa begåvade människor jag fått glädjen att jobba med. Allt arbete med scen, manus, sponsorer och hela processen, det är som ett bygge. Man blir ju som en familj inom det här.

"Man blir som en familj inom det här", säger Per-Ola Björklund om många år i kulturens tjänst. Foto: Sonny Jonasson
“Man blir som en familj inom det här”, säger Per-Ola Björklund om många år i kulturens tjänst. Foto: Sonny Jonasson

Per-Olas egen scendebut sker 1973. Efter det har en uppsjö skrivna alster burit hans signum i form av pjäser och böcker. Böckerna har tryckts i cirka 10 000 exemplar och scenproduktionerna har lockat en samlad publik om i runda slängar 50 000 personer. “Det började med tre repliker i “Trollbröllopet” och sedan har det ju hänt en hel del”, konstaterar han med ett skratt.
Och fortsätter:
– Jag har ofta försökt ha med någon väletablerad och känd aktör i mina uppsättningar. Det är roligt, lärorikt och skapar en fin kontaktyta för åskådarna, upplyser han.
Till dags dato kan han bocka av samarbeten knutna till namn som Tomas Bolme, Barbro Hiort af Ornäs, Stefan Sauk, Inger Nilsson och många fler.

Bland verken märks titlar som “Konstparadiset”, “Herrgårdslif”, “Stad af Guld”, den 2021 utgivna boken “Alla älskar vi Astrid” samt flertalet ytterligare alster för scen alternativt läsfåtölj.
Per-Ola inhämtar mängder av intryck som tagit form under fem decennier.
År som framför allt skänkt personlig och yrkesmässig fröjd, men där arbetets intensitet och stora tidsanspråk i perioder också påverkat privatlivet på mollstämda manér.
– Efter “Konstparadiset”, som var otroligt krävande på flera sätt, var det tungt att komma hem till ett tomt hus. Skilsmässopapperen låg på bordet och utanför föll regnet. Ett drama runt dramat, kanske man kan säga.

Han drar en eftertänksam suck och delger episoder från en lång karriär som dock till övervägande del fött lycka och lärdom.
Via förevisning av affischer och digert material ges en promenad längs minnenas maffiga allé. Från då till nu, längs hyllningar, sågningar, nya vänskaper, utmaningar och stora stunder.

Björklund med Barbro Hiort af Ornäs, som spelade Mrs Gordon i "Stad af Guld". Barbro är för många sannolikt även bekant som mamma till Stig-Helmer Olsson i flera "Sällskapsresan"-filmer. Foto: Privat
Björklund med Barbro Hiort af Ornäs, som spelade Mrs Gordon i “Stad af Guld”. Barbro är för många sannolikt även bekant som mamma till Stig-Helmer Olsson i flera “Sällskapsresan”-filmer. Foto: Privat

En återblick som avrundas med en vy över potentiella framtida begivenheter.
– Fick frågan om jag inte kunde skriva något om Mora. Det födde ett tankefrö och jag började fundera. Vad är Mora, och vad har inte tidigare gjorts och berättats om staden?
Björklunds insikt är att mycket redan skapats på Mora-temat, men att han tror sig hittat en spännande infallsvinkel för ännu ett kapitel lokalhistoria.
– Min känsla är att det inte gjorts något renodlat dramatiskt verk av just detta slag, säger han om det manus han skrivit och som fått namnet “Vasadramat”.
– Det är koncentrerat kring Gustav Eriksson, som sedan blev kung Gustav Vasa, och hans känslor. Hans rädsla, hans ångest. Jag känner dock med ålderns rätt att jag inte orkar dra tyngsta lasset i detta, men kan vara behjälplig vid sidan av. Därför söker jag nu en driven producent som kan agera motor och ta det här vidare, säger Per-Ola Björklund.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,4644,668064" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!