ANNONS

Skådespelarstjärnan Ola Rapace, meriterad från bland annat “Tillsammans”, “Tusenbröder” och “James Bond”-rullen “Skyfall”, gästade Borlänge och Biopalatset för premiären av actionkomedin “Vitt skräp”. Här tillsammans med motspelarna Donald Högberg och Erik Bolin.
Foto: Veronica Rigtorp

Biograferna: “Äntligen kan vi välkomna fler”

FALUN. Nu är biosalongerna redo för större flockar filmälskare. Att besökstaket höjs till 50 är av stor betydelse. Svenska Bio, med biografer i Falun och Borlänge, har nu dragit upp ridån till den cineastiska världen. Och presenterar en hel radda rafflande premiärer. – Fantastiskt att vi äntligen kan välkomna fler till salongerna, framhåller Peter Fornstam som är vd för Svenska Bio.

Falan i Falun firar framgången i fråga om lättade begränsningar med en rivstart av filmfanfarer.
Biochefen Jan Hällberg med manskap håller nu således öppet i större skala än under föregående långa, tuffa period som pandemin ålagt branschen.
Svenska Bio har som tidigare rapporterats i Annonsbladet hållit filmfanan så högt som möjligt även i tider av hårdare restriktioner.
Från och med i tisdags välkomnar man upp till 50 besökare att avnjuta film i biosalongerna.

Svenska Bios vd Peter Fornstam gläds också han åt det hela.
– Det är många som uppskattat att vi hållit öppet under hela den här perioden. Folk har verkligen längtat efter filmupplevelsen som inte går att få någon annanstans.
– Det är fantastiskt att vi äntligen kan välkomna fler till salongerna och ge dem en möjlighet att på ett tryggt och säkert sätt dela filmupplevelsen tillsammans med andra, jublar han i ett av muntra manér mejslat meddelande från bioaktören.
Tidigare har Hällberg och Falan-bion till följd av pandemins ekonomiska och bemanningsrelaterade konsekvenser uppbådat filmtrivsel på helgerna.
Svenska Bio upplyser att det nu i och med lättade restriktioner finns möjlighet för biograferna att hålla öppet sju dagar i veckan, vilket förutom Falun också omfattar biografer i Borlänge och Mora.
Samtliga av företagets 38 nästen av röda fåtöljer kliver nu alltså upp i kapacitet och repertoar.

För Falan innebär detta ett kraftigt breddat utbud av filmupplevelser i frikostig genreflora.
Premiärerna som nu kickstartat biografernas ytterst välkomna sommartider hej, hej är flera.
Däribland Emma Stone-frontade Disney-bjässen “Cruella” och vilda actionsmockan “Godzilla vs. Kong”.
De pausade filminspelningarna och framskjutna filmpremiärerna har sedan pandemins bryska intåg varit många.
En lättad och glad Jan Hällberg med kollegor kan nu därför konstatera att stora vita duken också ges liv i tunga titlar som skrattkrampande “Tom & Jerry”, familjehögtiden “Sune – uppdrag midsommar”, “Pelle Kanin 2: På rymmen” och drastiskt pulshöjande “A Quiet Place Part II”.

Åke Hedlund är vice vd och driftschef vid Svenska Bio, och han lyfter såväl hälsoaspekter som tekniska prestandaåtgärder.
– Vi ser till att våra besökare ska kunna gå på bio på ett tryggt sätt. Eftersom vi aldrig stängt ned helt har vi kontinuerligt jobbat med smittskyddsåtgärder.
Dessa åtgärder åskådliggörs bland annat i säkerhetsföreskrifter som innebär generöst utrymme mellan varje sällskap, vilket uppges säkras av ett dynamiskt bokningssystem.
Därtill fördelar man också som tidigare under pandemin visningstiderna med förnuft. Detta för att begränsa folksamlingar i foajéerna.
De av pandemiskäl drastiskt minskade biobesöken har dock skänkt drivkrafterna bakom biograferna att tillse själva maskineriet.
Renoveringar har utförts, nya salonger byggts och två helt nya biografer har sett dagens ljus. I sammanhanget uppvisar Falan-bion två toppmoderna salonger som avtäcktes inte långt innan pandemin anlände.

Åke Hedlund:
– När vi dessutom valt att satsa extra på att rusta upp biograferna är alla våra biografer redo att ta emot fler besökare, sammanfattar han.
Dessa besökare kan redan nu ladda för fartfyllda sommarpremiär som “Fast & Furious 9”, “Black Widow”, “Space Jam: A New Legacy”, “Respect” och tagga Satan (!) inför gåshudsbombardemanget “The Conjuring: The Devil Made Me Do It”. Till höst och vinter nalkas mys i biomörkret till nya “Bond”-rullen “No Time to Die” och Top Gun: Maverick”.
Japp, det är en uppföljare till ett av 80-talets mest omhuldade kapitel, och Tom Cruise är tillbaka i sin smått legendariska karaktär “Pete “Maverick” Mitchell”.

Jan Hällberg, platschef på Biograf Falan i Falun. Foto: Sonny Jonasson
Facebook

ANNONS

ANNONS