Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anna Nyström har lagt ner blod, svett och tårar för att återskapa den ursprungliga glasverandan “Bagarn i Gubbo”.
Foto: Lisa Björklund

Bagarns i Gubbo kan få årets byggnadsvårdspris

SMEDJEBACKEN. Anna Nyström har tillsammans med snickaren Björn Persson återställt en stor glasveranda på det före detta bageriet i Gubbo i Smedjebacken. Byggnadsprojektet är nu ett av de nominerade bidragen som tävlar om att få Dalarnas byggnadsvårdspris 2023. – Det har alltid varit min dröm att återställa verandan, säger Anna Nyström, ägare till “Bagarns i Gubbo”.

Hon är fjärde generationens arvtagare till huset som hon bott i de senaste nio åren. Bagarns hus är byggt 1887 av Annas morfars farmor och farfar Jan-Hinrik och Elisabet Kristina Jonasson.
– De bodde i ett torp i Starbo från början. De började baka hemma, sälja bröd och fick ihop så pass mycket pengar att de kunde bygga det här, flytta hit och sälja torpet.
”Bagarns i Gubbo” blomstrade tack vare de många gruvorna i området. Till en början sålde Jan-Hinrik och Elisabet Kristina Jonasson bröd över disk men efter ett tag expanderade bageriet och en kafé-del byggdes. Under den här tiden bodde och jobbade runt 15 personer i huset. Förutom paret och deras fem barn huserade bagare, pigor, drängar, lärlingar och även några inackorderade där.

Bilden är tagen runt år 1920. Foto: Privat

I februari 1952 lades bageriet ner och under 1960-talet renoverades det av Anna Nyströms morföräldrar Arne och Margit. Precis som på många andra håll under den här tiden rådde en viss rivningslust. Den vackra glasverandan revs och ersattes med en utbyggnad med moderna fönster och fjällpanel. Via fotoalbum har Anna sett hur den ursprungliga verandan såg ut och hon har alltid drömt om att återställa den.
– Jag har sett kort på den och tyckte den var så otroligt vackert och jag har aldrig förstått varför de tog bort den.

Andra från vänster: Karl Jonasson (Annas morfars pappa). Andra från höger: Bagarmor. Bilden är tagen kring 1915. Foto: Privat

För nio år sedan tog hon över huset efter sin mormor och då väcktes tankarna på att återskapa glasverandan. Med hjälp av sin granne, snickaren Björn Persson, påbörjade de planerna år 2020. Arbetet har varit slitsamt och krävt stor noggrannhet för att få alla mått att stämma.
– Björn har byggt upp den i sin verkstad med hjälp av fotografier. Hörnpelarna från den gamla verandan fanns kvar under panelen i väggarna, så med hjälp av dem har han kunnat passa in sina bitar. Björn har gjort alla utvändiga snickerier.

Med hjälp av gamla fotoalbum har Anna Nyström lyckats återskapa husets ursprungliga glasveranda.

I augusti 2022 var glasverandan färdigbyggd, isolerad och målad med linoljefärg i utvalda kulörer som Anna kämpat med att ta fram. För henne har färgsättningen och de tidskrävande fönsterbågarna varit det mest utmanande i projektet. Resultatet har blivit lyckat och verandan är identisk med den ursprungliga versionen.
Bland 16 bidrag är Annas byggnadsprojekt nu ett av sju som nominerats till Dalarnas byggnadsvårdspris – och det enda från Västbergslagen som nominerats.
– Jag är ändå lite stolt över att jag faktiskt gjorde det här som jag drömde om och att jag har gjort så pass mycket själv.

Glaset är inspirerat av snickarglädjen högst upp på verandan. Det har designats av Anna Nyström och konstglasmästaren Nikglas.

Den 1 juni kommer fyra jurymedlemmar bestående av representanter från bland annat Dalarnas museum och länsstyrelsen Dalarna presentera en vinnare. Bland de övriga finalisterna är exempelvis Slaktar-Gustavs gård i Falun och Timmerhuset Skärsjö i Borlänge.
– Det är nervöst men jag tycker mest att det är roligt att det blir uppmärksammat. Jag skulle vilja att Bagarns vann för Björns skull för han är så skicklig på det han gör. Det skulle också ge mig energi att fortsätta på det här sättet, ibland är det kämpigt att stå ensam med allt.

Till höger om verandan låg bageriet.

Vad tror du att dina förfäder skulle ha sagt om verandan?
– Jag hoppas de hade tyckt att den var bra. Morfar hade tyckt att jag bara krånglade, men de äldre hoppas jag hade varit stolta över att det gamla kom tillbaka.

Fr.v. Annas morfar Arne Jonasson, hans kusin Stig Jansson, okänd, Annas morfars mamma Signe “bagarmor” Jonasson och Annas morfars pappa Karl Jonasson.

Vad kommer du att lämna efter dig till din dotter när det gäller huset?
– Blod, svett och tårar som är impregnerat i väggarna. Det är mycket jobb med hus. Jag har ett rum och badrum, uthuset och lillstugan som ska renoveras. När man väl är färdig med all renovering är det väl dags att börja om. Jag lägger väldigt mycket av min fritid på huset. Just nu snickrar jag innertaket på verandan själv. Jag har designat kök och badrum, kaklat och målat snickerier, skåp och väggar.

Verandan innifrån huset.

Du har hört berättelser om huset och människorna som bott där sen barnsben. Vad har du hört?
– Att bagarmor var en riktig kraftkvinna. Och att sonen i huset Karl, gjorde en piga med barn. Bagarmor sa åt dem att nu blir det giftermål. De gifte sig och sen kom morfar.

FAKTA:
Den 1 juni presenteras vinnaren av Dalarnas byggnadsvårdspris 2023.
Genom priset vill man belysa och uppmuntra goda insatser för bevarande av lokalt byggnadsskick, kunskaper inom äldre hantverkstekniker samt nyskapande byggande på traditionell grund i Dalarna.

Publikens favorit
Fram till den 31 augusti kan den som vill rösta på sin favorit bland samtliga 16 inlämnade bidrag. Rösta genom att gå in på byggnadsvardspriset.se

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!